Îl am pe Realme C55 la test de la lansarea națională, dar, din păcate, abia acum am reușit să grupez toate impresiile pe care mi le-a lăsat acest smartphone de buget sub forma unui review detaliat. Am observat că cei de la Realme România promovează destul de tare acest terminal, ce a ajuns și prin oferta operatorilor de telefonie mobilă de la noi, așa că mă aștept să suscite ceva interes chiar și de aici înainte, fiindcă, așa cum am spus, acest review ajunge a fi publicat cam târziu.

Specificații smartphone Realme C55

Date tehnice

Smartphone
Realme C55
EcranIPS de 6.72 inch, aspect 20:9, rezolutie 2400 x 1080 pixeli, densitate 392 ppi, rată de refresh maximă la 90Hz
ProcesorMediaTek Helio G88 pe 12 nm, octa-core cu 2 x 2.0 GHz pe Cortex-A75 + 6 x 1.8 GHz pe Cortex-A55
Memorie6 GB RAM LPDDR4X, 128 GB spațiu de stocare, slot dedicat card microSD de până la 1 TB
GPUMali-G52
Sistem de operareAndroid 13 cu interfața realme UI 4.0
ConectivitateDual sim 4G (2 x nano SIM), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.2, NFC, localizare prin A-GPS, Glonass, Galileo, Beidou, jack audio combo de 3.5 mm, USB Type-C 2.0
Camere foto și videoCameră principală cu 2 senzori:
- 64 Megapixeli Wide, f/1.8, PDAF
- 2 Megapixeli pentru adâncime câmp
Filmează Full HD 1080p cu 30/60 fps

Cameră frontală de 8 Megapixeli, f/2.0
filmează Full HD 1080p cu 30 fps
Baterie5000 mAh, încărcare pe fir la 33W
Greutate189.5 grame
Dimensiuni165.6 x 75.9 x 7.89 mm

Pachet, design și construcție

Realme C55

Realme C55 se prezintă mai bine în realitate decât poate apărea în poze.

Am primit cutia de retail sigilată, în care, pe lângă smartphone, am mai găsit o husă de protecție, încărcător rapid, cablu USB-C la USB-A, agrafă pentru accesul la slotul sim, ghid de pornire rapidă și certificat de garanție ce mai conține și alte informații de reglementare:

Husa de protectie este din silicon moale, nu este complet transparentă, ci ușor fumurie, și este destul de subțire, nu adaugă mult la volum și nici ca greutate. Mi s-a părut destul de ciudat că la partea modulului camerelor de pe spate husa este foarte mult decupată, parcă mult mai mult decât ar fi fost necesar. Pentru ecran există protecție aplicată din fabrică, o folie din silicon.

Trecând la telefon, Realme C55 în nuanța închisă denumită rainy Night (mai este disponibil și pe galben – Sunshower) arată mai bine în realitate decât în poze. Deși nu este cu nimic pretențios pe partea de materiale, fiind vorba despre plastic atât pentru zona spate, cât și pentru șasiu, telefonul se prezintă bine atât la modul în care îl simți în mână, cât și la finisările de detaliu, ce nu lasă niciun loc de comentarii răutăcioase. Da, chiar nimic în neregulă oricât de atent ai căuta vreo iregularitate pe la colțuri, îmbinări.

Pe de altă parte, fiind vorba la exterior doar despre plastic și sticlă, cea din urmă doar ca protecție a ecranului, Realme C55 nu este cel mai solid cu putință. Fiind și gros de numai 7.9 mm, este aproape firesc să flexeze ușor atunci când încerci să-l torsionezi. Cel mai tare se îndoaie în zona unde este dispus butonul Power, care integrează și senzorul de amprentă. Fiindcă acolo este o decupare largă a șasiului, tot acolo apare și zona cea mai sensibilă la încovoiere. Nu-i nimic prea grav, dar ceva atenție trebuie avută.

Ca design, avem în față o abordare din ce în ce mai prezentă, cu două lentile mari pe spate pentru senzorii de acolo, cu margini plate ale șasiului, ce se unesc cu spatele și ecranul la unghi de 90 de grade. Camera frontală este așezată într-un decupaj de tip bulină dispus în centrul ecranului. Marginile din jurul display-ului nu sunt dintre cele mai înguste, însă aș spune că în segmentul de preț unde concurează Realme C55 este absolut normală „performanța”.

Nu aș vrea să închei fără a aminti despre textura de pe spate. Plasticul are ca niște fibre ce-l fac să se simtă foarte bine în mână, în timp ce pe zona din jurul lentilelor camerei se produc niște reflexii interesante ce pleacă cumva din jurul senzorului principal.

Una peste alta, Realme C55 arată mult mai bine decât te-ai aștepta, este foarte bine finisat, dar nu face cea mai bună impresie ca rigiditate structurală, fără ca asta să însemne că este cumva sensibil.

Ecran și sunet

Realme C55

Deși nu este un OLED, ecranul IPS este unul de foarte bună calitate, un adevărat punct pro al telefonului.

Cu un preț ce pleacă de la mai puțin de 1.000 de lei, Realme C55 s-a ales cu un panou IPS, în locul tot mai întâlnitului OLED. Doar că, dacă poți trece peste asta, atunci chiar nu există motive de nemulțumire. Display-ul este cu adevărat reușit, unul de foarte bună calitate. Cel mai probabil, pentru Realme C55 au fost două opțiuni: un OLED de slabă calitate sau un IPS extrem de bun. Se pare că s-a mers pe cea de-a doua variantă.

Culorile sunt foarte vii, o plăcere să le privești, la fel și pe partea de contrast. Nu este un negru perfect, dar este suficient de profund, nu deranjează câtuși de puțin. Poate doar dacă ai în jurul tpu doar OLED-uri să simți că nu este tocmai ceea ce trebuie.

Luminozitatea este și ea mai mult decât suficientă în majoritatea situațiilor, chiar și în lumină naturală puternică ecranul este bine lizibil. Unghiurile de vizualizare nu sunt cu adevărat largi, dar la o utilizare normală nu cred că vei avea nevoie să privești prea des la un unghi mai larg de 45 – 50 de grade. Și oricum nici de acolo nu este totul pierdut, doar că nuanțele nu mai sunt atât de saturate, iar contrastul pierde și el din intensitate.

Rata maximă de refresh poate fi de până la 90 de Hz și sunt trei opțiuni în meniul ecranului – Auto (sistemul selectează automat între 90 sau 60 de Hz), High (se încearcă mereu menținerea ratei maxime) și Standard (blocare la 60 Hz).

Mie mi-a plăcut mult cum se prezintă ecranului lui Realme C55 și-l consider unul dintre punctele pro ale acestui telefon.

Sunetul extern, în schimb, este slab. Nu doar fiindcă avem un singur difuzor, pe latura de la baza telefonului, cât pentru calitate și volum. Niciuna nu este demnă de laudă, ba din contră. Sunet sec și fără nicio conturare, de bass nici că poate fi vorba. La volum se încearcă o chestie, în sensul că există un boost. Practic, după ce ajungi la 100% din capacitate mai poți apăsa o dată pe butonul de creștere al volumului și atunci se activează modul Boost, ce este afișat ca volum la 200%. Doar că te alegi numai cu o degradare evidentă a calității, care oricum nu era cine știe ce, iar intensitatea este mai mare cu maxim 10 – 20%.

Mare noroc că Realme C55 vine cu jack audio de 3.5 mm, iar de acolo nu ai de ce te plânge. Calitate ridicată, cu toate frecvențele acolo, bine reprezentate și în cantitatea corectă, și un volum maxim peste medie. Cu o pereche de căști bune te alegi cu o experiență audio bună spre foarte bună.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Realme C55

Ceva cam multe aplicații preinstalate, dar interfață ce rulează mai tot timpul impecabil.

Chiar dacă nu s-au făcut concesii la partea de memorie, fiind oferite variante cu minim 6 + 128 GB, așa cum este și cea de față, la procesor nu s-a plusat. Nu-i tocmai rău acest MediaTek Helio G88 și poate că este opțiunea normală în zona de preț unde este așezat Realme C55, dar pentru a putea puncta complet pozitiv la acest capitol mi-ar fi plăcut să văd un chipset fabricat pe mai puțin de 12 nm.

Acceleratorul grafic Mali-G52 nu se descurcă rău în jocuri cu cerințe medii, acolo chiar nu sunt probleme, și nici nu apar zone prea fierbinți când soliciți mai tare ansamblul hardware în astfel de titluri.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Realme C55: 

Ca software, mai nimic de reproșat. Realme C55 vine din cutie cu Android 13 și cu cea mai recentă versiune realme UI. Totul rulează cum trebuie, interfața este foarte apropiată de cea a unui Android nativ, doar că apar multe opțiuni suplimentare ce nu prea au cum să nu-ți placă, mai ales că totul este complet personalizabil, poți activa sau dezactiva mai tot ce este disponibil pe acolo. Atât timp cât lag nu prea apare, nici agățări sau întârzierei enervante, și când primești actualizării destul de des (la mine au ajuns două în tot atâtea săptămâni cât m-am jucat cu telefonul), pot considera sistemul de operare un plus.

Aș putea spune că nu era nevoie de atâtea aplicații preinstalate, dar oricum pe cea mai mare parte dintre ele le poți scoate simplu din schemă. Nu pe cele de la Google, care normal că sunt acolo, la fel ca Facebook, LinkedIn ori Spotify, să zicem, dar pe cele aduse cumva ciudat: Amazon Shopping (nu este disponibil la noi în țară), Bolt, Booking.com, Joom, Lords Mobile, Royal Match, ThiefPuzzle sau TikTok. Realme aduce App Market, Clonă telefon, Fișierele mele, Manager telefon, Muzică, Notițe, Recorder și Videoclipuri. Să zicem că nu sunt tocmai multe, dar se putea mai bine la aplicații preinstalate. 

Galerie cu capturi de ecran din interfața realme UI 4.0 Android 13 pe Realme C55:

Să nu uit aici de opțiunea Mini-capsulă, adică un fel de Dynamic Island luat de la Apple și adus pe Realme C55. În fapt, foarte rar apare acea capsulă, abia dacă am întrezărit-o de câteva ori.

Nu m-a deranjat niciodată, ba din contră, mi se pare interesantă, doar că, așa cum am zis, se ivește cam rar ori nu am făcut eu ce trebuia ca să o văd mai des.

Performanță

Rezultatele din testele de benchmark nu conving.

Scorurile obținute de Realme C55 după ce am rulat testele de benchmark obișnuite nu aș spune că relevă o performanță normală pentru un smartphone precum acesta. Dacă ar fi fost integrat un procesor mai puternic, cu siguranță că totul ar fi fost la alt nivel, mai potrivit pentru 2023.

Teste benchmarkRealme C55
AnTuTu v9.5.9255136 puncte
AndroBenchSequential Read - 302.54 MB/s
Sequential Write - 167.98 MB/s
Random Read - 52.2 MB/s
Random Write - 59.46 MB/s
3DMarkWild Life Vulkan - 744 puncte
Wild Life Extreme Vulkan - 190 puncte
Sling Shot OpenGL ES 3.0 - 1662 puncte
Sling Shot Extreme OpenGL ES 3.1 - 1410 puncte
PCMark Work 3.0 Performance8854 puncte
Geekbench 6 V. 6.0.3Single-Core - 426 puncte
Multi-Core - 1426 puncte

Conectivitate

Realme C55

Dual sim 4G și slot dedicat pentru card de memorie microSD de până la 1 TB.

Și aici aș spune că totul este normal pentru un smartphone precum Realme C55, lipsa suportului pentru rețea 5G nu mi se pare un must-have în zona aceasta de cost. Ambele cartele nano sim permit conexiune 4G, cu compatibilitate pentru benzile FDD-LTE 1/3/5/8 și TD-LTE 38/40/41.

Wi-Fi este în format 802.11 a/b/g/n/ac, dual band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth avem în versiunea 5.2, există și NFC, ce se pare că acționează la 360 de grade, deci nu doar într-o singură zonă de pe telefon, iar localizarea se face pe GPS, Glonass, Galileo și BDS.

Porturile fizice sunt dispuse astfel: jos este aglomerație mare cu USB-C 2.0, jack audio de 3.5 mm, difuzor și microfon principale; pe stânga vedem slotul pentru cartelele sim și card microSD; pe dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel Power, ce are și rol de senzor de amprentă, pentru ca sus să nu fie nimic.

Dacă tot am amintit de senzorul de amprentă, trebuie să recunosc că în cazul meu nu s-a descurcat cel mai bine. Deși am încercat să înrolez diferite degete, ba chiar să înregistrez aceeași amprentă de două ori, senzorul nu a avut o rată de recunoaștere mai mare de 40 – 50%. Poate fi vorba doar de exemplarul de test. 

Camere foto și video

Realme C55

Deși sunt două mari lentile, doar senzorul wide este cel ce contează cu adevărat…

Din nou un capitol unde Realme C55 nu încearcă nimic special, ci doar joacă așa cum se obișnuiește în această ligă. Senzorul principal de pe spate este capul de afiș, pentru ca cel de lângă el să fie mai mult de formă, iar cel frontal să nu spună prea mare lucru.

Așa cum este și normal, având în vedere că nu sunt senzori ultrawide, macro sau alții de gen, nici aplicația Camera de pe Realme C55 nu are de ce să includă prea multe opțiuni.

Screenshots din aplicația Camera de pe Realme C55:

Deși există butoane cu zoom 2X și chiar 5X, de fapt nu avem senzori dedicați, așa cum am mai spus doar ceva mai sus. Așa că pe timp de zi nu aveți exemple decât cu modul de captură wide, cel 1X, asta fiindcă la 2X și 5X vorbeam despre un simplu crop.

Poze wide făcute cu Realme C55:

Fotografiile în lumină suficientă sunt foarte reușite pentru un telefon precum Realme C55, chiar nu prea am ce să le găsesc împotrivă. Sigur că ținem cont aici de cât costă acest telefon…

Pe timp de noapte ori în situații cu lumină ambientală redusă poți activa modul dedicat, dar nu te aștepta la minuni. Apar poze cu mult zgomot de imagine, cu detalii aproape inexistente și doar cu niște culori apropiate de cele reale.

Poze cu modul Noapte făcute cu Realme C55 (wide):

Nici la camera frontală nu aș spune că este ceva în neregulă, cum nici nu pot aplauda ceva.

Fotografii făcute cu camera frontală Realme C55 (cu și fără mod Portret):

Pe partea video se poate filma la rezoluție maximă Full HD 1080p, cu 30 sau 60 fps pentru senzorul principal. Atât timp cât ai lumină bună în cadru te alegi cu clipuri video surprinzător de bune ca imagine, dar ca sunet se putea mai bine fără discuție, întrucât apar zgomote ce par desprinse din filmele horror. În schimb, culorile sunt vii, dar naturale, contrastul și detaliile la nivel corespunzător, bun chiar și intervalul dinamic. Fără o stabilizare a imaginii trebuie să ai grijă la mișcările bruște, reglarea expunerii se face în trepte ceva cam evidente, iar autofocusul mai caută uneori, rar ce-i drept, punctul de clar.

Autonomie

Autonomie Realme C55

Două zile pline departe de priză nu reprezintă ceva neobișnuit pentru Realme C55.

Unde Realme C55 este un adevărat campion este aici. Bateria de 5000 mAh ce nu trebuie să susțină un ansamblu hardware mare consumator aduce o autonomie grozavă. Îmi vine greu să cred că va putea cineva prinde mai puțin de 15 – 17 ore departe de priză. Poate doar dacă stă numai pe jocuri și cu luminozitatea ecranului la maximum. Exagerez, desigur, fiindcă un SoT de 15 ore este departe de adevăr, dar 7 – 8 ore nu reprezintă ceva SF.

La folosire normală poți prinde aș aprecia lejer două zile, pentru ca o utilizare intensivă să ducă bateria pe la 25 – 30% de dimineața până seara. Oricum, foarte bine ca autonomie.

La fel și la încărcare, deși aici nu se doboară recorduri. Dar, pentru un smartphone precum Realme C55 este mare lucru că vine la pachet cu suport pentru încărcare rapidă la 33W și cu un adaptor ce poate furniza așa ceva.

Incarcator Realme C55

Încărcătorul din pachet poate urca la un maxim de 11V / 3A, adică la 33W.

Din testele mele, de la 3 la 21% s-a ajuns după 10 minute de încărcare, după 20 de minute se ajunsese de la 3 la 39%, pentru ca intervalul de jumătate de oră să consemneze un procent de 56. Încărcarea completă s-a realizat după circa o oră și 10 minute. 

Preț

Realme C55 6 + 128 GB950 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Realme C55
3.9 / 5 Gadget Score
Pro
  • design plăcut, telefonul arată și îl simți mai bine în realitate decât în poze;
  • ecran IPS de foarte bună calitate, o plăcere să interacționezi cu el;
  • Android-ul 13 cu interfața realme UI 4.0 rulează fluid mai tot timpul și este plin de opțiuni;
  • rezultate bune ca imagine pe partea foto-video de la senzorul principal atât timp cât este lumină suficientă în cadru;
  • autonomie de-a dreptul impresionantă și încărcare rapidă, cu adaptor compatibil în pachet.
Contra
  • sunetul extern este slab atât la calitate, cât și la intensitate;
  • procesorul nu este pe atât de performant pe cât ți-ai putea dori;
  • senzorul de amprentă are o rată de recunoaștere scăzută;
  • sunetul înregistrat în clipurile video este de slabă calitate;
Concluzii

Probabil că am fost cam aspru în analiză cu Realme C55, dar acolo unde am fost strict adevărul este că telefonul greșește cam rău. Adică la sunetul extern și la senzorul de amprentă, în special. Pe de altă parte, în rest, demonstrează că poate fi un competitor de luat în seamă în segmentul 1.000 lei. Depinde de fiecare ce caută în mod prioritar, iar dacă dintre punctele pro majoritatea sunt relevante, atunci nu văd de ce ai ocoli acest dispozitiv. Sigur că trebuie să ții cont că acele puncte pro sunt perfect corelate cu prețul telefonului și nu ar fi fost valabile dacă Realme C55 ar fi costat cu peste 20% mai mult.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Realme C55 a fost testat timp de 15 zile și va rămâne la noi. Întreg conținutul review-ului aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.