Vă scriam în urmă cu doar câteva ore care este situaţia cu sistemul de tarifare european, Roam like at home, sistem care permite ca minutele, SMS-urile şi datele consumate în Spaţiul Economic European (include Uniunea Europeană + Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) să fie scăzute din resursele naţionale pe care le are fiecare utilizator.
În cadrul aceluiaşi articol, ANCOM susţinea că dacă vor exista furnizori care nu vor fi în măsură să susţină comercial furnizarea Roam like at home, aceştia pot fi autorizaţi (în urma unei solicitări atent analizate) să perceapă o suprataxă faţă de tarifele naţionale. Conform hotnews.ro, se pare că RCS & RDS a făcut deja o solicitare în acest sens către ANCOM şi doreşte aplicarea unei suprataxe pe o perioadă de 12 luni pentru serviciile oferite propriilor clienţi în roaming în UE şi restul membrilor SEE.
ANCOM a declarat că “a primit şi analizează cererea RCS & RDS…şi că va face publice rezultatele analizei după ce aceasta va fi finalizată şi comunicată furnizorului”. DIGI Communications N.V., compania mama a RCS & RDS, susţine că sistemul de tarifare european va avea un impact negativ asupra afacerii de telefonie mobile, pentru că deşi tarifele suplimentare cu amănuntul vor fi eliminate din roaming, vor rămâne în continuare de plătit tarifele de gros (acele tarife pe care le practică operatorii între ei pentru utilizarea reţelelor în roaming), tarife pe care RCS & RDS le va avea pe cheltuială proprie.
Ce înţeleg eu din solicitarea RCS & RDS este că ori ANCOM le permite pentru următoarele 12 luni să aplice o suprataxă în roaming în UE şi restul membrilor SEE, ori sunt şanse foarte mari ca actualele abonamente de 3-4-5 euro să crească pentru a acoperi cheltuielile suplimentare generate de tarifele de gros. Oricum o dai, rezultatul nu este unul pozitiv pentru clientul final.