Project Sunroof de la Google – câteva detalii

20/08/2015

În urmă cu ceva timp îmi puneam întrebarea dacă merită să investim într-un sistem ce ne-ar permite independență energetică pentru propria locuință. Se pare că nu puține sunt persoanele care-și pun aceeași problemă sau care măcar vor să știe mai multe detalii despre energia solară.

Cel puțin în Statele Unite ale Americii se pare că există un adevărat val de interes față de generarea energiei electrice din surse alternative. Cele mai multe întrebări adresate chiar motorului de căutare Google caută răspunsuri despre energia solară: câtă poți obține prin instalarea panourilor pe propriul acoperiș, cât costă și cât ar putea economisi.

Din cauza avalanșei de astfel de întrebări, dar mai ales pentru a investi într-un domeniu ce se pare că abia își ia avânt, Google lansează Project Sunroof. Aflat în stadiu inițial, acest serviciu funcționează doar în trei zone (orașe) din SUA: Boston, San Francisco și Fresno. Google promite că ulterior toate locuințele din SUA vor putea folosi Project Sunroof, iar mai târziu, serviciul ar putea fi disponibil pentru întreaga planetă.

Iată pentru început un clip video creat de Google pentru a înțelege cât mai ușor la ce se referă Project Sunroof:

httpvh://youtu.be/_BXf_h8tEes

Cum funcționează și ce oferă Project Sunroof:

– introduci adresa locuinței tale, iar, pe baza Google Maps, Project Sunroof determină câtă energie solară poate capta acoperișul casei tale. Sunt folosite date referitoare la media anuală a vremii însorite, configurația (panta, poziția) și suprafața acoperișului casei tale;

– după ce determină câtă energie solară poți obține instalând panouri solare pe acoperiș, Project Sunroof calculează cât poți economisi la factura de energie electrică. Google știe care sunt tarifele pentru curent în zona în care se află casa ta și astfel poate face un calcul destul de exact;

– în ultimă instanță, Project Sunroof îți recomandă anumiți instalatori de panouri fotovoltaice care operează în zona ta.

Toate acestea sunt realizate extrem de simplu pentru utilizatorul final, dar deocamdată funcționează doar în zonele amintite mai sus. Vă voi anunța când acest serviciu va fi disponibil și pentru țara noastră, dar mi-e teamă că acest anunț va veni cu ceva întârziere.

Cu siguranță mulți dintre voi, dar și eu, ne vom ”juca” cu Google Project Sunroof pentru a afla dacă merită investiția în panouri solare amplasate pe acoperișul caselor noastre.

Sursa: Google.com
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.