Realme a venit în România de câteva săptămâni, iar primele telefoane mobile pe care a mizat au fost Realme 8 Pro și Realme 8, iar acum vor să-l scoată în față pe Realme 8 5G. Sunt telefoane mobile de tip mid-range, ce vor să impresioneze prin raportul preț / specificații / experiență de utilizare. 

Realme 8 5G este cel mai ieftin smartphone cu conectivitate 5G din țara noastră. Îl puteți achiziționa până pe 20 mai 2021 de la 879 lei (în oferta celui mai mare shop online local). Mi se pare a fi un telefon mobil ce s-ar plia mai degrabă pe oferta operatorilor de telefonie mobilă, la preț bun cu abonamente de bază etc. 

De ce aș recomanda un smartphone cu 5G, chiar și unul entry și în contextul în care acoperirea în 5G nu este ceea ce ar trebui la nivel național?

  1. Nu există smartphone modest din punct de vedere hardware cu 5G. Sunt telefoane mobile destul de puternice, dezvoltate pe procese de litografiere moderne, cu nuclee puternice etc. Din start, alegi un smartphone capabil. 
  2. Conectivitate bună. Pe lângă 5G vei găsi minim Wi-Fi ac, bluetooth de generație nouă, NFC etc;
  3. Pregătit pentru conexiunea de date a viitorului. Orange îți afișează conexiune 5G prin întreg Bucureștiul (acum nu știu cât de real este, pentru că rezultatele sunt similare cu 4G+). Este o discuție ce merită a fi purtat în mod separat. 

Partea de unboxing și primele impresii;

Haideți să-l descoperim pe Realme 8 5G la nivel de specificații. 

Specificații

Design

În pachet veți da de smartphone cu folie de protecție aplicată din fabrică, încărcător la 18W pentru bateria de 5000 mAh, cablu USB Type-C – USB, husă de protecție din plastic transparent, agrafă pentru slotul dedicat celor două cartele nanoSIM și microSD-ului, certificat de garanție și ghid cu instrucțiuni de utilizare. 

Nu sunt prea multe comentarii de făcut pe partea de design. Este un smartphone cu sticlă în partea față, cu structură și spate din plastic. Nu am ce să-i reproșez pentru un smartphone de până în 1000 lei. Pare solid, rezistent, bine fabricat. Marginile sunt îmbrăcate într-un negru ușor mat, iar spatele în plastic lucios cu reflexii plăcute. Galeria de imagini ar trebui să ajute în formarea unei impresii în ce privește liniile adoptate de Realme 8 5G. 

Camera spate iese serios în relief. Pe lângă cei 3 senzori pe acolo se află și LED-ul flash ce iese în evidență prin dimensiuni relativ generoase. Spatele telefonului mi s-a părut destul de curat (sigla realme și camera). Am uitat să preciez că l-am primit în varianta de culoare botezată Supersonic Black. 

Senzorul de selfie-uri se află într-un decupaj tip bulină, în colțul din stânga sus, iar marginea de la bază este un pic mai generoasă, așa-numita bărbie (nu-i deranjantă). Față de alte modele concurente, Realme 8 5G are un punct pro și m-aș referi la dimensiunile compacte. Cântărește doar 185 gr. și nu depășește o grosime de 8.5 mm. Alte modele concurente sunt de la 200 gr. în sus și cu talie de 9 mm. 

Îl poți folosi cu ușurință cu o singură mână, mi s-a părut că oferă un grip decent. Bineînțeles, ai o husă de protecție în pachet, folie de plastic aplicată etc. Ești acoperit din conținutul pachetului. 

Ecran și sunet

IPS de 6.5 inch cu rezoluție FHD – 2400 x 1080 pixeli, rată de refresh la 90Hz și luminozitate tipică de 480 nits și maximă de 600 nits. Toate detaliile se conturează frumos, mă bucur că nu s-a făcut o concesie aici spre a obține un preț redus. 

Sunt două moduri de culoare pentru display: P3 cu culori mai vii și sRGB cu afișaj color mai simplu. Rata de refresh poate fi setată la 90Hz, 60Hz sau Selectare Automată în funcție de conținutul afișat. Efectul vizual OSIE aduce un plus de claritate în materialele video, l-am văzut și pe la OPPO. 

Ai opțiuni de bază pentru temperatura de culoare: Mai rece, Implicit și Mai caldă. Poți alege dimensiunile pentru font și afișare, dark mode sau luminos, confort ochi etc. Inițial l-am avut pe Selectare automată în ce privește rata de refresh și după aceea l-am trecut pe 90Hz. Nu mi s-a părut a fi vreo diferență pe care să o sesizez imediat. 

Una peste alta, Realme 8 5G are un display de bună calitate, unul care se situează peste ce oferă alte modele cu preț de 1000 lei. Își păstrează o parte din lizibilitate și sub acțiunea razelor de soare, urcă până la 600 nits. Totuși, discutăm despre un telefon cu preț de sub 200 euro. 

Difuzorul de la bază este responsabil pentru sunetul lui Realme 8 5G. Ar fi fost excelent dacă difuzorul de deasupra ecranului l-ar fi ajutat și ne aducea ceva efecte stereo. Se aude puternic, clar, mi-aș fi dorit un pic de mai mult bass. Ca să vă faceți idee cât de gălăgios este la 20 de cm distanță am înregistrat 93.2 dB pe sonometru. 

Reglarea volumului se află în lateral stânga, o singură tastă pentru Up și Down. Jack-ul de 3.5 mm se află la bază, lângă portul USB Type-C. Se aude bine, mult bass. Parcă îl forțează mai mult față de preferințele mele, amplitudine mare. Pentru un plus de claritate nu aș recomanda să fie dus peste 60 – 70% din ce oferă. Poți alege un mod dedicat (Inteligent – recunoaște automat și aplică efectele sonore optime, Film, Joc sau Muzică – insistă pe voce și instrumentele par a fi mai reale)

Hardware, sistem de operare și aplicații

MediaTek Dimensity 700 5G este apreciat pentru performanțele oferite, iar în segmentul entry cu 5G se descurcă la fel de bine și chiar peste concurența de la Qualcomm. 

Este dezvoltat pe un proces de litografiere în 7nm, 8 nuclee organizate pe o structură de tip 2 + 6 (nucleele performante pe ARM Cortex-A76 la 2.2 GHz și cele de rutină pe ARM Cortex-A55 la 2.0 GHz). 

Informații relevate de CPU-Z;

Trebuie să dau Cezarului ce i se cuvine și să reamintesc că am testat modelul cu 8 GB RAM și 128 GB stocare (model ce în etapa inițială nu-l veți găsi importat în România). 

În cazul meu, a venit cu suficient de mult RAM și stocare. Legat de stocare, este de tip UFS 2.1, iar telefonul are și slot pentru cardurile microSD. Are putere de procesare pentru orice aplicație sau joc din Play Store. 

Pe partea grafică au ales un accelerator grafic Mali-G57 MC2 (suport pentru OpenGL ES 3.2 și Vulkan 1.1, dezvoltată pe 12nm și tactată la 950MHz). O să descoperiți cum se descurcă în mai multe teste de benchmark, în secțiunea Performanță. A rulat PUBG Mobile în HD cu detaliile grafice pe High, o sesiune de 30 minute a luat 6% din energia stocată în baterie, iar temperatura în partea spate nu a depășit 38.5 grade Celsius (adică, foarte bine). 

Da. Cum spuneam și la început de articol, nu există smartphone cu hardware modest și conectivitate 5G. Vitezele aduse cel puțin la nivel teoretic de 5G nu pot fi livrate pe un hardware mediocru. Cumva câștigi aici și atunci când alegi un telefon 5G, alegi un plus de performanță față de alte modele 4G situate în aceeași zonă de preț. 

Rulează Realme UI 2.0 dezvoltat pe Android 11 (primește update de firmware în regim lunar pentru 6 luni și bilunar pentru 2 ani de zile, face trecerea spre cel puțin o variantă majoră de Android, probabil, Android 12). Sample-ul sosit la review nu avea software-ul livrat local. Erau multe aplicații preinstalate, ce mai degrabă le găsești printr-o țară asiatică. Experiența mea de utilizare s-ar putea să nu fie relevantă din acest punct de vedere. 

Am observat că telefonul avea un update de firmware primit, în jur de 270MB ce aduceau mai multe îmbunătățiri, iar patch-urile de securitate erau compilate la nivelul lui aprilie 2021. Nu am idee ce s-a întâmplat, dar nu am reușit să-l instalez. Nu am găsit opțiunea de a descărca. Am făcut mai multe resetări, iar o chestie ciudată este că mi-a afișat partea de update într-o altă limbă (mi s-a părut a fi ebraică), deși aveam setată limba română și regiune România. Repet, modelul meu cu 8 GB RAM și 128 GB stocare presupun că a venit dintr-o țară asiatică. La Realme 8 Pro aveam software de Rusia, ce cu siguranță la rândul său nu se găsea în țara noastră, dar partea de instalare de software nou a funcționat. 

Modelul meu avea patch-urile de securitate la nivelul lui martie 2021. Un punct PRO pentru smartphone-urile Realme este că interfața grafică amintește puțin de Android-ul nativ, nu sunt customizări majore din partea producătorului. Totuși, ai o multitudine de opțiuni (setezi stilurile pentru pictograme, culorile din meniu, aspectul aplicațiilor, dimensiunea fontului, sertarul de notificări, modul de navigarea în interfață cu butoane la bază sau pe swipe, magazin de teme). Are moduri dedicate pentru Șofat inteligent și Ciclism, activare / dezactivare pentru bara laterală, activarea asistentului Google la pachet cu butonul de pornire ce are și rol de cititor de amprentă etc. 

Pentru a beneficia de unele funcții ai nevoie de un cont HeyTap. La Baterie sunt opțiuni precum Mod Economisire Energie, Mod Super economisire energie, Mod performanță etc. Poți alege încărcarea optimizată pe timp de noapte spre a prezerva calitatea celulelor din acumulator. 

Interfața grafică și aplicațiile preinstalate;

Modelul meu pentru că avea o origine exotică avea și o sumă de bloatware. Puteți citi recenzia lui Realme 8 spre a vedea ce aplicații preinstalate sunt în țara noastră. În cazul meu am menționat doar aplicațiile pe care nu le poți dezinstala, sunt de sistem. Nu le-am mai notat și pe cele aduse de către telefon, era oricum irelevant pentru că la noi nu le veți găsi. 

Aplicații Google: Asistent Google, Căutare Google, Gmail, Maps, YouTube, Drive, YouTube Music, Duo, Google Foto, Files, Știri, Google One, Podcasturi, Note Keep, Calendar, YouTube, Play Store;

Aplicații Realme: Manager telefon, Manager fișiere, Clonă telefon, Cloud HeyTap, GameCenter, SoLoop, Spațiu jocuri, App Market (cu destul de multe aplicații disponibile);

Alte aplicații: Busolă, Browser, Vremea, Netflix. 

Realme UI 2.0 dezvoltat pe Android 11;

Performanță

Am notat în tabel și rezultatele obținute de Samsung Galaxy A72 cu Qualcomm Snapdragon 720G, 6 GB RAM și 128 GB stocare. O să vedeți că-l depășește în mai mai toate testele. 

Teste de benchmark rulate pe Realme 8 5G;

Conectivitate

Elementul central este 5G-ul, urmează Wi-Fi ac, bluetooth 5.1, NFC, localizare printr-o suită de servicii dedicate de la cel american și până la cel japonez. 

Cititorul de amprentă se află în lateral, încorporat în butonul de power. Funcționează ok, deși nu este poziționarea mea preferată și un cititor de amprentă în lateral nu mi se pare că se compară ca feedback cu unul adus în partea spate, chiar și cu unul de tip optic, integrat în display. Apropo, recunoașterea facială pe Realme 8 5G mi-a depășit așteptările. Se descurcă exemplar în a recunoaște chipul, chiar și în scenele cu lumină puțină. 

În partea superioară nu se află niciun element de conectivitate, nici măcar un microfon suplimentar. În lateral dreapta veți da butonul de pornire cu rol de cititor de amprentă, la bază se află difuzorul principal, portul USB Type-C de tip 2.0 și jack-ul de 3.5 mm. 

În lateral stânga veți găsi slotul pentru cele două cartele nanoSIM și microSD ce-l poți accesa cu o agrafă, reglarea volumului. 

În SpeedTest pe 5G ești limitat de capacitățile operatorului, de faptul că nu avem încă un 5G dezvoltat în adevăratul înțeles al termenului. Cea mai bună viteză scoasă pe Realme 8 5G era mai degrabă demnă de un 4G+ mai răsărit, în jur de 230 Mbps la download și 70 Mbps la upload. 

În SpeedTest pe Wi-Fi ac a scos 346 Mbps la download și 350 Mbps la upload. Este ok-ish pentru segmentul smartphone-urilor cu 200 euro. Ideea este că Realme 8 5G ar putea obține valori mai bune pe 5G față de ceea ce livrează pe Wi-Fi. 

Cameră foto și video

Sunt trei senzori la camera principală:

  • wide de 48 Megapixeli (pentru zoom își face crop);
  • macro de 2 Megapixeli;
  • 2 Megapixeli pentru adâncimea de câmp. 

Interfața camerei foto și video de pe Realme 8 5G;

Rezultatele sunt ok. Modul Portret livrează imagini decente, le poți folosi fără probleme în social media. Nu reușește neapărat cel mai bun contur din prima, dar îi mai dai o șansă. Face zoom 2x și 5x, cu crop din camera de 48 Megapixeli. Cel de tip 2x este utilizabil, 5x-ul are zgomot de imagine, dar pe de altă parte să nu uităm despre ce categorie de preț discutăm. 

Modul de noapte nu iese neapărat în evidență. Forțează un plus de detalii, dar aproape insignifiant față de ce primești în mod normal. Poți folosi modul de noapte și pe zoom 2x și 5x. Când nu ai lumină mai deloc, scoate câte ceva în plus. Până la urmă, mi se pare un smartphone decent. 

Pe timp de zi se descurcă bine, dinamic range ridicat, culori plăcute (uneori mi s-au părut ușor suprasaturate). 

Filmează doar la 1080p cu 30 fps, mi-aș fi dorit să găsesc 4K cu 30 fps, mai ales că hardware-ul suportă. Îl mai ajuți la partea de zoom, la trecerea rapidă dintr-o scenă la alta. 

Clip 1080p 30 fps realizat pe timp de zi;

Clip 1080p 30 fps realizat pe timp de noapte;

Fotografii realizate cu Realme 8 5G (la imaginile pe timp de noapte, prima poză este fără modul de noapte activat și a doua cu modul de noapte activat, la unele imagini concomitente veți descoperi zoom-ul 1x, 2x și 5x, la imaginea de tip portret, prima imagine este fără acest mod activat, a doua cu el activat etc). 

Autonomie

Bateria de 5000 mAh se descurcă exemplar, iar din ce am testat în ultimele luni mi se pare a fi cel mai bun în utilizarea de zi cu zi. Cu o cartelă 5G de la Orange, utilizare intensivă și te duce spre 2 zile de autonomie. 

Îl ajută chipsetul, firmware-ul scris de Realme, capacitate acumulatorului etc. Nu știu ce îl ajută, dar este un adevărat battery phone, deși nu te-ai aștepta la asta. L-am folosit la câteva teste cu SpeedTest prin București în rețeaua 5G, am instalat și ceva jocuri etc și abia ce coborâse de la 100% pe la 92 – 93%, cu notificări în fundal etc. 

În PUBG cu setările pe HD și High în peste 30 de minute de gameplay a pierdut în jur de 5 – 6%, unde alte smartphone-uri se duc și peste 10% (adevărat că la un nivel de detalii superior). 

Preț

Realme 8 5G cu 4 GB RAM și 64 GB stocare – 879.99 lei;

Concluzii

Realme 8 5G este un smartphone de tip best-buy, iar la până în 1000 lei l-aș recomanda pentru cei interesați să testeze cel mai nou tip de conectivitate mobilă. 

Este și o dovadă că MediaTek are propuneri solide pe nișa smartphone-urilor entry cu 5G. Dimensity 700 se descurcă bine spre foarte bine și depășește alte chipseturi concurente, chiar și de la Qualcomm. 

PRO

  • dimensiuni compacte (185 gr., 8.5 mm grosime la un telefon cu baterie de 5000 mAh etc);
  • display de bună calitate (IPS cu luminozitate de până la 600 nits, rată de refresh la 90Hz, rezoluție FHD+);
  • hardware bun (procesor MediaTek Dimensity 700 dezvoltat pe 7nm, 2 nuclee pe ARM Cortex-A76 etc);
  • interfața grafică ce amintește de Android-ul nativ, fără customizări majore la nivel de UI / UX;
  • conectivitate bună (5G, dual-sim, Wi-Fi ac, NFC, bluetooth 5.1, jack de 3.5 mm etc);
  • autonomie mare. 

CONTRA

  • unitatea mea avea alt software față de cel local, era multe aplicații preinstalate și nu am putut face pasul spre cel mai nou software disponibil cu diverse îmbunățățiri și patch-urile compilate pe februarie. 
  • un singur difuzor, al doilea ar fi adus ceva efecte stereo etc. Forțează bass-ul pe jack-ul de 3.5 mm, dar se rezolvă cu modul dedicat de Muzică;
  • fără cameră de tip ultrawide;
  • 5G-ul din România nu este acolo unde ar trebui să fie spre a pune un astfel de telefon în valoare cu adevărat (cel puțin la momentul în care redactez acest review). 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.