Range Extender Wi-Fi 6 AX1800 Tenda A27 – review

31/10/2022

În cazul în care acoperirea cu semnal Wi-Fi din locuința sau biroul tău nu este cea mai puternică, există mai multe alternative de a rezolva problema. Un sistem mesh ar putea fi cea mai bună soluție, dar în cazul în care ai un router performant și nu vrei să renunți la el, mai există și posibilitatea unui Repeater, dar parcă un Range Extender este și mai potrivit. Vedem azi la lucru un astfel de dispozitiv, unul cu protocol Wi-Fi 6 (ax) – Tenda A27.

Specificații Range Extender Wi-Fi 6 AX1800 Tenda A27

  • Protocoale Wi-Fi: 802.11 b/g/n pe 2.4 GHz, 802.11 a/n/ac/ax pe 5 GHz;
  • Viteze maxime Wi-Fi: până la 1201 Mbps pe 5 GHz, până la 574 Mbps pe 2.4 GHz;
  • Port RJ45 cu viteze maxime 10/100/1000 Mbps;
  • Antenă: 2 x antenă externă dual-band de 5 dBi;
  • Consum: 11W în sarcină maximă;
  • Greutate: 258 grame;
  • Dimensiuni: 123 x 72 x 47.5 mm.

Design

Range Extender Wi-Fi 6 AX1800 Tenda A27

Am primit unitatea pentru review în pachetul de retail sigilat, în care am mai găsit doar un ghid de instalare rapidă și un alt pliant cu informații de reglementare:

Am mai testat dispozitive similare cu Tenda A27, doar că în cazul Tenda A15 și Tenda A18 era vorba despre repetitoare Wi-Fi. Chiar și așa, în mare parte vorbim despre aceleași tehnologii, așa că și forma este asemănătoare. Doar că în cazul Tenda A27 avem atât dimensiuni, cât și greutate ceva mai mari. Nu cu mult, dar s-ar putea ca în unele cazuri să fie ceva mai greu să introduci într-o priză acest dispozitiv fără să acoperi o altă priză de lângă. În fine, se pot găsi soluții dacă va fi cazul de așa ceva.

Pe de altă parte, Tenda A27 este bine construit, zdravăn și robust. Plasticul de la exterior nu e deloc rău calitativ și vine cu finisări mate sau lucioase, în funcție de zona pe care o acoperă.

Văzut din profil, range extender-ul are o formă de trapez dreptunghic, cu baza mare reprezentată de partea frontală. Pe toate marginile sunt perforații pentru aerisire.

Cele două antene se rotesc la 180 de grade, așa că le poți îndrepta către anumite direcții spre a propaga undele wireless către zonele dorite.

Pe față, adică acolo unde este plastic lucios, vedem un LED de status, ce se poate aprinde în roșu, albastru sau galben. Pe laterala din dreapta este portul RJ45, butonul WPS și cel Reset, ce trebuie apăsat cu ajutorul unei agrafe sau a altui obiect asemănător.

Tenda A27 lasă impresia unui produs de bună calitate, în construcția căruia nu s-au făcut compromisuri.

Instalare și utilizare

Nefiind un dispozitiv de rețelistică din gama complexă, Tenda A27 vine cu o instalare pe cât se poate de simplă.

Poate fi folosit ca Range Extender sau Access Point. Nu l-am încercat în ce-l de-al doilea scenariu, dar bănuiesc că este foarte simplu de configurat și în acest mod.

Pentru a-l face să funcționeze în principalul mod, cel pentru care a fost creat până la urmă, este nevoie de un smartphone, PC sau… niciunul dintre cele două. Asta fiindcă pentru a extinde acoperirea rețelei Wi-Fi pe care o ai deja poți folosi butoanele WPS de pe router-ul existent și cel de pe Tenda A27. Doar atât și ai extins rețeaua.

Totuși, am încercat să-l pun la lucru și prin intermediul smartphone-ului și am constatat că este nevoie de doar 4 – 5 pași:

Prima dată trebuie desigur să introduci dispozitivul într-o priză de curent. Apoi, te conectezi la rețeaua Wi-Fi creată de Tenda A27. Imediat ce ai făcut asta și complet automat apare o fereastră de browser din care configurezi dispozitivul, fie ca Range Extender, fie ca AP. Eu am mers mai departe cu Range Extender și a mai fost nevoie doar să setez o parolă pentru acest nou dispozitiv după care să aleg rețeaua pe care vreau să o extind și să introduc și parola de acces către aceasta. Atât și aveam totul gata funcțional.

Pe partea de utilizare, nimic complicat. Duci dispozitivul în zona unde vrei să ai semnal Wi-Fi mai puternic. În cazul în care LED-ul de status de pe Tenda A27 este albastru, atunci înseamnă că acesta comunică cu routerul principal în cel mai bun mod. Dacă LED-ul luminează în galben, tot este bine, dar există șansa să nu ai parte de cea mai puternică comunicare dintre range extender și router. În cazul în care LED-ul se aprinde roșu, atunci trebuie să te apropii cu Tenda A27 de router.

În modul de lucru Range Extender, Tenda A27 poate oferi internet prin cablu către un PC, smart TV, consolă sau orice alt astfel de produs. Având în vedere că portul RJ45 este de tip Gigabit (10/100/1000 Mbps), te poți bucura de viteze ridicate.

Performanță

Dacă vorbim despre performanță, atunci trebuie să vorbim mai întâi despre acoperirea cu semnal Wi-Fi, căci acesta este principalul motiv pentru care alegi un Range Extender. Ei bine, în cazul meu, cu o casă pe structură de lemn și cu o curte de circa 350 mp, nu am probleme cu acoperirea cu semnal Wi-Fi în niciun colț al „proprietății”. Este adevărat că în cele mai îndepărtate colțuri puterea semnalului, mai ales pe banda de 5 GHz, nu mai este maximă, dar nu mă vait.

Am dus Range Extender-ul Tenda A27 în curte, la o distanță de circa 12 metri de router-ul Wi-Fi. Iată cum arăta puterea semnalului prin Wi-Fi Analyzer (rețelele ADOM și ADOM_5G cu terminațiile e2 și e9 sunt cele ale routerului, în timp ce rețelele ADOM_5G cu temrinațiile 8b și 84 sunt cele ale range extender-ului Tenda A27):

Am realizat un test de viteză prin Speed Test cu telefonul Realme GT2 Pro conectat la Tenda A27, iar apoi, am scos din priză range extender-ul și am refăcut testul de viteză cu telefonul conectat la router-ul aflat în casă:

Din câte se poate observa, diferențele nu sunt mari pe partea de viteză la descărcare, dar există și acolo. La upload a fost în mod evident mai bine când am folosit rețeaua creată de Tenda A27, la fel și pe partea de Jitter. Deci, este clar mai bine cu acest range extender decât fără el.

Acum, pentru locuințe sau alte spații în care semnalul Wi-Fi este mai slab în anumite zone, un range extender precum Tenda A27 își va face simțită prezența în mod mai evident. În cazul meu, cu pereți ce nu reprezintă obstacole importante, nu se pot observa îmbunătățiri substanțiale.

Preț

Range Extender Wi-Fi 6 AX1800 Tenda A27de la 384 lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării recenziei).

Tenda A27
4.4 / 5 Reviewer
PRO
  • construcție solidă, de bună calitate;
  • instalare extrem de simplă;
  • poate fi utilizat ca Range Extender, dar și ca Access Point;
  • port RJ45 Gigabit 10/100/1000 Mbps;
  • performanțe bune ca viteze, dar și ca acoperire cu semnal Wi-Fi.
CONTRA
  • nimic.
Concluzii

Tenda A27 nu este un range extender dintre cele mai ieftine, dar asta fiindcă este unul dintre cele mai performante. Vine cu Wi-Fi 6 și cu viteze maxime combinate de aproape 1800 Mbps, iar acoperirea cu semnal este cu adevărat extinsă. Merită investiția? Depinde de nevoile fiecăruia. Se prea poate ca unii să nu aibă nevoie de asemenea performanțe, iar alții, din contră, caută mereu soluția cea mai puternică.

Design
Conectivitate
Performanță
Raport preț / specificații

Range Extender-ul Tenda A27 a fost testat timp de 5 zile și a rămas la noi. Conținutul review-ului aparține strict autorului și nu a fost aprobat / moderat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.