Proiectul Open GApps Software

De fiecare dată când instalăm un custom ROM AOSP (Android Open Source Project), cum ar fi CyanogenMod, PAC-Rom, OmniROM sau SlimROM, trebuie să instalăm și GApps, sau pachetul de aplicații ce ne permit accesul către serviciile Google (Play Store, sincronizarea contactelor, a calendarului ș.a.m.d).

Fiecare dezvoltator de custom ROM-uri recomandă o anumită versiune a Google Apps. Acestea nu conțin de fiecare dată pachetele de care avem nevoie, sau conțin mai multe aplicații decât cele pe care le folosim. Mai mult, în majoritatea cazurilor acestea sunt versiuni mai vechi și ajungem să pierdem și mai mult timp aplicând actualizările prin Play Store. Să nu mai zic că este fustrant să descarci mai multe versiuni GApps și să le ții evidența atunci când testezi mai multe custom ROM-uri. Din aceste motive s-a născut proiectul Open GApps.

Cei din spatele acestui proiect au dorit să simplifice procesul de identificare a pachetului GApps corespunzător fiecărui tip de custom ROM și să ofere în acelasi timp versiuni actualizate ale acestor aplicații printr-un script automatizat ce “produce” zilnic pachetele folosind ultimele versiuni disponibile a aplicațiilor Google.

Proiectul Open GApps este caracterizat printr-o interfață online, simplă de utilizat, ce ne permite descărcarea pachetului GApps în functie de arhitectura procesorului (ARM, ARM64, x86 și în curând x86-64), de versiunea Android (începând cu versiunea 4.4 KitKat și până la ultima versiune disponibilă în momentul redactării acestui articol, și anume 6.0 Marshmallow) și de aplicațiile incluse în acesta.

Proiectul Open GApps

Mai mult, Open GApps oferă pentru fiecare tip de procesor și versiune Android un pachet Aroma ce include toate aplicațiile Google și ne permite să selectăm cele pe care le dorim instalate direct din custom recovery. Practic putem folosi același pachet pentru mai multe custom ROM-uri bazate pe aceeași versiune Android și să ne customizăm lista de aplicații Google în timpul instalării, în funcție de necesitățile noastre pentru fiecare ROM.

Cu astfel de opțiuni nu pot decât să laud această inițiativă. Vă spun sincer că mi-a simplifcat cu mult procesul de testare a diferitelor custom ROM-uri și sper să vă ajute și pe voi, motiv pentru care am dorit să scriu acest articol.

Proiectul Open GApps poate fi găsit la adresa opengapps.org. Threadul oficial XDA poate fi accesat făcând click aici. Tot în threadul XDA le puteți mulțumi dezvoltatorilor dacă acest proiect te-a ajutat.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Gadget.ro

Gadget.ro este un site de știri și recenzii tech cu o vechime de peste 10 ani. În această secțiune apar articole de tip advertorial, unele dintre ele nu sunt redactate de către noi și se menționează clar în corpul materialului dacă este cazul.