RCS & RDS este acuzată de abuz de poziţie dominantă de furnizorii de servicii de internet şi comunicaţii electronice

12/12/2019

Într-un articol anterior aflam că RCS & RDS are o cotă de piaţă de 52% pe segmentul internetului fix, aspect care îi conferă un avantaj clar în comparaţie cu ceilalţi competitori.

Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor din România (ANISP) formată din Telekom Romania Communications, Orange România, EuroWeb România, GTS Telecom, Rolink Plus, Prime Telecom, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, NextGen Communications şi DirectONe, acuză RCS & RDS de abuz de poziţie dominantă deoarece refuză să accepte interconectarea reţelelor de Internet (peering IP) în condiţii echitabile.

“În lipsa interconectării directe dintre operatori, un server – de exemplu www. primaria-orasului-tau. ro găzduit în reţeaua operatorului A ar putea fi accesat semnificativ mai greu, devenind în anumite situaţii chiar inaccesibil pentru abonaţii operatorului B.

Din păcate RCS & RDS, jucător dominant din piaţa locală de cablu TV şi internet fix, cu o cotă de piaţă estimată de către autoritatea de reglementare ANCOM la peste 50% din numărul total de abonaţi, alege să nu participe la punctele de Internet eXchange din România, iar traficul Internet schimbat cu unii operatori români ocoleşte prin Frankfurt sau Budapesta etc. Alternativ, RCS & RDS impune operatorilor care doresc interconectare în România să cumpere aceste servicii la un preţ nejustificat de mare, profitând de faptul că tarifele pentru acest tip de interconectare nu sunt reglementate, fără a oferi partenerilor de interconectare sume similare pe bază de reciprocitate.

Interconectarea locală directă (peering-ul) aduce avantaje evidente atât în ceea ce priveşte calitatea cât şi costurile reduse aferente traficului Internet, iar refuzul de a face asemenea interconectări, fie explicit, fie prin amplasarea unor bariere de cost, este în mod vădit o practică anti-concurenţială, menită să nu permită dezvoltarea unor reţele / servicii ale competitorilor.” se arată în comunicatul emis de ANISP.

ANISP va solicita Consiliului Concurenţei să iniţieze o investigaţie în acest caz.

Poziția RCS-RDS o găsiți aici

Sursa: zf.ro
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.