Realme C61 – review

04/10/2024

Seria de smartphone-uri „C” a celor de la Realme este cea de bază, entry-level, unde sunt cele mai accesibile modele, iar acum vedem cum se prezintă unul dintre care deschid această gamă. Adică, unul dintre cele telefoanele care au pus în prim-plan un preț cât mai redus, iar asta a venit  cu destul de multe compromisuri. Vor fi acestea prea multe, chiar și raportate la costul de achiziție? Vedem mai departe, nu înainte de a parcurge principalele caracteristici pentru Realme C61.

Specificații smartphone Realme C61

Date tehnice

Smartphone
Realme C61
EcranIPS de 6.74 inch, aspect 20:9, rezolutie 1600 x 720 pixeli, densitate 260 ppi, rată de refresh maximă de 90Hz, luminozitate maximă tipică 450 niți sau 540 niți HBM
ProcesorUnisoc Tiger T612 pe 12 nm, octa-core cu 2 x 1.8 GHz Cortex-A75 + 6 x 1.8 GHz Cortex-A55
GPUMali-G57
Memorie6 GB RAM LPDDR4X
256 GB
Slot dedicat card microSD de până la 2TB
Sistem de operareAndroid 14 cu interfața Realme UI
Conectivitatedual SIM 4G (2 x nanoSIM), Wi-Fi 5 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.0, NFC, localizare prin GPS / AGPS, BDS, Glonass, Galileo, USB Type-C 2.0, jack audio de 3.5 mm
Camere foto și videoCameră principală Wide de 50 Megapixeli, distanță focală echivalentă 25mm, senzor de 1/2.5 inch, 4in1 pixel binning, f/1.8, AF

Filmează Full HD 1080p cu 30 fps

Cameră frontală de 5 Megapixeli, distanță focală echivalnetă 26mm, senzor de 1/5 inch, f/2.2

Filmează HD 720p cu 30 fps
Baterie și încărcare5000 mAh
Încărcare pe fir cu maxim 15W (fără încărcător în pachet)
Alte detaliiRezistență la lichide și praf conform standardului IP54, senzor de amprentă integrat în butonul Power, Air gestures
Greutate188 grame
Dimensiuni167.26 x 76.67 x 7.84 mm

Pachet, design și construcție

Realme C61 - review
🔺Modelul 3D de pe spate te poate face să crezi că există și o textură acolo, însă de fapt plasticul este lucios precum sticla.

Am primit telefonul în pachetul de retail sigilat, chiar înainte de lansarea din țara noastră. Văzând cât de subțire este cutia, am înțeles de la bun început că nu voi găsi încărcător. Așa a și fost, iar pe lângă telefon am descoperit o husă din silicon transparent, un cablu USB-C la USB-A, agrafă pentru acces la slotul SIM, ghid de pornire rapidă și un alt pliant cu informații diverse:

Realme C61 a primit un design inspirat evident de seria iPhone 12 și mai recente. Avem șasiu cu margini drepte, modul foto spate cu ceea ce vrea să pară trei lentile aranjate întocmai ca la Apple și… cam atât. Ecranul nu are decupaj, camera frontală fiind amplasată într-un decupaj tip picătură. Recunosc că nu am mai văzut așa ceva de mai bine de un an de zile, cel puțin.

Spatele este perfect plat și vine, în acest caz, adică la modelul de culoare verde închis (Dark Green), cu un model cu linii ce se intersectează la unghi drept. Este un fel de model în carouri, să-i zic.

Deși din poze ar putea părea că spatele are și ceva textură, că modelul este poate ușor în relief, de fapt este doar o iluzie, să zicem. De fapt, spatele din plastic este lucios, iar modelul este de fapt 3D. Nu este ceva dus tare spre zona tridimensională, dar creează această iluzie.

Chiar dacă atât spatele, cât și șasiul sunt din plastic, Realme C61 este surprinzător de rigid și nu flexează mai deloc când încerci să provoci asta. Este cu atât mai surprinzător când vedem cifra din dreptul grosimii telefonului, care se oprește sub 8 mm.

Modulul camerei foto de pe spate nu iese aproape deloc în relief, iar dacă vei folosi husa din pachet vei proteja și mai bine lentila acesteia. Apropo de protecție, pe ecran este aplicată din fabrică o folie din plastic.

Construcția este de bună calitate. Aș spune că Realme C61 nu pare din zona entry-level din acest punct de vedere. Acum, nu înseamnă că te va da pe spate cu ceva, dar nici nu are vreo problemă cu asamblarea sau cu finisările. Bine pe această direcție, cum este binevenită și protecția împotriva lichidelor și a prafului, certificată IP54.

Ecran și sunet

Realme C61 - review
🔺Fără a fi de-a dreptul dezastruos, ecranul nu reușește totuși să convingă pe aproape nicio direcție.

Unul dintre primele compromisuri făcute este în dreptul ecranului. Este prea puțin în 2024 pe orice direcție. Rezoluție HD+ 1600 x 720 pixeli la o diagonală de 6.74 inch? Nu dă bine nici pe hârtie – 260 ppi, dar nici la proba vizuală.

Apoi, luminozitate maximă tipică de 450 niți? Nu poate susține o lizibilitate corectă în exterior, nici măcar într-o  zi cu ceva nori. Da, pare ciudat, dar când ne-am obișnuit cu luminozități tipice de 600 niți și mai mult, vom avea ceva probleme cu ceea ce poate genera Realme C61.

Și dezamăgirile continuă și la culori, cam șterse, la contrast, cu negru spre gri, la unghiuri de vizualizare, prea înguste. Să zicem că doar la rata de refresh ce poate urca la 90 Hz am găsi ceva corect în segmentul de preț unde este așezat Realme C61.

Capturi de ecran din meniul cu setări ale afișajului de pe Realme C61:

Sunetul este ok. Ar putea părea că dacă nu avem două difuzoare, adică redare stereo, ar fi ceva în neregulă. Sigur că ar fi fost perfect să avem așa ceva, dar aici aș spune că nu poți cere chiar atât de mult în acest segment. Da, mi-ar fi plăcut o calitate mai ridicată, dar nu se poate la Realme C61. Sunetul este prea plat, niciun pic de bass, deloc definite celelalte frecvențe și un volum maxim de nivel mediu, cel mult. 

Doar că analiza sunetului nu se oprește aici, fiindcă Realme C61 este prevăzut cu jack audio de 3.5 mm. De aici iese un sunet corect, cu toate frecvențele la locul lor, cum s-ar spune, și cu o intensitate maximă suficientă pentru aproape orice utilizator. Nimic de nivel Hi-Fi pe nicio direcție, dar în niciun caz ceva dezamăgitor.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Realme C61 - review
🔺Multe, foarte multe aplicații preinstalate și cea mai mare parte dintre ele complet nefolositoare.

Încă un capitol unde s-au făcut tăieri. Avem un deloc convingător chipset Unisoc Tiger 612, realizat pe 12nm. Este de tip octa-core, dar frecvența maximă poate urca doar până la 1.8 GHz, ceea ce nu este deloc suficient când este nevoie de ceva putere de procesare. Nici acceleratorul grafic nu m–a convins deloc, dar nici cantitatea de memorie RAM nu vine cu nimic în ajutor, în acest caz fiind vorba despre 6GB. Singurul care mai spală rușinea, cum se mai spune, este spațiul de stocare, de 256 GB în acest caz. Mai mult, există slot dedicat pentru card de memorie microSD de până la 2TB.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Realme C61:

De cele mai multe ori, ca să nu zic mereu, Realme m-a impresionat cu interfața foarte bine optimizată. Nu doar că nu modifică prea tare aspectul unui Android nativ, dar îl lasă pe acesta să ruleze așa cum trebuie, adică fluid, fără sincope. Doar că acum nu prea mai este cazul de așa ceva.

Și nu cred că se poate pune problema de optimizare software, cât de lipsă de putere din partea ansamblului hardware. Sunt prea mari timpii de așteptare la unele comenzi, lag avem prezent mai mereu, uneori abia perceptibil, dar nu de puține ori care este evident și chiar deranjant.

Sunt multe opțiuni de personalizare de partea lui Realme C61, dar sunt și multe, mult prea multe aplicații preinstalate. Sunt mai toate de la Google, care oricum au ajuns să fie de-a dreptul nenumărate, dar mai adaugă și Realme o grămadă, dacă îmi permiteți această apreciere. Sunt aduse: AliExpress, Amazon Shopping, Oppo App Market, Block Blast!, Booking.com, Bubble Pop, Candy Crush Saga, Car Mods Factory, Clonă telefon, Dice Dreams, Domino Dreams, Facebook, Fișierele mele, Fruit Shooting, Instagram, Internet (browser), Înregistrare sunet, Jocuri, LinkedIn, Manager telefon, Medical Master, Miravia, Muzică, Netflix, ReelShort, Solitaire, Spotify, Temu, ThiefPuzzle, TikTok, Videoclipuri, Vremea, vreme24, Worm family Eat em all, WoW, WPS Office și… Atât! 

Android 14 cu interfața Realme UI pe Realme C61:

Performanță

🔺Cei atenți la detalii vor observa că sub scorul principal scrie că Realme C61 „a înfrânt 1% dintre utilizatori”…

Nu știu dacă are rost să comentez rezultatele de mai jos. Realme C61 dezvăluie prin acele cifre că este un entry-level get-beget, cum s-ar spune.

Teste benchmark

Smartphone
Realme C61
AnTuTu v10.3.4263577 puncte
PCMark 10
Work 3.0 Performance
Storage 2.0
Internal Sequential Read
Internal Sequential Write

7896 puncte
13790 puncte
215.94 MB/s
198.24 MB/s
Geekbench 6 v6.3.0
CPU Single-Core
CPU Multi-Core

420 puncte
1475 puncte
3DMark
Wild Life Vulkan
Wild Life Extreme Vulkan
Sling Shot OpenGL ES 3.0
Sling Shot Extreme OpenGL ES 3.1

428 puncte
116 puncte
1478 puncte
996 puncte

Testele de benchmark rulate pe Realme C61:

Evident că Realme C61 nu s-a încălzit mai deloc pe parcursul testelor de benchmark, în caz că existau dubii.

Conectivitate

Viteze Wi-Fi Realme C61
🔺Viteze decente pe Wi-Fi pentru Realme C61.

Realme C61 nu este un smartphone 5G, iar pe 4G vine cu suport pentru benzile FDD-LTE 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 7 / 8 / 13 / 20 / 28 / 66 și TD-LTE 38 / 40 /41. Sunt două cartele nanoSIM disponibile, cu slot dedicat și pentru card de memorie microSD.

Wi-Fi este de tip 5 (ac), dual band pe 2.4 și 5GHz, în timp ce Bluetooth este doar în versiunea 5.0. NFC este prezent, în timp ce localizarea se face prin GPS / AGPS, Glonass, Galileo și BDS.

Pe partea fizică își revine, să zicem așa. Avem pe latura de jos portul USB-C, difuzorul multimedia, microfon și jack-ul audio de 3.5 mm. Pe laterala din stânga este slotul 2 x nanoSIM + microSD, în timp ce pe dreapta vedem cele două butoane pentru reglarea volumului și pe cel Power, care integrează și senzorul de amprentă. Sus nu este niciun element.

Senzorul de amprentă este suficient dei exact, aș spune că se descurcă în proporție de peste 80% în a recunoaște corect amprentele înregistrate. Timpul de reacție este corect, nu instant, dar deloc enervant.

Camere foto și video

Realme C61 - review
🔺Doar în interiorul inelului de sus avem un senzor foto, chiar dacă și sub acesta este „simulat” încă unul.

Trebuie să recunosc că de mult nu am mai testat smartphone care să aibă pe spate un singur senzor foto-video. Pe de altă parte mai bine așa decât cu vreunul pus doar de formă, ca cele pentru adâncimea de câmp sau B/W… Realme C61 este măcar onest din acest punct de vedere, deși „mimează” și el un al doilea senzor, care însă este doar o machetă, să zic așa. 

Cu doar un senzor pe spate și fără prea multe moduri foto-video disponibile, aplicația Camera de pe Realme C61 este destul de simplă. 

Interfața aplicației Camera de pe Realme C61:

Chiar dacă avem doar senzorul de 50 MP pe spate, Realme C61 propune două perspective – 1X și 3X, dar ambele sunt realizate cu aceeași cameră. Singura de fapt de pe spate…

Poze Wide 1X și Zoom 3X cu același senzor realizate cu Realme C61:

Dacă în lumină suficientă pe 1X avem rezultate decente, cu culori naturale, cu un contrast corect și un interval dinamic chair extins, când se face întuneric Realme C61 nu mai poate face o figură asemănătoare. Mai mult, cu modul Noapte durează prea multe secunde până ce se realizează captura. Dacă cumva ai un subiect care se mișcă oricât de puțin îți poți lua adio de la o poză măcar utilizabilă.

Poze în low-light cu modul Noapte activat pe Realme C61 (Wide 1X și Zoom 3X cu același senzor):

Camera frontală de 5 MP nu se descurcă chiar atât de rău în lumină naturală puternică, dar cum scena nu mai este atât de luminoasă apare un zgomot de imagine evident. Oricum, în orice condiții avem un sharpness și un clarity prea ridicate. Modul Portret este ok, dar nimic special.

Poze realizate cu camera frontală de pe Realme C61 (fără și cu mod Portret):

Cum Realme C61 poate filma doar la rezoluție maximă Full HD și strict cu 30 fps nu am mai pus exemplu. Filmările nu conving deloc. Nu există niciun fel de stabilizare, așa că orice mică mișcare a mâinii apare evident în filmare. Detalii slabe, culori șterse… Nu, chiar nu avea rost să vă arăt o filmare realizată cu Realme C61.

Autonomie

Autonomie Realme C61
🔺Cu greu poți descărca bateria în mai puțin de o zi și jumătate.

Aici nici că mă așteptam ca Realme C61 să se prezinte altfel decât excelent. Asta fiindcă avem ecran cu rezoluție doar HD și chipset deloc „flămând”. Asta duce evident la o autonomie grozavă, ce trece chiar și de 2 zile pline. Nici nu prea poți solicita prea tare telefonul, așa că o zi și jumătate aș spune că este minimul de la care te poți aștepta de la Realme C61.

Dar nu totul este roz la acest capitol. Ați observat probabil că în ultimul timp am adăugat în titlul acestui capitol și partea de încărcare, dar aici nu este cazul. Asta fiindcă Realme C61 nu are un adaptor de încărcare în pachet, așa că nu mi se pare normal să testez cum se încarcă. Practic, producătorii care renunță în a mai oferi așa ceva alături de telefoanele pe care le comercializează nu vor ca noi să le încărcăm, nu? Eu așa înțeleg… Glumesc, desigur, dar de fiecare dată când voi mai prezenta telefoane ce nu vin alături de încărcătoare, nu voi mai face acest test.

Preț

Realme C61 6 + 256 GB761 lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Realme C61
3.7 / 5 Gadget Score
Pro
  • design plăcut, reușit;
  • construcție de bună calitate, telefonul este solid și are certificare IP54;
  • slot dedicat pentru card microSD de până la 2TB și jack audio de 3.5 mm;
  • autonomie uriașă.
Contra
  • fără încărcător în pachet;
  • ecran cu rezoluție redusă, care nu oferă nici lizibilitate bună în lumină naturală puternică;
  • ansamblu hardware limitat ca putere, care nu permite rularea în condiții optime a interfeței Android, deci de aplicații sau jocuri complexe nici nu poate fi vorba;
  • mult prea multe aplicații preinstalate;
  • dacă pe fotografie camera spate nu dezamăgește neapărat, pe filmare cu greu te poți alege cu clipuri utilizabile.
Concluzii

Probabil că am fost prea exigent cu acest smartphone, dar recunosc că nu înțeleg pe deplin de ce un producător ar lua decizia de a aduce pe piață un dispozitiv care nu reușește să convingă decât la 2 - 3 capitole de analiză din, să zicem, 8. În așa condiții este clar că un produs, oricare ar fi el, nu va putea atrage clienții decât printr-un preț nu doar mic, ci ridicol de mic. Ceea ce la Realme C61 nu este cazul. Încă. Sunt sigur că, deși nu este deloc scump nici acum, îl vom vedea la prețuri ciudat de reduse. Până atunci probabil că mai avem de așteptat, sau poate nu prea mult. Din partea mea, înainte de a avea succes Realme C61 trebuie să ajungă a fi pe primele poziții din oferta oricărui magazin atunci când alegi sortarea după preț ascendent.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Realme C61 a fost testat timp de 18 de zile și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.