Acum o lună de zile Evolio lansa primul smartwatch sub brand românesc: Evolio X-Watch. Deoarece comercializarea acestuia va începe din 2015, încă nu există în România un review detaliat al acestui device. Cum din punct de vedere al design-ului Evolio X-Watch mi-a plăcut destul de mult, iar mulţumită cititorilor gadget.ro am aflat că Evolio X-Watch este defapt smartwatch-ul R-Watch M26 rebranduit, am decis să îl comand direct de la sursă: China. R-Watch M26 a ajuns ieri prin curier şi astăzi îi pot face un review complet (nu este atât de complex din punct de vedere software, încât să am nevoie de mai multe zile să îi descopăr toate secretele). Practic, dacă se confirmă faptul că Evolio X-Watch este R-Watch M26, astăzi puteţi citi în exclusivitate în România review-ul viitorul Evolio smartwatch.
Trecând uşor peste această introducere, voi începe acest review prin prezentarea detaliilor hardware ale lui R-Watch M26:
Smartwatch | R-Watch M26 |
Ecran | TFT de 1.54 inch cu rezoluție 240 x 240 pixeli |
Procesor | – |
Memorie | – |
Sistem de operare | Propriu ce suportă iOS şi Android |
Conectivitate | Bluetooth 3.0, port miniUSB |
Cameră foto și video | – |
Baterie | 230 mAh |
Greutate | 50 de gr. |
Grosime | 11.1 mm |
Design
Cutia în care a ajuns este una destul de simplă, fără prea multe elemente care să iasă în evidenţă. În interiorul acesteia daţi de ceas, manual de instrucţiuni (engleză şi chineză), încărcător şi certificatul de garanţie (chineză). Există trei variante de culori, negru, albastru şi alb, dar eu mi-am achiziţionat varianta pe negru.
Din punct de vedere al design-ului, R-Watch M26 arată foarte bine şi se încadrează ca formă undeva între Samsung Galaxy Gear şi Motorola Moto 360 (are o formă uşor pătrăţoasă cu colţurile rotunjite). Cureaua este fabricată dintr-un materia cauciucat, probabil silicon, care oferă o impresie plăcută la atingere, dar şi ca rezistenţă în timp. Marginile ecranului sunt realizate dintr-un plastic rigid, în timp ce spatele este produs dintr-un material similar oţelului. Tot pe spate, regăsim şi 4 şuruburi vizibile care menţin integritatea smartwatch-ului.
Pe laterale regăsim butonul de on/off (partea dreaptă), portul miniUSB (pentru încărcător), microfonul şi un mic difuzor. Smartwatch-ul stă excelent pe mână, are dimensiuni foarte bine calibrate şi îl pot încadra în zona unisex (poate fi purtat atât de barbaţi, cât şi de femei). Din acest punct de vedere, nu regret că l-am achiziţionat.
Ecran şi sunet
La nivelul ecranului, R-Watch M26 oferă un display TFT de 1.54 inch cu o rezoluție 240 x 240 pixeli. La o utilizare normală, ecranul se comportă şi arată rezonabil, însă are două mari probleme: lizibilitate foarte scăzută în lumină naturală (nu oferă posibilitatea să reglezi luminozitatea), iar încadrarea display-ul în totalul cadranului nu este cea mai fericită alegere (există foarte mult plastic pe margine deorece display-ul este mic în comparaţie cu întregul cadran). În rest, ecranul tactil se descurcă excelent, răspunde foarte bine la comenzi şi o oferă 3 butoane tactile la bază: home, +/- şi back.
Difuzorul este aşezat pe laterala stângă a ceasului, lângă portul miniUSB şi microfon. La acest capitol am fost foarte plăcut surprins să aud o boxă foarte puternică (raportată la dimensiuni), cu un sunet clar şi fără înalte foarte stridente. Se poate regla volumul pe o scală de la 1 la 7, iar sunetul este bine optimizat. Într-o convorbire se înţelege foarte bine vocea interlocutorului, în timp ce muzica redată de pe smartphone se aude foarte clar.
Hardware, interfaţă şi aplicaţii
Din păcate, din punct de vedere hardware nu am reuşit să găsesc informaţii suficiente. Nu cunosc exact ce procesor există sub această carcasă, sau ce memorie RAM oferă.
Pentru a-i activa ceasului toate feature-rile, trebuie iniţial să descarci aplicaţia dedicată acestui device. Pot spune că am avut ceva emoţii cu instalarea acesteia, deoarece nu avea interfaţa în engleză, totul era în chineză şi a trebuit să mă folosesc de Google Translate pentru a urma paşii menţionaţi de producător. Într-un final, totul a ieşit cum trebuie.
Navigarea prin meniu se face prin intermediul gesturilor de tip swipe, doar la stânga şi la dreapta. Interfaţa este foarte simplă şi este structurată în: Bluetooth, Agenda telefonică, Poziţia de apelare, Mesaje, Istoricul apelurilor, Notificări, Redare muzică, Camera foto, Setări, funcţiile Anti-Furt, Caută Telefonul şi Salvare Energie, Tonuri de Apel, Barometru, Altimetru, Pedometru, Cronometru, Tipul de Menu, Alarmă şi Calendar.
Printre cele mai importante activităţi ce pot fi realizate cu R-Watch M26 regăsim:
– apelare telefonică, acceptare/respingere apel şi la nevoie se poate vorbi cu interlocutorul;
– citirea de SMS-uri (nu se pot scrie SMS-uri);
– citire notificări Facebook, Instagram, diferite aplicaţii de pe smartphone etc;
– se poate asculta muzica de pe smartphone;
– se pot face fotografii cu cele două camere de pe smartphone direct de pe smartwatch;
– funcţia Anti-Furt (în caz că te îndepărtezi de smartphone, ceasul te avertizează);
– funcţia Caută Telefonul (trimite un semnal către smartphone, iar acesta emite un sunet puternic pentru a fi auzit);
– funcţia Salvare Energie (se utilizează în momentu în care bateria este spre final);
– se pot seta doar 3 tipuri de tonuri de apel;
– barometru, altimetru, pedometru (destul de exacte);
– se poate seta alarmă.
De asemenea, prin intermediul aplicaţiei instalate pe smartphone, se poate analiza calitatea somnului sau caloriile arse după o activitate fizică.
Acestea sunt principalele plusuri ale acestui smartwatch, destul de limitate, dar majoritatea dintre ele foarte utile.
Conectivitate
Bluetooth 3.0 reprezintă elementul central de conectivitate cu ajutorul căruia menține conexiunea cu telefonul compatibil, în cazul meu cu LG G2. Am descoperit o anumită “neînţelegere” între cele două dispositive, în sensul că se pierde destul de des legătura Bluetooth, iar ceasul vibrează pentru a te avertiza acest lucru. Nu are o periodicitate anume, însă când se întâmplă ceasul vibrează constant 1-2 minute şi devine deranjant la un moment dat.
Cameră foto şi video
După cum v-am spus, R-Watch M26 nu dispune de camera foto proprie, dar poate realiza poze cu camerele foto existente pe smartphone. Prin aplicaţia dedicată, se activează camera foto de pe spate sau cea frontală şi se pot realiza fotografii printr-o simplă apăsare de buton. Ce nu mi-a plăcut la această aplicaţie, este faptul că dă eroare dacă telefonul este în stand-by. Pentru a funcţiona, smartphone-ul trebuie sa aibă ecranul deschis.
Autonomie
Bateria de 230 mAh se descurcă mai mult decât onorabil. La o utilizare intensă, după o încărcare completă rezistă cu brio peste 10 ore. La o utilizarea normală, estimez că se duce uşor spre 1 zi de autonomie. Aceste rezultate decente se datorează în special ecranului ce nu oferă o luminozitate puternică, deci nu este un mare consumator.
Bateria se încarcă rapid (în aproximativ 2 ore) şi se face doar la un port USB (eu îl încarc la laptop). Personal îl consider ca fiind un dezavantaj acest lucru, deoarece smartwatch-ul nu se poate încărca şi la o priză convenţională. Cablul pe post de încărcător este foarte scurt (jumătate de metru) şi trebuie avut mare grijă de el, deoarece se poate pierde foarte uşor.
Preţ
Evolio a anunţat că îl vor comercializa la un preţ de 199 lei. Eu l-am achiţionat la un preţ de 30 de euro (aproximativ 130 de lei) cu transport gratuit. Acum observ că preţul de pe site-ul de unde l-am comandat a scăzut la 24,4 euro (110 lei).
Concluzii
R-Watch M26 este un smartwatch complet pentru categoria sa de preţ. Consider că este un deschizător de drumuri pentru noua categorie de smartwatch-uri entry-level. R-Watch M26 este un ceas cu design elegant, pe care personal nu regret că l-am achiziţionat. Chiar dacă în România va ajunge la un preţ de 199 lei, primiţi suplimentar faţă de cel comandat de mine, garanţie de minim 2 ani şi poate chiar o interfaţă + aplicaţie în limba română.
PRO
– design plăcut, elegant;
– headset bluetooth ad-hoc;
– sunet clar;
– interfața simplă și intuitivă, ușor de operat;
– compatibilitate cu iOS şi Android;
– autonomie;
– preţ.
CONTRA
– aplicaţii puţine şi limitate;
– încărcare doar prin port USB;
– lizibilitatea scăzută a ecranului;
– imposibilitatea de a regla luminozitatea ecranului;
– erori de conectivitate bluetooth.
Fotografiile sunt făcute cu LG G2.