Diverse

Comisia Europeană veghează la buna dezvoltare a pieţei economice, iar în ultima perioadă a oferit o mai mare atenţie unui segment aflat într-o permanentă dezvoltare, cel IT. Dacă anul trecut amenda Google cu suma de 2.42 miliarde euro pentru practici anticoncurenţiale, anul acesta face acelaşi lucru cu Qualcomm.

Producătorul american de procesoare a fost amendat de Comisia Europeană cu suma de 997 milioane euro pentru că i-a mituit pe cei de la Apple să utilizeze pe iPhone-uri şi iPad-uri doar chipset-uri baseband LTE produse de ei. În perioada 2011 – 2016 Qualcomm a avut exclusivitate în toate produsele Apple, blocând astfel orice cale de acces a concurenţei. Se pare că Qualcomm ar fi plătit către Apple o sumă formată din două cifre în miliarde de euro pentru această înţelegere.

Prin 2015 relaţia de colaborare dintre cele două companii a început să scârţaie şi chiar în acel an Apple a dat în judecată Qualcomm pentru aplicarea de tactici de excludere a competiţiei. Din acel moment parteneriatul s-a destrămat, iar din septembrie 2016 Apple a început să folosească chipset-uri Intel. Apple îşi doreşte să renunţe complet la orice legătură cu Qualcomm, viitoarele device-uri urmând a include modem-uri Intel şi MediaTek.

Qualcomm respinge orice acuzaţii şi va face apel la decizia de amendare a Comisiei Europene.

Sursa: europa.eu

Categorii: diverse

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro, Acer Aspire V3-571G și Nikon D3300.