Pe sfârșit de 2022 ne-a sosit Realme C33, un smartphone ieftin ce iese în evidență prin designul ales la partea spate, dar și prin faptul că este unul dintre ultimele smartphone-uri cu…, microUSB.

Specificații complete pentru Realme C33: 

Smartphone

Date tehnice
Realme C33
EcranIPS de 6.5 inci cu rezoluție 1600 x 720 pixeli, luminozitate de până la 400 nits, aspect 20:9
ProcesorUnisoc T612 dezvoltat pe 12nm
Memorie4 GB RAM LPDDR4X și 128 GB stocare, slot pentru cardurile microSD
GPUMali-G57 GPU
Sistem de operareAndroid 12 cu Realme UI S Edition
Conectivitatedual-sim, 4G, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 5.0, microUSB, jack de 3.5 mm, cititor de amprentă în lateral și localizare prin A-GPS, GLONASS, BDS și Beidou
Cameră foto și video50 Megapixeli cu f/2.2

0.3 Megapixeli pentru adâncimea de câmp

Cameră frontală de 5 Megapixeli cu f/2.0 și AI

Filmează la 1080p cu 30 fps
Baterie5000 mAh cu încărcare la 10W pe fir
Greutate187 gr.
Dimensiuni164.2 x 75.7 x 8.3 mm

Pachet și design

Spatele cu sclipici este un punct de atracție pentru Realme C33

În pachet veți găsi pe lângă telefon și cablu de încărcare pe microUSB și încărcătorul ce alimentează bateria de 5000 mAh la 5V / 2A = 10W. Nu are husă de protecție în pachet și nu au aplicat folie de protecție din plastic peste display-ul de 6.5 inci.

Iese în evidență prin designul ales în partea spate. Imaginile ce însoțesc articolul nu le consider a fi suficient de elocvente în ce privește modul în care arată Realme C33 în versiunea de culoare Sandy Gold. Este clar un telefon ieftin pentru fete și nu l-aș vedea în mâinile unui bărbat, spre exemplu. Bineînțeles, Realme a adus și alte variante de culoare (Aqua Blue și Night Sea), pentru cei mai conservatori ca să spunem așa.

Realme C33 are structură de rezistență din plastic și spate din plastic. Ecranul de 6.5 inci are protecție din sticlă. Cele două camere ies în evidență în partea spate, fiind înglobate în 2 module separate.

Decupajul pentru camera frontală este de tip notch și arată cumva apartenența sa la smartphone-urile ieftine. Marginile lui Realme C33 te duc puțin cu gândul la…, iPhone.

Ecran și sunet

Ecranul nu are cine știe ce vizibilitate din lateral

Realme C33 încorporează un display IPS de 6.5 inci cu rezoluție HD+ și mai exact de 1600 x 720 pixeli. Nu are folie de protecție aplicată din fabrică după cum am spus mai sus. Luminozitatea maximă este de 400 nits. Nu are cine știe ce unghi de vizualizare și nici nu punctează prin cine știe ce culori. Până la urmă este smartphone din segmentul entry.

Rama ecranului este destul de generoasă și are o veritabilă bărbie la bază. Raport display / corp mă așteptam să fie de sub 80%, dar de fapt văd pe GSMarena că atinge 82.1%.

Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat la bază. Se aude puternic și clar, fără cine știe ce bass. Are jack de 3.5 mm, iar reglajul volumului se face din lateral dreapta, o singură tastă pentru Up și Down.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Realme One UI S îl ajută să fie sprinten

Unisoc T612 îl cunoaștem de pe tabletele entry. Sunt o mulțime de tablete cu acest chipset și preț de până în 8 – 900 lei. Este dezvoltat de o companie chineză și are performanțe mediocre. Au folosit o tehnologie de litografiere în 12nm ce o putem considera deja antică, iar nucleele sunt formate din 2 x ARM Cortex-A75 la 1.8 GHz și 6 x ARM Cortex-A55 la 1.8 GHz cu Mali-G57 în rol de GPU.

Este ajutat de doar 4 GB RAM și în cazul unității sosită de 128 GB stocare de tip UFS 2.2 + slot pentru cardurile microSD.

Rulează Android 12 cu interfața Realme UI S ce a fost cumva special concepută pentru smartphone-urile ieftine. Mi s-a părut că se mișcă ok, nu am simțit că ar agăța sau probleme de genul. Aș nota și partea de stabilitate ce mi s-a părut decentă.

Are acces la aplicațiile Google și printre aplicațiile preinstalate veți găsi Amazon Music, Amazon, Booking, Facebook etc. Nu aș putea spune că bloatware-ul este inexistent.

Conectivitate

MicroUSB…, în 2022

Este un telefon cu slot pentru două cartele nanoSIM și cu conectivitate 4G. Dispune de Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 5.0, cititor de amprentă și localizare prin A-GPS, GLONASS, GALILEO și BDS. î

În partea superioară nu se află niciun element de conectivitate, în lateral dreapta veți găsi cititorul de amprentă și tasta pentru reglarea volumului. La bază se află difuzorul principal, portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm, iar în lateral stânga au pus slotul pentru cele două cartele nanoSIM și microSD-ul.

Lipsește Wi-Fi ac-ul, pe care ar trebui în 2022 să-l găsim pe orice smartphone, idem și în ce privește USB Type-C-ul. MicroUSB-ul nu-i face cinste, în sensul în care de vreo 2 – 3 ani s-a făcut trecerea în aproape unanimitate spre acest port, Realme C33 este un fel de excepție de la regulă.

Camera foto și video

Wide de 50 Megapixeli și 0.3 Megapixeli pentru adâncimea de câmp, mai mult showoff decât performanțe în sine

Nu am testat camera foto așa mult. Are un senzor de 50 Megapixeli cu f/2.2 și o cameră frontală de 5 Megapixeli. Am tras câteva cadre și mi s-a părut a fi ok-ish pentru un telefon de 4 – 500 lei, doar că Realme C33 costă dublu și mi se pare că oferă o calitate insuficentă pentru prețul afișat.

Preț

Realme C33 cu 4 GB RAM și 64 GB stocare – 799 lei;

Concluzii inițiale

Realme C33 – smartphone cu specificații modeste și preț ridicat

Realme C33 nu este un telefon rău, doar că prețul real nu-l văd dincolo de granița a 500 – 550 lei, indiferent că are cameră de 50 Megapixeli, baterie de 5000 mAh sau 128 GB stocare.

Pur și simplu, mi se pare a fi mult prea scump în momentul de față. Repet, dacă îl vor aduce cu diferite promoții în jurul a 4 – 500 lei, ar putea deveni un telefon de luat în calcul.

Aș nota ca fapt distinctiv și cum arată în versiunea de culoare Sandy Gold. Ar putea fi un telefon pentru o fată, îl folosește fără husă și atrage privirile celor din jur.

Este suficient ca hardware pentru browsing, YouTube, muzică, social media etc. Nu are putere spre a rula aplicațiile și jocurile cu grafică complexă.

Realme C33 a fost testat pentru o săptămână și a rămas în posesia noastră. 

Realme C33
3.2 / 5 Gadget Score
Pro
  • design plăcut, iese în evidență clar;
  • interfață aerisită și fără lag;
  • stocare suficientă pentru un smartphone entry;
  • autonomie mare;
Contra
  • microUSB..., când USB Type-C ar trebui să fie standard pe orice smartphone;
  • preț mare;
  • lipsă Wi-Fi ac;
  • ecran mediocru;
Concluzii
Realme C33 este un smartphone ieftin cu preț mare. Fix așa cum am spus și în titlu. Discuția s-ar purta altfel dacă ar fi la jumătate din prețul afișat în eMAG Marketplace.
Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.