Hardware

Qualcomm Snapdragon 875 este procesorul ce-l vom regăsi la început de 2021 pe smartphone-urile de top cu Android. La bursa zvonurilor se discută deja deschiderea producției de către TSMC.

Ce se vorbește despre Qualcomm Snapdragon 875, procesor ce va fi prezentat oficial la sfârșit de an?

  • proces de litografiere pe 5nm (mai mulți tranzistori, viteze mai mari și valori mai bune pe partea de autonomie);
  • modem 5G integrat denumit X60 (ce urmează a fi regăsit și pe iPhone 12);
  • aranjament al nucleelor identic cu Snapdragon 865 (1 + 3 + 4). Nucleul cel mai puternic se vorbește că ar fi Cortex-X1 (cu 30% mai performant față de ARM Cortex-A77);
  • cele 3 nuclee de mijloc ar fi dezvoltate pe ARM Cortex-A78 cu 20% mai rapid față de A77 și cu 50% mai mic este consumul de energie;
  • Adreno 660 în poziția de GPU (aceeași structură precum Adreno 650, dar cu ceva îmbunătățiri).

TSMC pregătește deschiderea producției pentru A14 – procesor ce-l vom vedea în viitoare generație de iPhone-uri, tot pe 5nm. Pe lângă Apple A14 și Qualcomm Snapdragon 875, un alt contract important pentru TSMC intră în linie dreaptă (linie de GPU high-end pentru AMD).

Aș spune că de la Qualcomm Snapdragon 855 la 865 nu avem cu adevărat o schimbare majoră în ce privește performanță, mai degrabă o evoluție. La Snapdragon 875 mă aștept la un pas mai mare în ce privește puterea de procesare, performanțele pe partea de AI, conectivitate etc. Sunt curios să descopăr ce pregătesc Huawei și Samsung, Huawei îl văd să aibă ambiția în a veni cu un procesor de top. Samsung parcă nu mai este așa dornic să fie în această bătălie și s-ar putea să-i vedem în 2021 cum îl adoptă pe Snapdragon 875 la nivel mondial.

Sursa: Wccftech.com

Categorii: hardware
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.