BenQ este liderul pieței de proiectoare video din țara noastră și un jucător mare în domeniu la nivel internațional. În ultimele zile am testat BenQ W1110, proiector video gândit să ofere entertainment în condiții excelent, gândit să devină o alternativă la TV-ul sau monitorul de acasă.

Printre altele, pot spune că am extins scenariile de utilizare pentru care a fost conceput cu utilizare sa la școală, dar și la o sesiune de FIFA16 în familie. Cum s-a descurcat și care sunt funcțiile integrate de proiectorul video o să descoperiți în materialul de față, de la bun început mă antepronunț fără nicio teamă și vă spună că merită fiecare cent investit.

benq-w1110-2

Am văzut că de-a lungul timpului pe partea de videproiectoare mai apare vreun comentariu de genul: păi în suma asta pot să-mi cumpăr un TV de nu știu ce diagonală. Și când vrei să-l folosești în alt spațiu, precum scenariile mele de mai sus, TV-ul în portbagaj? :) Revin la subiect, W1110 de la BenQ.

specificatii-benq-w1110

Design

benq-w1110-7

În pachet alături de proiectorul video sosesc și mai multe accesorii: protecție pentru lentile, telecomandă cu baterie, cablul de alimentare, CD cu manualul de utilizare + ghid de utilizare rapidă printat, certificat de garanție.

Sunt și câteva accesorii interesante ce pot fi achiziționate separat: ochelari 3D DGD5, kit de înlocuire a lămpii, suport pentru montarea pe perete, geantă dedicată, kit pentru proiecția wireless – WDP901.

Mi se pare a fi ceva mai lat față de alte proiectoare BenQ. Cele mai multe se opresc pe la 32 – 35 cm în lungime, iar W1110 ajunge la 38 cm (mai greu să-i găsiți o geantă compatibilă :)). În titlul lui BenQ W1110 se află și denumirea Home Cinema, asta și ca să sublinieze mediul în care W1110 este recomandat a deveni funcțional, deși fără nicio problemă te ajută să proiectezi un joc sau în mediul business etc. Dimensiunile sale nu sunt chiar compacte, dar calitatea și multiplele funcții încorporate își cer partea. Proiectoarele entry-level sunt compacte, dar fără a epata ca și calitate a imaginilor, funcții etc.

Partea frontală este îmbrăcată într-un plastic argintiu, iar restul proiectorului în alb. Partea frontală pare a fi și mai bine ranforsată. Acolo se află și lentila dispozitivului, lentilă protejată de un accesoriu inclus în pachet. Setările de zoom se fac manual și aici s-a ales un plastic retractabil spre a proteja spațiul respectiv de praf, când W1110 este transportat etc. În partea superioară se află butonul de pornire, reglajele proiecției, accesul la meniu, totul organizat ca să fie cât mai simplu de utilizat cu putință.

Piciorul de reglaj mi s-a părut a fi ceva cam micuț, mi-aș fi dorit să ofere un reglaj mai amplu. În rest, nu prea sunt multe de adăugat la acest capitol, iar galeria de imagini ar trebui să ajute în formarea mai multor impresii legate de modul în care BenQ W1110 arată. Cumperi un proiector pentru ceea ce știe să facă, nu pentru modul în care arată.

Mod de funcționare

benq-w1110-5

Este simplu de utilizat și asta pentru că meniul a fost gândit spre a fi intuitiv, setări ușor de parcurs. La prima utilizare, în doar câteva secunde am reușit să adaptez proiecția astfel încât să fie încadrată corect pe panoul dedicat. Apropo, avem un proiector de tip short-throw și nu este nevoie să-l pozițonezi la o distanță foarte mare spre a avea o proiecție largă. BenQ afirmă că la o distanță de 2.5 metri, W1110 oferă o proiecție cu diagonala de 100 inch / aprox. 2.54 metri. Plus că reglajele sunt ample și doar din cele două controale dedicate poți ajusta zoom-ul.

benq

Presupun că este evident, proiecție foarte mare de la o distanță relativ redusă;

W1110 folosește proiecție de tip DLP – acronim de la Digital Light Processing și este principala tehnologie folosită în cinematografele digitale din lume ( 90%, iar în IMAX – 100%). BenQ este lider mondial în proiectoarele DLP ca marketshare.

Haideți să parcurgem funcțiile pe care BenQ le-a adus pe proiectorul său:

Color Wheel – viteza de rotație a discului de culori a fost crescută la 6x + introducerea mai multor segmente – RGBRGB. Astfel s-a mărit adâncimea de culoare, dar și paleta de culori. Efectul de curcubeu a fost înlăturat de tehnologia BrilliantColor dezvoltată de către BenQ.

CinemaMaster Audio+ – difuzorul de 10W RMS încorporează BenQ Audio Enhancer dezvoltat de MaxxAudio. Ei promit calitate la nivel de cinema. Chiar mă pregăteam să spun că 10W RMS nu sun suficienți, critic pe segmentul audio și am rămas uimit în sens pozitiv. Nu este pus acolo doar ca să fie bifată o listă de funcții / opțiuni. Se aude clar și puternic, suficient de mult bass. Pentru living de dimensiuni normale sau dormit aș avea curajul să spun că nu ai nevoie mai mult, presupun că deranjarea vecinilor nu este printre priorități în cazul în care locuiți la apartament, la casă nu sunt astfel de probleme. Nu distorsionează la maxim, redare fidelă a întregului spectru de sunete. 

Reglaj independent de culoare și certificare ISFccc privind calibrarea profesională a culorilor – W1110 permite ajustarea saturației și nuanței pentru cele șase culori primare – R/G/B/C/M/Y. Este calibrat destul de bine pentru spațiile cu lumină sau întunecate. În ce privește reproducerea culorilor, se descurcă foarte bine. Nu am ce să reproșez, în viitor mi-aș dori ca negrul să fie puțin mai adânc, mai întunecat. Oricum au fost făcuți mulți pași înainte.

SmartEco de la BenQ – prelungește durata de viață a lămpii, dar ajută și în ce privește consumul de energie, iar imaginile redate sunt destul de plăcute, utilizabil și în acest mod. În modul SmartEco are și cel mai redus nivel de zgomot.

Setările lui BenQ W1110;

Conectivitate

benq-w1110-14

Este un capitol la care punctează foarte bine. Dacă avea și DisplayPort + Wi-Fi ready = complet 100%. Totuși, în partea spate dați de o multitudine de elemente, 2 x HDMI, VGA in și VGA out, miniUSB și USB 2.0 ce oferă încărcare la 5V / 1.5A, jack de 3.5 mm cu audio out și audio in, intrări Component și Audio in. Tot în spate se află și portul de alimentare cu energie electrică.

Plus că există suport în ce privește conectarea lui W1100 la kituri BenQ ce permit redarea 1080p în mod Wi-Fi. Soluția mai  ieftină se numește BenQ Qcast QP01 și costă 307.99 lei la eMAG.

Am folosit proiectorul video pe conexiunea HDMI, pe aici a fost transmis și sunetul către speaker-ul de 10W RMS. Nu am avut probleme, streaming-ul a fost de bună calitate. Pornește repede, răcirea se face prin lateral dreapta și stânga, dar și prin spatele videoproiectorului. Am apreciat silențiozitatea oferită, BenQ spune că ar fi lider în segmentul său din acest punct de vedere.

Preț

BenQ W1110 – 3999 lei la eMAG.

Concluzii

benq-w1110-37

BenQ W1110 este o alegere inspirată, iar fața de un TV aduce un plus de polivalență în sensul în care îl iei repede în geantă dedicată și-l poți folosi la serviciu sau când mergi în vizită pe la prieteni, îl scoți afară pe vreme bună etc. Sunt multiple scenarii în care un proiector video se dovedește a fi de bun augur.

Culorile sunt redate de-a dreptul excelent și pe bune afirm că prin W1110 te alegi cu un cinema ad-hoc în livingul sau dormitorul său. Mi-aș fi dorit să fie Wi-Fi ready + aplicații dedicate de iOS și Android, dar bănuiesc că se lucrează intens la astfel de features care să extindă polivalența videproiectorului.

În procesul de informare legat de W1110 am citit și recenziile de pe Amazon, o să vedeți multe, multe aprecieri în dreptul său. După ce l-am utilizat pentru câteva zile le dau dreptate, plătești 4000 lei, dar chiar primești calitate ridicată.

PRO

  • aproape că nu mai există diferență între un TV și un proiector cu rezoluție 1080p, doar negrul nu este redat la fel ca pe un panel TV;
  • conectivitate bună, de la VGA până la HDMI și o sumedenie de conectori audio, suport pentru folosirea unui kit de proiecție Wi-Fi achiziționat separat;
  • nu ai nevoie de o distanță mare spre a avea o proiecție lărgită, silențios, economic;
  • interfața intuitivă, nu-ți trebuie cine știe ce cunoștințe tehnice ca să-l reglezi în funcție de preferințele personale.

CONTRA

  • nu am găsit niciun punct slab. Mi-aș fi dorit să aibă Wi-Fi integrat și să-l pot controla de pe smartphone-ul Android. Îmi dau seama că BenQ a investit mult în sistemul de proiecție, în calitatea lentilelor, în a obține un produs silențios etc.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.