A fost o perioadă în care am fost interesat de purificatoare de aer, m-am informat un pic despre ele, dar nu am ajuns să cumpăr unul. Pot spune că într-un fel sau altul a trecut acea perioadă inițială în care ești aproape hotărât și astfel nici până la această oră nu am un astfel de dispozitiv în casă.

Acum, după circa trei săptămâni de când testez Xiaomi Mi Air Purifier Pro H, cred că m-am convins de utilitatea unui purificator de aer și, cel mai probabil, în scurt timp voi cumpăra unul. Dacă va fi fix unul precum cel pe care îl voi prezenta în continuare, nu m-am hotărât.

Specificații purificator de aer Xiaomi Mi Air Purifier Pro H

  • Senzor particule PM2.5, senzor temperatură și senzor umiditate;
  • Display OLED, panou de control tactil;
  • Conectivitate Wi-Fi 802.11 b/g/n pe 2.4 GHz;
  • Control prin aplicația dedicată Mi Home, compatibil cu Google Assistant și Amazon Alexa;
  • Filtru true HEPA ce filtrează până la 99.97% din particulele mai mari de 0.3 μm;
  • Suprafața acoperită: până la 72 mp;
  • Flux de aer filtrat: până la 600 mc/oră;
  • Putere maximă ventilator: 70W;
  • Nivel zgomot: între 34.1 și 65 dB;
  • Dimensiuni (Lxlxh): 31 x 31 x 73 cm;
  • Greutate: 9.6 kg.

Design

Am primit produsul în cutia de retail, cu filtrul gata montat, alături de manualul de utilizare și cablul de alimentare lung de circa 1.5 metri. Nimic în rest, până la urmă doar de atât ai neovie.

Purificatorul Xiaomi Mi Air Purifier Pro H este mai înalt decât cele din seria 2H, 3C sau 3H, iar asta înseamnă că folosește și alt tip de filtru. Despre asta, mai mult în capitolul următor.

Dimensiunile nu sunt totuși cu adevărat mari, deși nu pot spune că acest dispozitiv poate trece neobservat în oricare dintre camerele unei locuințe.

Xiaomi Mi Air Purifier Pro H este recomandat spre a filtra aerul în încăperi de până la 72 mp, reușind să recircule până la 600 mc/oră. Sunt cifre foarte bune pentru un purificator de aer din zona de preț unde concurează acesta.

Designul este simplu, plăcut. Xiaomi Mi Air Purifier Pro H poate fi ales doar în versiunea de culoare albă.

Aspectul este tip turn, cu laturi de câte 31 cm și înălțime de 71 cm. De la bază până la puțin mai mult de jumătate din înălțime, pe trei dintre laturi, în afara celei din spate, purificatorul prezintă multe oricifii. Acestea au diametrul egal de la bază până spre capăt, unde diametrul începe să scadă treptat. Este un detaliu de design ce încearcă să spargă ușor din monotonie.

Pe partea frontală vedem display-ul OLED, încadrat într-un cerc negru, unde mai sunt și cele două butoane capacitive de control, pe lateral.

În spate, este ușița ce-ți permite accesul către filtru, ușiță ce integrează și butonul de desfacere. Mai sus sunt senzorii ce analizează calitatea aerului.

Pe partea superioară este grila pe unde este evacuat aerul filtrat. Din spatele grilei se poate observa carcasa ventilatorului.

Pe zona de dedesupt sunt cele patru picioare din cauciuc, ce oferă o bună aderență. Totuși, centrul de greutate al purificatorului este puțin mai sus de jumătate din înălțime, așa că poate fi răsturnat ceva mai ușor decât ți-ai dori. Din zona de jos iese și cablul de alimentare.

Xiaomi Mi Air Purifier Pro H are un design plăcut, simplu, se integrează bine într-o locuință, nu vine cu un aspect industrial. Plasticul de la exterior este ok, dar nimic mai mult. Finisările sunt la fel, nimic defectuos, dar nici la nivel de produs premium. În nici un caz nu sunt probleme pe partea de calitate a fabricației, dar Xiaomi Mi Air Purifier Pro H nici nu impresionează.

Utilizare

După ce este scos din cutie, Xiaomi Mi Air Purifier Pro H este gata de utilizare în doar câteva secunde. Trebuie doar alimentat cu energie electrică și gata.

Poți folosi butoanele capacitive de lângă display-ul OLED spre a regla viteza ventilatorului ori intensitatea iluminării ecranului. Acesta poate fi și stins complet.

Pe display este afișat nivelul de particule PM2.5 din aer, în micrograme pe metru cub – μg/mc, iar jos este o bandă ce se poate aprinde în verde, când nivelul de poluare a aerului este scăzut, în portocaliu când calitatea aerului este medie sau în roșu când aerul este viciat. Tot pe ecran, spre centru, este afișată temperatura și umiditatea din încăpere, statusul conexiunii Wi-Fi și modul de lucru al ventilatorului.

Sunt 6 moduri pentru intesitatea vetilării: Auto – în funcție de gradul de poluare al aerului dispozitivul stabilește viteza ventilatorului; Noapte – turație scăzută a ventilatorului, cu zgomot minim, ideal pentru a folosi purificatoul în dormitor, în timpul somnului; 3 moduri cu turație de la mică, la medie și la mare și modul Manual (reprezentat printr-o inimă), ce poate fi reglat doar din aplicația Mi Home.

Aceasta poate fi descărcată gratuit din Google Play Store sau Apple App Store. Interfața pentru Android este simplă și foarte facil de parcurs, înțeles.

Capturi de ecran din aplicația Mi Home pentru Android:

Adăugarea purificatorului Xiaomi Mi Air Purifier Pro H în aplicați durează doar câteva zeci de secunde, pașii de urmat sunt descriși clar și nu am întâmpinat niciun fel de probleme. Conectarea dispozitivului în rețeaua Wi-Fi de acasă se realizează în timpul adăugării aparatului în aplicație.

Din Mi Home ai control asupra tuturor funcțiilor purificatorului Xiaomi Mi Air Purifier Pro H și în plus ai posibilitatea de a crea anumite programe de lucru. În rest, nu sunt prea multe configurări ce pot fi făcute, mai degrabă ai la dispoziție toate informațiile pe care ți le poate pune la dispoziție acest aparat.

În ceea ce privește eficacitatea acestui purificator, trebuie să recunosc că nu am termeni de comparație. Eu am amplasat dispozotivul în camera de zi, ce este un spațiu deschis cu bucătăria. În total, aceste două camere unite au circa 40 de mp. Mai mult, cele două dormitoare ale casei au ușile tot către living, fără vreun hol între ele. Astfel, dacă țin ușile dormitoarelor deschise, pot spune că purificatorul ar trebui să filtreze inclusiv aerul din aceste camere.

Și chiar face asta, fiindcă atunci când era deschis geamul dintr-un dormitor și intra aer de afară până în living, senzorul detecta o creștere a numărului de particule PM2.5 din aer, deci aerul ajungea destul de repede până la purificator.

Ce vă pot spune eu este că senzorul ce monitorizează calitatea aerului pare că știe exact ce face, în sensul că de fiecare dată când se deschidea o fereastră ori ușa de la intrare, gradul de poluare a aerului creștea, la niveluri mai mici ori mai mari.

Turația ventilatorului crește proporțional cu gradul de poluare a aerului, atunci când este pe modul de lucru Auto. Sincer, nu am găsit motiv să țin purificatorul pe alt mod decât Auto, nefiind vreodată amplasat în dormitor.

Acum, cât de bine funcționează în a purifica aerul Xiaomi Mi Air Purifier Pro H nu aș putea să spun. Nici eu și nici alți membri ai familiei nu suferim de alergii și nici nu avem vreo sensibilitate în ceea ce privește poluarea din aer, așa că nu aș putea spune că am simțit vreo diferență cu acest aparat în casă față de perioada când nu îl aveam.

Ce am sesizat este că mirosurile de mâncare, de parfum ori alt gen sunt și ele detectate de senzorii din Xiaomi Mi Air Purifier Pro H. Chiar dacă aceste mirosuri nu sunt filtrate de la prima trecere prin aparat, ele dispar mai repede din casă. Nu cu mult mai repede și cel mai eficientă este tot aerisirea ori pornirea hotei, dar am simțit o diferență pe partea de eliminare a mirosurilor.

Cert este că Xiaomi Mi Air Purifier Pro H a reușit în casa mea, așa cum este ea configurată, să recircule aerul din toate încăperile fiind amplasat în același loc, adică în camera de zi. Totuși, casa mea este nu prezintă holuri, totul este în gen open space, cu acces de afară direct în living, iar de aici în dormitoare.

Zgomotul făcut de ventilator este minim, chiar m-a surprins cât de încet se aude la o utilizare normală. Sigur că atunci când calitatea aerului scade și turația crește se aude ceva mai evident. 

Filtrul din purificator este imediat accesibil. Este recomandat a fi curățat de praf la câteva zile / săptămâni, în funcție de cât praf ajunge în el.

În rest, din aplicația Mi Home ori direct de pe display-ul OLED poți afla gradul de uzură al filtrului, exprimat în procente. Cu cât este mai scăzut procentul, cu atât mai aproape de schimbare se află. Procentajul este calculat automat de aparat în funcție de cât de intens a fost folosit ventilatorul, practic de volumul de aer ce a fost filtrat de-a lungul perioadei de utilizare.

În cazul meu, când am primit purificatorul spre test, filtrul era la 91% din capacitate. După 3 săptămâni de folosire, filtru a ajuns la 85%, iar durata de viață rămasă, estimată, era de 285 de zile.

Așadar, în cazul meu, filtrul a pierdut circa 2% pe săptămână, deci ar putea rezista în același scenariu de folosire aproape un an. Nu-i rău, nu-i rău deloc.

Schimbarea ori scoaterea filtrului din purificator este extrem de simplă. Deschizi ușița din spate și doar tragi filtrul afară. Îl repui imediat la locul lui după ce l-ai curățat de praf sau îl montezi la fel de repede pe cel nou, atunci când este vremea să faci asta.

Preț

Purificator de aer Xiaomi Mi Air Purifier Pro H1.235 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Xiaomi Mi Air Purifier Pro H

Xiaomi Mi Air Purifier Pro H este un purificator de aer cu specificații foarte bune pentru prețul său. Poate deservi o suprafață mare, chiar toată locuința în unele cazuri, filtrează rapid un volum mare de aer, oferă control inteligent prin aplicație și, cel mai important, chiar face ceea ce promite. Care ar fi dezavantajul său? Sincer, chiar nu-i găsesc vreunul major, asta poate și din cauză că nu am termeni de comparație cu alte astfel de aparate. Dacă puteți veni cu idei, vă aștept în secțiunea de comentarii.

În fine, încerc să creionez la final cele mai importante puncte pro și contra pentru purificatorul de aer Xiaomi Mi Air Purifier Pro H:

PRO

  • acoperă o suprafață extinsă și recirculă rapid un volum mare de aer;
  • senzorul pentru calitatea aerului detectează imediat ce apar particulele nocive din aer, chiar și când acestea intră în casă printr-un geam deschis într-o altă cameră față de unde este aparatul (cu ușa dintre camere deschisă);
  • compatibil cu aplicație de smartphone, dar și cu Google Assistant și Amazon Alexa;
  • durată mare de viață a filtrului de aer;
  • preț bun raportat la specificații.

CONTRA

  • dispozitivul este înalt și îngust și are un centru de greutate cam ridicat, ceea ce-l face cam ușor de răsturnat la o eventuală lovire nu tocmai puternică.