Proiector video BenQ TH670s – review

18/05/2016

Piața proiectoarelor video cunoaște un reviriment puternic în ultimii 2 – 3 ani de zile, după o perioadă de criză în care vânzările nu au fost spectaculoase. 2016 este un an bun și pentru că achizițiile sunt stimulate de două evenimente sportive majore: EURO 2016 și Jocurile Olimpice în ediția de vară.

BenQ este un jucător major de piața de proiectoare video, iar în articolul de față îl analizăm pe BenQ TH670s ce printre multe tehnologii moderne aduce și un mod inedit, mod denumit Fotbal, optimizare făcută pentru cei interesați să vadă meciurile la calitate maximă, mai ales că avem și echipa României calificată la actuala ediție a campionatului european.

BenQ-TH670s (7)

Mă rog, proiectul aflat sub analiză se pretează într-o multitudine de scenarii, după cum veți descoperi în materialul de tip review.

Specificații BenQ TH670s;

specificatii-BenQ-TH670s

Design

BenQ-TH670s (6)

În pachet dați de proiector, cablu de alimentare și conector VGA – VGA, telecomandă, ghid de utilizare. Pe site-ul producătorului am găsit că în funcție de zona în care ajunge a fi comercializat poate fi însoțit de kit pentru schimbarea lămpii, suport pentru montarea proiectorului și ochelarii 3D. Mi-aș fi dorit să văd că nu se lăcomesc la partea de cabluri și pe lângă VGA să aducă și conector HDMI etc.

Ca design nu sunt prea multe de spus, BenQ TH670s are dimensiuni de nivel mediu – 327 x 233 x 137 mm – Lungime x Lățime x Înălțime și 3 kg. Un capac din plastic protejează obiectivul prin care se realizează proiecția, piciorul ce permite poziționarea și reglarea proiecției se reglează rapid și ușor, dar mi s-a părut a fi relativ fragil, atenție în ce privește manipularea sa. Degajarea căldurii se realizează prin lateral dreapta și stânga, elementele de conectivitate poziționate în spate, butoanele de control pentru interfață în partea superioară, poziționare clasică pentru un proiector.

Plastic alb ușor lucios în partea superioară, alb mat la bază și unul negru mat spre gri la mijloc. Din când în când mai trebuie șters spre a elimina amprentele și praful ce se acumulează în timp.

Mod de funcționare

BenQ-TH670s (4)

Îl conectezi pe HDMI, VGA sau USB și te alegi cu o proiecție la rezoluție Full HD, pe o diagonală ce ajunge și la peste 100 de inch. Butonul Auto Keystone permite o reglare rapidă, în funcție de unghiu la care proiectează conținutul, suprafață etc. Nu pierzi timpul spre a regla proiecție, o simplă apăsare de buton și gata. La prima pornire a proiectorului ești invitat să parcurgi un ghid de tipul pas-cu-pas spre a ajusta anumite elemente, nu te pierzi în detalii, interfața fiind intuitivă, foarte bine organizată.

Impresionează prin calitatea imaginii, dar și prin luminozitatea de 3000 lumeni. Ca fapt divers, în apartament nu mai simțeam nevoia să aprind becul. Tehnologia DLP nu cred că necesită o prezentare detaliată. DLP este acronimul pentru Digital Light Processing, a pornit în 1987 fiind dezvoltată de către Texas Instruments – de aici și logo-ul lor pe partea frontală a proiectorului BenQ. Apropo, smartphone-urile cu proiector încorporat folosesc tot un microproiector DLP.

BenQ-TH670s (9)

DLP-ul folosește oglinzi microscopice ce reflectă lumina spre sistemul de lentile prin care se face proiecția. Cele peste 1 miliard de culori se obțin printr-un filtru de culoare cu cel puțin trei zone: roșu, verde și albastru.

BenQ TH670s a funcționat impecabil la redarea unui film ce avea calitate Blu-ray, dar și într-o sesiune prelungită de gaming (FIFA 16 întins pe peretele unei case). Modul Fotbal aduce un plus de imersivitate și un sound calibrat special, ai impresia că faci parte din tribună la comentariile făcute pe TV.

Se vede experiența acumulată de BenQ în domeniul proiectoarelor video, jos pălăria în ce privește calitatea imaginii, dar și în ce privește ușurința în utilizare.

Conectivitate

BenQ-TH670s (12)

Îi lipsește conectivitatea Wi-Fi și conectorul DisplayPort, cu astfel de elemente de conectivitate cred că ar fi jucat în altă ligă din punct de vedere al costului de comercializare. În spatele proiectorului găsiți HDMI, 2 x VGA, 3 x jack de 3.5 mm, jack RCA pentru partea audio, USB ce permite și încărcarea unui dispozitiv conectat la 1.5A, intrare video.

L-am folosit pe conectorul HDMI și a funcționat fără nicio problemă, PC-ul l-a recunoscut instant și am făcut setările de rigoare.

Preț

Proiector video BenQ TH670s – 2599 lei la PCgarage, iar garanția oferită de producător este de 3 ani de zile. Momentan, ajunge la 2599 lei printr-o reducere de 400 lei din prețul său de bază.

Concluzii

BenQ-TH670s (15)

BenQ TH670s este o alegere bună, iar raportul preț / specificații / experiență de utilizare îl consider a fi atractiv. Îl poți folosi spre a viziona meciurile de la EURO 2016, Jocurile Olimpice, dar și spre a vedea filme în rezoluție 1080p, spre a proiecta sesiuni de gaming, prezentări powerpoint și fișiere excel etc. BenQ oferă un produs polivalent.

PRO

  • calitatea imaginii și proiecția pe o suprafață mare, fără a avea proiectorul la cine știe câți metri distanță;
  • interfață bine organizată, ușurință în utilizare și pentru un începător, reglări rapide;
  • conectivitate decentă pentru categoria sa de preț;
  • plus de optimizare pentru meciurile de fotbal.

CONTRA

  • lipsă Wi-Fi și DisplayPort.

Update: BenQ are mai multe soluții pentru cei ce doresc să suplinească lipsa Wi-Fi-ului. Prima este mai ieftină și se numește BenQ QCast Wireless Adapter WDR01HN și costă 350 lei. Se conectează pe HDMI și transmite la 1080p, dar în regim compresat. 

A doua soluție se adresează mediului profesional, transmite la 1080p pe 60Hz necompresat pe distanțe de până la 30 metri, fără obstacole. Urmează a ajunge și în țara noastră, la un preț situat în jurul a 2000 de lei. Este vorba de BenQ Wireless FHD Kit WDP02

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.