Smartphone

Din primul sfert al lui 2014 avem câteva telefoane Android care-și vor disputa piața smartphone-urilor de top. Aici aș face referire la HTC One M8, Samsung GALAXY S5 și Sony Xperia Z2.

HTC speră că noul său vârf de gamă să scoată compania din pasa negativă în care a intrat de vreo doi ani de zile. HTC One M7 a avut parte de numeroase review-uri pozitive, de aprecierea presei de specialitate, dar nu a reușit să puncteze acolo unde contează cel mai mult. Și mă refer la partea de comercializare, vânzările propriu-zise. Samsung GALAXY S4 a atins zeci de milioane unități, iar toată gama HTC One nu a reușit să realizeze 25 – 30% din vânzările flagship-ului sud-coreean.

lansare-Samsung-GALAXY-S5 (17)

Avem specificațiile detaliate pentru HTC One M8 și Samsung GALAXY S5. Pentru GALAXY S5 aveți și un clip de la evenimentul Unpacked din Barcelona. Sunt deja o sumedenie de review-uri video, teste comparative între One M8 și GALAXY S5. YouTube este plin de astfel de materiale.

Care ar fi punctele PRO pentru HTC One M8 în lupta cu Samsung GALAXY S5?

1. Design

Carcasa metalică de tip unibody impresionează și mai mult ca în trecut. Policarbonatul de pe margini a dispărut și acum HTC One M8 se laudă cu o carcasă integrală metalică. Apropo, HTC One M7 era fabricat din aluminiu, HTC One M8 merge pe oțel inoxidabil.

Samsung GALAXY S5 cu plasticul său cu textură mată nu are cum să se evidențieze la capitolul design în fața lui HTC One M8. Știu că gusturile nu se discută, dar cine ar putea să aleagă GALAXY S5 în lupta cu HTC One la prima vedere în ce privește liniile de design?

GALAXY S5 este un GALAXY S4 cu un display mai mare cu 0.1 inch și cu o textură plăcută pe spate ce contribuie la partea de grip. Aici ar fi un punct slab al HTC-ului. Colțurile rotunjite puternic și carcasa din oțel nu au cum să livreze un grip în stilul lui GALAXY S5 (linii ceva mai drepte și plastic mat cu textură pe spate).

2. Sense UI 6.0 

Și aici se merge în funcție de preferințe. Este clar că HTC și Samsung au ales căi paralele de dezvoltare. Samsung dorește să livreze un software centrat pe nevoile unor mase distincte de utilizatori, multe aplicații și servicii integrate. Unele dintre ele s-ar putea să nu le folosești niciodată.

HTC preferă o interfață grafică ceva mai aerisită, mai puține funcții integrate în pachetul de bază. Se pune accentul pe viteză la nivel de UI, design plăcut și lasă clientul să aleagă software-ul adițional centrat pe nevoile sale de utilizare. Aș spune că prefer abordarea companiei taiwaneze, dar îi înțeleg și pe cei care merg pe mâna Samsung.

HTC One M8_Gunmetal_Silver_renamed_11837

3. BoomSound

HTC One M7 livra cele mai bune difuzoare din piață, tehnologia Beats Audio fiind scoasă în față. HTC și Beats au ales căi separate, iar compania taiwaneză s-a adaptat din mers. La HTC One Max au debutat speakerele BoomSound, iar acum le regăsim pe noul HTC One M8. Ei spun că s-ar auzi cu 25% mai puternic decât precedenta generație.

Ce pot să fac decât să-i cred pe cuvânt. Samsung GALAXY S5 nu stă rău la acest capitol, dar în niciun caz nu s-ar duce cu micuța sa boxă integrată între primele modele de smartphone-uri din categoria high-end.

4. Camera frontală de 5 Megapixeli

Da. O parte dintre voi o să râdeți și o să spuneți că acesta este cel mai puțin probabil motiv în a cumpăra noul HTC One. Am fost la MWC 2014 și pot să confirm nebunia selfie-urilor, mai ales în rândul celor veniți din țările asiatice. A început să prindă puternic în Europa.

Samsung GALAXY S5 are o cameră frontală de 2 Megapixeli, iar HTC One M8 merge pe un senzor wide de 5 Megapixeli ce promite să livreze fotografii de calitate în care și spațiul ambiant să fie prins cât mai bine.

5. Preț 

Și acest motiv se află puțin în coadă de pește. HTC One M8 este mai ieftin decât Samsung GALAXY S5 (2800 – 2900 lei vs 3100 – 3200 lei). Diferența nu este mare. Nu avem HTC One M8 pe cale oficială în țara noastră și sper ca diferența să fie mai generoasă. Este cu dus și întors.

lansare-Samsung-GALAXY-S5 (19)

 

Samsung își permite să scadă prețul lui GALAXY S5 dacă vânzările nu sunt cele așteptate.Aș remarca panta descendentă accelerată de la Samsung GALAXY Note 3 care de la peste 3000 de lei a ajuns a fi listat la puțin peste 2100 lei în magazine online respectabile. Niciun smartphone Android nu merită o investiție de peste 2700 – 2800 lei. Deja la peste 3000 de lei mi se pare un preț prohibitiv pentru un telefon care se demonetizează rapid la nivel de hardware, design etc.

HTC One M8_PerLandscape_Silver

Urmează și un articol în care prezint punctele PRO pentru GALAXY S5 în lupta cu HTC One M8.