Hardware

Iată că a venit momentul mult aşteptat, Qualcomm a lansat cel mai puternic procesor mobile al său, cel pe care îl vom vedea pe foarte multe smartphone-uri de top în perioada imediat următoare – Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1.

Noul procesor este bazat pe un proces de fabricaţie de 4nm şi este al doilea procesor de acest fel după MediaTek Dimensity 9000. Vorbim de un procesor tri-cluster, unul format din 1 x ARM Cortex-X2 până la 3.00 GHz, 3 x ARM Cortex-A710 până la 2.5 GHz și 4 x ARM Cortex-A510 până la 1.8 GHz. Qualcomm susţine că acest procesor este cu 20% mai puternic şi consumă cu 30% mai puţină energie decât Qualcomm Snapdragon 888.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 vine cu ceva plusuri şi la nivel de GPU, compania americană susţinând că noul GPU Adreno (acesta nu are încă un nume comercial) este cu 30% mai puternic şi cu 25% mai eficient energetic decât Adreno 660. Procesorul grafic vine cu suport pentru Vulkan 1.1 API, HDR gaming, Physically Based Rendering, Volumetric Rendering, Adreno Frame Motion Engine etc. Vorbim de tehnologii ce aduc un plus la nivel de gaming, consum de energie şi optimizare (de exemplu Adreno Frame Motion Engine permite GPU-ului să ducă un joc la un frame rate mai ridicat, fără a creşte consumul de energie).

Noul procesor vine şi cu un modem 5G nou, modelul Snapdragon X65 5G. Acesta promite viteze de transfer de până la 10 Gbps şi vine cu suport sub-6 GHz şi mmWave.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 recunoaşte simultan până la 3 senzori foto x 36 Megapixeli fiecare sau 2 senzori foto 64 + 36 Megapixeli sau 1 senzor foto x 200 Megapixeli, iar pe partea de procesare este ajutat de noul procesor de imagine Qualcomm Spectra IPS 680. Tot pachetul se numeşte comercial Snapdragon Sight şi oferă suport pentru filmare 8K la 30 fps cu HDR şi stabilizare electronică (interesant este că se vor putea realiza fotografii la un maxim de 64 Megapixeli în timp ce se urmăreşte o filmare 8K la 30 fps).

Mai avem captură foto la 18 biţi, fotografii RAW 18-bit, mod nocturn îmbunătăţit cu funcţia Mega Multi Frame Engine (realizează 30 de cadre pe secundă pe care le combină pentru a obţine o imagine finală mai clară), cât şi un nucleu separat al procesorului de imagine care ţine camera frontală tot timpul pornită pentru a răspunde instant la diversele activităţi ale utilizatorului.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 beneficiază şi de noi capacităţi AI, compania americană susţinând că noul procesor aduce la acest capitol o performanţă de 4 ori mai bună decât ce oferă în prezent Qualcomm Snapdragon 888. Avem şi îmbunătăţiri la nivel de securitate prin mecanismul Trust Management Engine.

Sunt multe de spus despre Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 (găsiţi toate detaliile în prezentarea oficială), acesta va fi cu siguranţă unul dintre cele mai bune procesoare mobile din 2022 (dacă nu chiar cel mai bun). Primele smartphone-uri cu acest procesor la bord vor fi lansate chiar din aceasta lună, printre certitudini regăsindu-se Xiaomi Mi 12, Oppo Find X4, Realme GT 2 Pro, Motorola Edge X30, Vivo iQOO 9 şi seriile OnePlus 10 şi Samsung Galaxy S22.