Hardware

Procesoarele Exynos sunt unele dintre cele mai capabile din piaţă şi chiar dacă sunt unanim apreciate, au o mare problemă: sunt folosite doar de Samsung. În urmă cu ceva timp compania sud-coreeană a încheiat câteva parteneriate cu diverşi producături chinezi pentru a-i utiliza procesorul, iar probabil cel mai cunoscut dintre aceştia este Meizu.

Chiar dacă au existat şi alţi doritori, Samsung a refuzat orice alt parteneriat, iar pe cele existente nu le-a mai prelungit. Vocile “rele” susţin că drăcuşorul din această poveste este Qualcomm. Compania americană are o strânsă relaţie de colaborare cu Samsung, iar dacă sud-coreenii primesc exclusivităţi în anumite situaţii (spre exemplu primul lot de procesoare Snapdragon 835 a fost rezervat pentru Samsung) şi ei la rândul lor trebuie să respecte termenii contractului de colaborare.

Se pare că Qualcomm a activat o clauză legată de licenţa brevetelor standard esenţiale, clauză care blochează vânzarea de procesoare Exynos către alţi producători de telefoane inteligente pentru următorii 25 de ani. Deşi pare o mişcare de panică din partea Qualcomm, în realitate compania americană şi-a folosit aşii din mâneca la maxim pentru a scăpa de un concurent foarte puternic.

Sursa: hankyung.com

Categorii: hardware

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro, Acer Aspire V3-571G și Nikon D3300.