A trecut MWC 2014. Am ajuns acasă și urmează câteva idei pe care nu am reușit să le pun pe site, iar acum am timpul necesar. Samsung GALAXY S5 a fost capul de afiș al smartphone-urile lansate în cadrul târgului de tehnologie barcelonez.
De ce a atras atenția GALAXY S5?
Samsung GALAXY S III și S4 sunt cele mai bine vândute telefoane de top cu Android. Samsung GALAXY S5 se încadrează în această linie de smartphone-uri cu mare succes la public.
Eveniment de lansare făcut în stil de mare show, orchestră, CEO-ul companiei etc etc + peste 5000 de jurnaliști și bloggeri din zona de tehnologie.
Rămân uimit că Samsung a ales MWC pentru lansarea lui GALAXY S5. În ultima perioadă ne obișnuiseră cu evenimente dedicate. Am impresia că Samsung ne pregătește ceva special, un telefon din zona de top, dar cu Tizen OS. Vedem până la sfârșit de an dacă se concretizează ipoteza mea.
Puncte PRO pentru Samsung GALAXY S5
Da. Nu știu dacă vă vine să credeți, dar există și puncte PRO în cazul noului telefon sud-coreean. Am citit multe reacții negative în social media. Am discutat cu colegii pe care poate îi cunoașteți de pe alte site-urie sau bloguri locale. Opiniile sunt împărțite. Mă rog, este clar că Samsung urmează a pompa sute de milioane de dolari pe partea de marketing, la fel cum au procedat și la generațiile anterioare.
Preț și aici este cu dus și întors. Nu am niciun detaliu oficial, dar sunt multe informații vehiculate cum că GALAXY S5 urmează a fi poziționat mai jos ca preț față de GALAXY S4 care a sosit cu un preț de pornire de 2700 – 2800 lei. GALAXY S5 pe la 2000 – 2200 lei ar fi cu adevărat o lovitură pentru competiție. Punctul ăsta dispare dacă Samsung GALAXY S5 costă peste 2500 lei la liber.
Carcasă mată pe spate, am scăpat de capacele lucioase. Da. Știu. Nu avem o carcasă din aluminiu în stilul HTC One și nici policarbonat precum la Lumia 920, Oppo N1. Este un plastic mat, urâțel. Totuși, dacă sunt zgârieturi pe spate îl poți înlocui ușor.
Se oferă acces la baterie, sloturile pentru SIM și card microSD / spațiu de stocare extensibil. Telefoanele cu carcasa unibody suferă la capitolul ăsta. Trebuie o agrafă pentru SIM, de multe ori lipsește slotul pentru microSD, soluții care mai de care mai ciudățele pentru a accesa microSIM-ul și microSD slotul. De multe ori, soluțiile clasice sunt mai bune.
Camera de 16 Megapixeli. Am făcut câteva fotografii la evenimentul de presă. Timpul de reacție este foarte, foarte mic. Face fotografiile HDR în mod direct, fără niciun pic de timp de așteptare. Filmează 4K și promite mult. Din câte am înțeles la conferința de presă, camera de 16 Mgpx are cpu companion dedicat.
Cititorul de amprente + senzorul ce măsoară ritmul cardiac. Sunt funcții inedite ce vor scoate smartphone-ul în fața concurenței actuale. S Health am văzut că a trecut la un alt nivel. Celor pasionați de monitorizarea funcțiilor de zi cu zi s-ar putea să le fie pe plac.
Puncte CONTRA pentru Samsung GALAXY S5
Design neevoluat. Eram cu Tudor Bădică alias Monstru de la Lab501 și la prima vedere a lui GALAXY S5 i-am spus în mod instinctiv: Ăsta este GALAXY S5? Din partea frontală nu remarci nicio diferență față de generațiile anterioare, de GALAXY S III și S4. Alo Samsung! Puteți mai bine de atât. Aveți departamente întregi de R&D. Scăpați de plasticul lucios, de marginile fals cromate, de senzația de ieftin la un telefon din categoria high-end.
Hardware ce se va demonetiza peste maxim 2 – 3 luni. Da. Snapdragon 800 + Adreno 330 + 2 GB RAM sunt suficienți să ruleze orice aplicaței sau joc din Google Play, la momentul actual și peste 1 – 1.5 – 2 ani. Totuși, când cumperi un smartphone de peste 2000 – 2500 lei te aștepți să primești cele mai bune specificații cu putință. Mă așteptam ca GALAXY S5 să treacă ori pe vreun CPU dezvoltat de Samsung (octa-core, hexa-core etc) sau pe Snapdragon 805 + Adreno 420 + 3 GB RAM. Samsung nu a făcut asta și a preferat să actualizeze specificațiile lui S4 (de la Snapdragon 600 la Snadrapgon 800, de la Adreno 320 la Adreno 330, menținând memoria RAM la aceeași valoare).
Baterie de 2800 mAh. Au mers pe specificații mai puternice decât la generația anterioară și mă așteptam la un acumulator de cel puțin 3000 – 3200 mAh cu tehnologii la interior care să ofere un plus din acest punct de vedere. Am înțeles că bateria ar ține mai mult într-un anumit mod de utilizare. LG G2 cu 3000 mAh s-a bucurat de mare apreciere în piață. Autonomia este un capitol pe care nu ai cum să-l neglijezi. Orice utilizator de smartphone își dorește îmbunătățiri substanțiale la acest capitol.
Mai greu și mai gros decât generația anterioară. 145 gr. și 8.1 mm grosime la GALAXY S5 vs 130 gr. și 7.9 mm grosime la GALAXY S4. Și asta în contextul în care ales un display mai mare cu doar 0.1 inch.
Tastă fizică centrală + butoane capacitive. LG a renunțat la această soluție în cazul lui G2, G Flex, G2 Mini și G Pro 2. A trecut vremea tastelor fizice și capacitive. Pentru un plus la capitolul portabilitate și ergonomie există touch buttons direct pe display.
Android 4.4.2 KitKat și mai modificat la nivel de UI. Mi s-a părut că l-au aglomerat și mai mult, mai ales în zona de notificări activabilă printr-un swipe de sus în jos în partea superioară.
Care este cel mai mare dușman al lui Samsung GALAXY S5?
LG G2, mai multe detalii într-un articol dedicat.
Câteva momente din evenimentul Unpacked 5:
httpvh://youtu.be/XjdxIGB-wB8