Preţ de câteva zile am avut ocazia să testez un nou smartwatch de buget denumit R-Watch R10. Gadget-ul l-am primit în teste de la gearbest.com. Acesta este cel de-al doilea ceas inteligent primit în teste de la acest producător după ce în toamna anului trecut vă prezentam review-ul device-ului R-Watch M26. Review-ul respectiv a fost realizat într-un context în care Evolio doar ce anunţase lansarea smartwatch-ului Evolio X-Watch despre care din păcate nu am mai auzit nimic. Se pare că Evolio a renunţat la acest proiect.
Trecând uşor peste această introducere, despre R-Watch R10 pot spune atât lucruri bune, cât şi lucruri mai puţin bune. Fiind un smartwatch entry-level are câteva minusuri semnificative precum display-ul, softul limitat sau calitatea materialelor utilizate, însă şi câteva puncte forte precum numărul de aplicaţii sau suportul pentru SIM. Mai multe detalii în cele ce urmează.
Specificaţii R-Watch R10
Design
R-Watch R10 a sosit la noi într-o cutie de carton standard, fără elemente care să atragă atenţia (dacă excludem diverse texte în chineză). În interiorul acesteia am găsit smartwatch-ul, manual de instrucţiuni şi cablu USB – microUSB cu rol de încărcător. Ceasul este disponibil în 3 culori: negru, alb şi auriu, iar la review a sosit în varianta pe negru.
La nivel de design device-ul nu impresionează absolut deloc. Este un ceas cu o formă destul de urâţică care nu te atrage cu nimic. Materialele utilizate în construcţia sa nu par a fi unele de foarte bună calitate, la unele apăsări mai puternice se pot auzi zgomote din interior destul de suspecte.
Cadranul este realizat din plastic, în timp ce cureaua este confecţionată dintr-un material cauciucat ce oferă o senzaţie delicată la atingere. Singurele elemente metalice prezente pe acest gadget sunt butonul de power şi sistemul de închidere al curelei. Negrul utilizat în fabricarea acestui smartwatch este atât de puternic încât nu se pot vedea mai deloc elementele de conectivitate existente pe cadran.
R-Watch R10 oferă pe laterala din stânga portul microUSB, microfonul şi difuzorul, în timp ce pe laterala din dreapta regăsim butonul on/off şi slotul pentru SIM. Pe spatele cadranului regăsim senzorul de puls, iar în zona frontală regăsim display-ul şi un buton de design (iniţial am crezut că este un buton capactiv de tipul home, însă acesta nu funcţionează).
Ecran şi sunet
Display-ul existent pe R-Watch R10 este un IPS 2.5D de 1.54 inci cu rezoluţie de 240 x 240 pixeli care funcţionează bine, însă nu excelează la nivel de claritate şi luminozitate. Personal m-a deranjat faptul că nu pot modifica luminozitatea (în condiţii de lumină puternică ecranul este inutilizabil), dar şi forma sa care nu părea deloc pe aceeaşi lungime de undă cu marginile smartwatch-ului (display-ul mi s-a părut uşor strâmb, în pantă).
O altă nemulţumire este legată de rezoluţia ceasului. În utilizare pe timp de seară se pot vedea pixelii, iar acest lucru este deranjant şi obositor pentru ochi. În schimb ecranul tactil răspunde bine comenzilor, chiar dacă există momente când trebuie să apeşi de mai multe ori pe display pentru a-ţi asculta comanda (probabil datorită dimensiunilor foarte mici).
Sunetul emis de R-Watch R10 este dat de un difuzor poziţionat pe latura dreaptă şi este unul suficient. Are 7 nivele de volum şi pentru un device atât de mic se aude bine. În convorbiri se aude onorabil, însă nu prea este comod.
Hardware, interfaţă şi aplicaţii
La nivel hardware producătorul a fost foarte zgârcit cu detaliile, însă din experienţa mea cred că utilizează un procesor MediaTek dedicat smartwatch-urilor entry-level. Din păcate nu vă pot spune mare lucru la acest capitol.
R-Watch R10 utilizează un sistem de operare propriu compatibil cu iOS şi Android ce aduce puţin cu Apple Watch la nivel de interfaţă. Majoritatea aplicaţiilor sunt utilizabile doar prin intermediul smartphone-ului, însă există şi câteva ce pot funcţiona independent. Comparativ cu alte ceasuri de buget, R-Watch R10 are câteva aplicaţii suplimentare care aduc un plus de utilitate device-ului.
Printre cele mai interesante aplicaţii regăsite pe smartwatch pot enumera:
– citirea şi scrierea de SMS-uri;
– apelare telefonică;
– notificare informaţii primite pe smartphone;
– redare muzică de pe smartphone;
– alarmă;
– realizare de poze prin intermediul camerei foto de pe smartphone;
– analiza somnului;
– verificarea pulsului (aplicaţie care funcţionează nesperat de bine);
– eliminarea sedentarismului prin aplicaţia dedicată;
– compas;
– pedometru;
– calendar;
– cronometru;
– calculator destul de greu de utilizat datorită dimensiunilor ceasului;
– funcţia anti-furt.
R-Watch R10 dispune şi de o aplicaţie dedicată pentru smartphone prin intermediul căreia se poate analiza calitatea somnului, evoluţia bătăilor inimii sau numărul de calorii arse după o activitate fizică.
Conectivitate
R-Watch R10 este un smartwatch interesant deoarece pe lângă conectivitatea bluetooth care îl leagă de un smartphone, dispune şi de slot pentru SIM. Relaţia ceas-telefon prin intermediul bluetooth funcţionează foarte bine, nu am avut erori sau pierderi de legătură în zilele de utilizare.
Apelurile de voce prin intermediul SIM-ului au funcţionat nesperat de bine. Îţi este încărcată lista de contacte de pe memoria SIM-ului şi apoi poţi apela fără emoţii atât număr nou, cât şi un contact existent deja. Se pot scrie de asemenea SMS-uri, însă operaţiunea este un adevărat calvar datorită tastelor extrem de mici. Personal nu pot vedea încă utilitatea acestui tip de acţiune în condiţiile în care avem smartphone-ul tot timpul cu noi.
Cameră foto şi video
R-Watch R10 nu dispune de cameră foto proprie, însă se poate conecta la aplicaţia foto de pe smartphone şi poate realiza fotografii cu camera foto de pe telefon. Această aplicaţie mi se pare la fel de inutilă în condiţiile în care camera foto se activează doar dacă ecranul este deschis.
Autonomie
Un punct forte al acestui smartwatch este autonomia. Bateria de 380 mAh se descurcă foarte bine. L-am ţinut conectat la smartphone în permanenţă şi ca medie aş putea spune că a rezistat puţin peste 2 zile. Am observat însă că conexiunea bluetooth consumă mult prea repede bateria de pe smartphone (telefonul mi s-a descărcat cam cu 15-20% mai repede decât o face de obicei la acelaşi nivel de utilizare).
Bateria de pe R-Watch R10 se încarcă relativ repede, în aproximativ 2 ore ajunge la 100% prin intermediul cablului USB – microUSB conectat la laptop.
Preţ
R-Watch R10 poate fi precomandat de pe gearbest.com la un preţ de 45.99 dolari (aproximativ 180 de lei) cu transport gratuit. La această sumă se pot adăuga şi alte taxe vamale.
Concluzii
R-Watch R10 este un smartwatch de la care aveam pretenţii mai mari înainte să îl scot din cutie. Preţul mi se pare uşor ridicat pentru ceea ce oferă, însă dacă îl comparăm cu alte ceasuri inteligente din segmentul său pot spune că este puţin peste acestea ca utilitate datorită numărului de aplicaţii sporit. Am selectat pentru voi cele mai importante puncte pro şi contra ale acestui smartwatch.
PRO
– headset bluetooth ad-hoc;
– sunet clar;
– interfața simplă și intuitivă, ușor de operat;
– compatibilitate cu iOS şi Android;
– autonomie;
– independenţă în apeluri prin suportul SIM.
– aplicaţii utile şi mai numeroase comparativ cu alte device-uri din acelaşi segment.
CONTRA
– design banal, monoton, cu ceva probleme de fabricaţie;
– preţ destul de ridicat;
– lizibilitatea foarte scăzută a ecranului;
– imposibilitatea de a regla luminozitatea ecranului;
– calitatea materialelor nu pare a fi de cea mai bună calitate.