Nu-ți trebuie prea multe cunoștințe din domeniul tech / IT ca să știi că Razer este o companie specializată pe dezvoltarea produselor de gaming. Pasionații de jocuri au avut, cel mai probabil, sau au fost interesați la un moment dat de unul dintre gadgeturile Razer.

În noiembrie 2017 își făcea apariția pe piață Razer Phone, ce-și dorea să-i atragă de partea sa pe fanii brandului. La nici un an distanță, apare ediția revizuită sub denumirea simplă de Razer Phone 2. Nu am avut ocazia să testez primul smartphone de gaming de la Razer, așa că nu pot face comparații. Nu-mi rămâne decât să prezint pe larg cum s-a comportat Razer Phone 2.

Material video


 

Specificații pentru Razer Phone 2:

Specificatii Razer Phone 2

Design

Așa cum am avut să descopăr la kit-ul cu maus wireless și gamepad și la boxele de gaming pe care le-am testat mai demult, Razer are obiceiul de a ambala frumos produsele sale. La fel se întâmplă și la Razer Phone 2, ce ajunge la client într-un pachet ce vrea să impresioneze. Cutia se deschide precum o carte, are magneți pe lateral, iar după ”copertă” ești întâmpinat de un mesaj din partea co-fondatorului și CEO-ului companiei Razer, Min-Liang Tan:

Telefonul este frumos așezat într-o tăviță din plastic, sub care descoperi câteva pliante și stickere Razer și cheița de acces la slotul sim. Mai jos de acestea sunt fixate în locașuri proprii, un cablul USB Type-C la USB Type-C, încărcător Quick Charge pe USB Type-C și adaptor de la USB Type-C la jack de 3.5 mm.

Atenția la detalii o putem observa apoi și în cazul telefonului. Razer Phone 2 este foarte bine fabricat, pare extrem de solid. Lateralele sunt din metal, spatele este din sticlă, vedem plastic doar în cazul grilelor difuzoarelor frontale. Totul este de cea mai bună calitate, finisările sunt impecabile. L-am analizat ”la sânge” și nu am găsit nici cea mai mică imperfecțiune.

Designul este cel puțin interesant. Sunt convins că unora nu le va plăcea forma lui Razer Phone 2, cu muchii și colțuri drepte, dar din partea mea primște o bilă albă aici. Unde însă primește un NU categoric este la partea de grip. Practic, acesta nu există. Razer Phone 2 este printre cele mai alunecoase smartphone-uri pe care le-am întâlnit. Nu contează cum îl ții, în orice moment ai senzația că-l poți scăpa din mână. Iar asta este la fel de valabil chiar și când te joci în mod landscape și ții dispozitivul cu ambele mâini. Colțurile și lateralele drepte, dar mai ales spatele perfect plat din sticlă nu te ajută deloc.

Tot la părți mai puțin reușite adaug și marginile negre din jurul ecranului. Nu-s deloc înguste și nici cele mai plăcute privirii, însă nici ceva foarte grav nu le consider. Ține de preferințe, până la urmă.

Dacă inițial vei putea fi dezamăgit de marginile de deasupra și de sub ecran, acolo unde sunt difuzoarele stereo fronatale ale lui Razer Phone 2, după ce le auzi, vei trece imediat peste dezamăgirea inițială. Vedeți în capitolul următor exact ce vreau să zic.

Revenim la ceea ce mi-a plăcut, iar aici trebuie să trec neapărat iluminarea RGB a logo-ului Razer, de pe spatele telefonului, imediat sub modulul camerei principale.

Acesta poate fi configurat în trei moduri, din aplicația Chroma preinstalată pe smartphone. În modul Static și cel Puls poți alege orice nuanță dintre zecile de mii disponibile, iar în mod Spectrum iluminarea se face treptat, gradual, cu trecere prin mai toate culorile posibile.

În mod cert Razer Phone 2 este o apariție originală, cu un design oarecum unic. Telefonul este extrem de bine construit, dar nu oferă nici cea mai mică urmă de grip.

Ecran și sunet

Aici vă spun din start că Razer Phone 2 se descurcă excelent la ambele subcapitole. Atât ecranul, cât și sunetul sunt de cea mai bună calitate.

Le luăm pe rând. Razer Phone 2 propune un display cu aspect clasic 16:9, de tip IPS cu tehnologie IGZO. Aceasta promite un sharpness superior și un consum mai redus față de un IPS convențional. Cert este că avem parte de o conturare extrem de fină a fiecărui detaliu, poate și normală având în vedere densitatea de circa 513 ppi, rezultată din diagonala de 5.72 inch și rezoluția 2560 x 1440 pixeli.

Culorile sunt foarte plăcute, vii, dar fără a fi supra saturate. Negrul este adânc, foarte apropiat de ceea ce poate oferi un panel OLED. Contrastul este optim, iar luminozitatea maximă suficientă înăuntru, fără a face însă față cu brio în lumină naturală puternică. Lizibilitatea are de suferit într-o zi însorită.

Unghiurile de vizualizare sunt foarte largi, nici către extreme nu sunt pierderi calitative.

Unde ecranul dovedește că merită să facă parte din componentele unui smartphone de gaming este la rata de refresh. Razer Phone 2 poate urca până la 120Hz. Mai mult, telefonul folosește o tehnologie denumită UltraMotion, ce poate varia rata de refresh în așa fel încât să se potrivească cu numărul de cadre pe secundă. Revin la asta în capitolul următor.

În meniul de setări ale afișajului găsim reglaje pentru afișarea culorilor, cu 3 preseturi – Natural, Intensificat și Vivid, dar putem alege și rezoluția ecranului – fie cea maximă WQHD 1440p, fie una FullHD 1080p.

Cert este că doar lizibilitatea ceva mai slabă în lumină naturală puternică i se poate imputa ecranului lui Razer Phone 2. În rest, punctează excelent la fiecare aspect.

Sunetul. Cel mai bun pe care l-am întâlnit la un smartphone până acum. Cele două difuzoare frontale au certificare Dolby Atmos și THX, iar asta se simte din prima clipă. Doar nivelul de bass este ceva cam scăzut, dar oricum este foarte bine pentru un smartphone. În rest, avem înalte și medii perfecte și o emulare 3D a sunetului ce te lasă cu gura căscată. Incredibil cât de bine sună difuzoarele frontale de pe Razer Phone 2, mai ales că nici nu distorsionează deloc la volum maxim. Iar acesta este foarte ridicat, mai ridicat chiar și decât am întâlnit la unele laptopuri.

Din păcate, Razer Phone 2 face parte din lista deja lungă a telefoanelor ce au renunțat la jack-ul de 3.5mm. Asta înseamnă că vei fi nevoit să folosești adaptorul din pachet dacă ai căști cu jack de 3.5mm sau să folosești căști pe USB Type-C ori unele cu Bluetooth. Oricum ar fi, va trebui să le ai pe ale tale sau să cumperi unele, fiindcă în pachetul lui Razer Phone 2 nu primești unele.

Cu adaptorul din pachet și cu o pereche bună de căști primești un sunet extrem de bun. Nu prea am ce să reproșez, calitatea este foarte bună, iar volumul maxim mai mult decât suficient indiferent de preferințe.  

Hardware, sistem de operare și aplicații

Ansamblul hardware ce lucrează în spatele lui Razer Phone 2 nu este neapărat unul special de gaming. Asta fiindcă se regăsește în mai multe smartphone-uri recente, dintre cele mai puternice, ce-i drept. Oricum ar fi, procesorul Qualcomm Snapdragon 845, cu 4 nuclee la 2.8 GHz pe Kryo 385 Gold și alte 4 la 1.7 GHz pe Kryo 385 Silver, alături de acceleratorul grafic Adreno 630 și de o memorie RAM de 8 GB reprezintă o rețetă de succes.

Memoria internă este de 64 GB, dintre care doar circa 45 GB sunt disponibili utilizatorului. Ar fi fost de preferat pentru un smartphone de gaming să avem un spațiu de stocare de minim 128 GB, mai ales când avem în vedere și prețul. Din fericire, există un slot dedicat pentru card microSD ce poate fi de până la 512 GB.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Razer Phone 2

Cu acest ansamblu hardware, Razer Phone 2 nu are nicio problemă în niciun fel de joc. Mă refer că orice titlu este redat la detalii maxime, totul rulează fluent. În PUBG primim setările High, și asta chiar cu rezoluția ecranului setată la cea mai înaltă, respectiv la 1440p.

Detalii High in PUBG pe Razer Phone 2

Totuși, după doar primele minute de joc în PUBG spatele telefonului se încinge serios, devine cu adevărat fierbinte. Nu doar spatele, ci și marginile laterale se încălzesc simțitor. Totuși, nici după zeci de minute de joc continuu nu s-a întâmplat să scadă calitatea rulării, semn că disiparea căldurii din interior este totuși eficientă, chiar dacă ajunge în final în mâinile utilizatorului.

În Real Racing 3 telefonul nu se mai încinge atât de tare, dar este totuși încălzit de-a binelea. Mi-ar fi plăcut să nu existe un astfel de comportament de la un smartphone ce se presupune că-l vei folosi îndeosebi pentru jocuri.

Spuneam că Razer Phone 2 propune tehnologie UltraMotion, ce funcționează în esență precum G-Sync de la NVIDIA sau FreeSync de la AMD. În principiu, UltraMotion adaptează rata de refresh a ecranului la numărul de cadre pe secundă redate de acceleratorul grafic. Asta înseamnă că ai parte de o experiență de gaming fără fenomene de tearing sau lag de afișare. În plus, în teorie cel puțin, o rată de refresh adaptabilă, ce poate scădea în funcție de scenariu, înseamnă și un consum mai mic de energie. În practică nu-i chiar așa, dar o să vedem mai încolo cum e cu autonomia.

Sistemul de operare cu care vine din cutie Razer Phone 2 este un Android 8.1.0 Oreo, peste care este aplicată o interfață doar un pic modificată. Prin intermediul launcher-ului Nova, avem parte de icon-uri și o zonă de setări rapide ușor modificate, în rest totul este lăsat în pace și arată ca un Android nativ.

Interfața se mișcă rapid, fără agățări sau lag, chair dacă foarte rar mai întâlnești momente de ușoară ezitare. Nimic însă care să strice experiența de utilizare.

Aplicațiile preinstalate pe Razer Phone 2 sunt doar câteva. De la Google avem Calendar, Drive, Duo, Gmail, Google, Google Foto, Hărți, Jocuri Play, Magazin Play, Muzică Play și YouTube. Apoi mai avem Chroma, Cortex, Dolby Atmos, Game Booster, Netflix, Setări Nova și Theme Store. Deloc multe și în niciun caz dintre cele intruzive.

Galerie cu capturi de ecran din interfața Razer Phone 2:

Performanță

Razer Phone 2 este un smartphone foarte performant, nu e niciun dubiu. Rezultatele testelor de benchmark pe care le-am rulat relevă acest lucru:

Teste benchmark Razer Phone 2

Conectivitate

Razer Phone 2 este un smartphone single-sim, ce acceptă o cartelă de tip nano sim. Pe 4G LTE cunoaște toate frecvențele din țara noastră, iar vitezele de download / upload sunt de până la 1200 / 150 Mbps.

Pe Wi-Fi avem standarde 802.11 a/b/g/n/ac, dual band pe 2.4 și 5 GHz. Adăugăm Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.0, GPS cu A-GPS și NFC.

Portul USB Type-C este pe laterala de jos, pe stânga avem butoanele pentru reglarea volumului, sus este doar microfonul secundar, iar pe dreapta este butonul Power ce integrează și senzorul de amprentă.

Senzorul de amprentă și, în același timp, butonul Power sunt foarte greu de găsit și de apăsat. Asta fiindcă butonul este poziționat la jumătatea lateralei din dreapta, nu tocmai ergonomic. Mai mult, butonul este la același nivel cu marginea laterală și nici nu are o textură diferită. Nici după câteva zile de test nu reușeam să găsesc din prima, în mod intuitiv, acest buton.

Senzorul de amprentă are o rată de recunoaștere ridicată, foarte rar s-a întâmplat să rateze. Îns chimb, viteza de recunoaștere nu este cea mai rapidă.

Pe partea de convorbiri, Razer Phone 2 se descurcă bine, semnalul GSM este corect și stabil recepționat. Difuzorul pentru apeluri, fiind același cu unul dintre cele două difuzoare frontale, este foarte puternic și oferă o calitate excelentă a vocii.

Cameră foto și video

Aici, Razer Phone 2 se aliniază trendurilor și propune o cameră principală cu doi senzori. Ambii sunt de 12 Megapixeli, unul wide, echivalent 25mm, cu f/1.8, celălalt cu focală echivalentă 50mm, cu f/2.6. Camera frontală este de 8 Megapixeli.

Interfața aplicației Camera de pe Razer Phone 2 este simplă, ușor de înțeles și de parcurs. Principalele moduri de captură sunt accesate cu swipe de la stânga la dreapta și invers, pentru fiecare sunt scurtături pentru cele mai importate funcții.

Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe Razer Phone 2:

Rezultatele oferite de ansamblul de camere nu sunt cele mai bune. Cele mai mari probleme sunt la detalii, care odată analizate pe crop 100% nu sunt cele mai fine, cel mai exact conturate. Iar asta este cu atât mai evident pe zoom 2X, adică când folosim senzorul secundar cu focală echivalentă 50mm. Nici contrastul nu este pe atât de ridicat cum mi-a fi plăcut, la fel și intervalul dinamic. Culorile, în schimb, sunt plăcute, naturale.

Pentru un Dynamic Range mai bun poți activa funcția HDR, ce face diferența. Iată exemple, prima poză cu HDR dezactivat, a doua cu el activat:

Selfie-urile de la camera frontală nu oferă, din nou, detalii bine conturate, iar acum nici culorile nu mai sunt la fel de bune, fiind șterse.

Nici pe video Razer Phone 2 nu se descurcă mai bine, chiar dacă filmează la rezoluție 4K 2160p cu 30 fps. Imaginea nu are nici culori vii, nici contrast optim, dar cel mai rău se descurcă telefonul cu reglarea expunerii și cu autofocusul. Mai mereu modifică brusc expunerea și aproape continuu caută punctul de clar, fără ca măcar să fie nevoie de cele mai multe ori.

Clip video 4K 2160p filmat cu Razer Phone 2

Galerie de fotografii realizate cu Razer Phone 2 (primele 3 sunt cu camera frontală):

Autonomie

Autonomie Razer Phone 2

De cele mai multe ori o baterie de 4000 mAh se traduce automat într-o autonomie bună spre foarte bună. Nu acesta este cazul și cu Razer Phone 2. Doar cu utilizare medie poți prinde o zi de dimineața până seara, altfel va trebui să ajungi la priză și după câteva ore.

Cu gaming serios, în jocuri cu cerințe mari, Razer Phone 2 consumă o baterie plină și în doar o oră și jumătate. Rezoluția ridicată și rata mare de refresh a ecranului își cer tributul deci.

În testul nostru în care rulăm continuu Playlist-ul Unboxing de pe canalul Gadget.ro de pe YouTube, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, Razer Phone 2 a descărcat acumulatorul de la 100% la 10% în numai 3 ore și 56 de minute.

Din fericire, Razer Phone 2 suportă încărcare rapidă de tip Quick Charge 4+. Încărcătorul din pachet oferă  la ieșire până la 12V / 2A sau 9V / 2.67 A, ceea ce aduce 36 de procente în baterie în numai 20 de minute. După o jumătate de oră, acumulatorul gol are deja 54%.

Preț

Razer Phone 23.600 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Razer Phone 2 se descurcă excelent fix acolo unde și-a propus. În gaming oferă tot ce este mai bun, de la un ecran aproape perfect, cel puțin pentru jocuri, la un sunet uimitor, până la performață brută. Există o încălzire a carcasei peste măsură, aș spune, dar ea nu afectează experiența de utilizare.

Designul poate plăcea sau nu, chiar și cu acel logo Razer cu iluminare RGB. Însă construcția la cel mai înalt nivel calitativ nu are cum să te facă să strâmbi din nas. Am uitat să precizez că Razer Phone 2 este rezistent la apă și praf conform standardului IP67, ceea ce contează pentru unii.

Pe de altă parte, autonomia este slabă, rezultatele de la camerele foto sunt cel mult de nivel mid-range, iar gripul și ergonomia puteau fi mai bune.

La final, las cele mai importante puncte pro și contra pentru Razer Phone 2:

PRO

  • ecran de cea mai bună calitate, excelent pentru gaming, cu rată de refresh ce poate urca până la 120Hz și tehnologie UltraMotion;
  • sunet excelent oferit prin cele două difuzoare stereo frontale și foarte bun prin portul USB Type-C;
  • construcție de top, telefonul este foarte solid, atent finisat cu materiale de cea mai bună calitate, certificare IP67;
  • ansamblul hardware rulează fără probleme și în cele mai bune condiții orice joc sau aplicație din Play Store.

CONTRA

  • chiar dacă nu afectează experiența de utilizare, în jocuri grele telefonul se încălzește serios, uneori devine cu adevărat fierbinte;
  • autonomie slabă;
  • forma telefonului, în special spatele plat de sticlă, nu oferă mai deloc grip, iar poziționarea butonului Power ce integrează și senzorul de amprentă îl face greu de găsit și de apăsat;
  • rezultatele oferite de ansamblul de camere sunt cel mult de nivel mid-range.