Am folosit un Realme GT 2 Pro până în primăvara lui 2024, când am schimbat după mai bine de doi ani telefonul personal cu altul. Nu am avut motive să o fac mai devreme, deși aș mai fi avut ocazia. Numai că GT 2 Pro s-a dovedit un smartphone excelent din mai toate punctele de vedere, chiar dacă nu venea de la un producător consacrat, cum s-ar spune. Nici acum nu cred că brandul Realme este unul dintre cele mai cunoscute, dar eu am tot recomandat telefoane de la această companie, iar cei care mi-au ascultat sfatul mi-au și mulțumit apoi.

În fine, de doar câteva zile am aflat data oficială de lansare în țara noastră a noului flagship al producătorului chinez, iar fix în această zi iată că putem veni către voi cu un review complet pentru Realme GT 7 Pro.

Specificații smartphone Realme GT 7 Pro

Smartphone

Date tehnice
Realme GT 7 Pro
Data de lansare4 noiembrie 2024
Design și construcțieStructură din aluminiu, sticlă în partea frontală și certificare IP68 / IP69 până la 2 metri pentru 30 de minute, senzor ultrasonic de amprentă integrat în ecran
EcranLTPO OLED de 6.78 inci cu rezoluție de 2780 x 1264 pixeli, rată de refresh de la 1 la120Hz, Dolby Vision și luminozitate HBM de 2000 nits și 6500 nits în peak, rată display / corp de 89.4%
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Elite dezvoltat pe 3nm, 2 x Oryon V2 Phoenix L la 4.2 GHz, 6 x Oryon V2 Phoenix M la 3.53 GHz
Memorie 12 GB / 16 GB memorie RAM, 256 GB / 512 GB și 1 TB stocare de tip UFS 4.0
GPUAdreno 830
Sistem de operareAndroid 15 cu Realme UI 6.0
Conectivitatedual-sim, 5G, Wi-Fi a/b/g/n/ac/6/7, dual-band, bluetooth 5.4, localizare dual-band prin GPS, BDS, GALILEO, QZSS, NavIC și GLONASS, NFC, port infraroșu, USB Type-C, cititor de amprentă optic ascuns în display
Cameră foto și videowide de 50 Megapixeli cu OIS și f/1.8, echivalent 24mm;

50 Megapixeli cu f/2.7, OIS și zoom optic 3x, echivalent 73mm;

ultrawide de 8 Megapixeli cu f/2.2, echivalent 16mm

Filmează 8K cu 24 fps și 4K cu până la 60 fps
Cameră de selfie-uri16 Megapixeli cu f/2.5, echivalent 25mm
Baterie6500 mAh cu încărcare pe fir la 120W
Greutate222.8 gr.
Dimensiuni162.5 x 76.9 x 8.6 mm

Pachet, design și construcție

🔺Cutia foarte subțire în care vine telefonul este indiciul clar că nu avem încărcător acolo. Noi am primit totuși unul separat…

La mine a ajuns nu doar telefonul, ci și un încărcător rapid la 120W. Fiecare a venit în cutia sa. Pe lângă telefon, în pachet am mai găsit husă de protecție, cablu de la USB-A la USB-C, agrafă pentru acces la slotul SIM și un ghid de pornire rapidă. În cutia încărcătorului, pe lângă acesta mai sunt două pliante, dintre care unul cu rol de certificat de garanție:

Realme GT 7 Pro poate fi ales în culoarea clasică de negru (Galaxy Grey, deci poate mai degrabă un gri închis), dar și într-una mai stridentă, să-i spunem. Mars Orange nu este tocmai o nuanță „țipătoare”, iar mie mi-a plăcut mult cum se prezintă în funcție de cum ajunge lumina pe spatele telefonului. Există și un model subtil care mie îmi amintește mai degrabă de cum curge lava, să spun, decât cum arată suprafața planetei Marte, la care face referire denumirea culorii.

Modulul camerelor de pe spate nu iese foarte tare în afară, iar forma este clasică. Zona cu sticlă este dreptunghiulară și este integrată într-un alt modul pătrat, cu o latură mai lată care urcă ușor spre lentile. Acolo, apare inscripția „HYPERIMAGE+”, care este așezată în aceeași zonă și pe husa din pachet.

Apropo de husă, este din silicon gri închis. Este de bună calitate, dar nu impresionează neapărat.

Șasiul telefonului este din aliaj de aluminiu, marginile sunt plate, iar spatele este din sticlă. Per total, asta generează o rigiditate structurală foarte ridicată, Realme GT 7 Pro este ca un tanc, chiar unul dintre cele mai zdravene telefoane pe care le-am testat vreodată. Și calitatea de fabricație este la un nivel extrem de ridicat, nu am ce să reproșez nici pe această direcție. Ce ar fi putea fi ușor de tras la răspundere, cum s-ar spune, ar ține poate de gripul pe care îl oferă spatele plat din sticlă, dar nici măcar acolo nu este nimic grav.

Ecran și sunet

🔺Ecranul realizat în colaborare cu Samsung este o bijuterie și nimic mai puțin.

Ecranul LTPO AMOLED de 6.78 inch este o încântare. Pur și simplu este superb oricum l-ai întoarce… Culorile sunt vibrante, dar deosebit de exacte, contrastul este infinit, iar luminozitatea maximă aș spune că este chiar inutil de ridicată. Da, pur și simplu nu am găsit vreun scenariu în care să am probleme de lizibilitate, nici în soarele puternic al unei zile de noiembrie, când razele ajung mai des direct perpendicular pe display, totul a fost redat impecabil. Cu adevărat impresionant nivelul de luminozitate la care au ajuns telefoanele din ziua de azi.

Rezoluția este și ea ridicată și conturează fin orice detaliu, rata de refresh este complet ajustabilă (automat), de la minim 1 Hz la maximul de 120 Hz, ceea ce aduce beneficii la economisirea bateriei.

Unghiurile de vizualizare sunt pe cât se poate de largi, așa că, ce să mai… Un ecran aproape impecabil, deși nu știu de ce am adăugat partea cu „aproape”… 

Capturi de ecran din meniul cu setări ale afișajului de pe Realme GT 7 Pro:

Sunetul stereo nu prea se poate ridica la ceea ce „face” ecranul. Nu este nicidecum un sunet rău, deloc, doar că este ceva cam mare diferență între cum sună difuzorul de pe latura de jos, cel principal, și cum sună difuzorul pentru apeluri. Totuși, cel din urmă îl acompaniază corect pe cel mai puternic, undele sonore sunt frumos distribuite, să zic, împinse în mai toate direcțiile, așa că avem o dinamică bună. Din păcate, bass-ul nu este prea reușit, nu este tocmai adânc, deși nu-l pot numi deranjant. Se putea mai bine, cum și de la înalte mi-ar fi plăcut ceva mai bine, în sensul că sunt mult acoperite de mediile care într-adevăr sunt foarte bine reproduse, pe întreg spectrul.

Volumul maxim este foarte înalt, aici mai nimic de reproșat, mai ales că nici la 100% din capacitate nu am remarcat degradări ale calității.

Una peste alta, sunetul este bun, dar nu chiar cel mai bun, în special din cauza bass-ului, care putea fi ceva mai prezent.

Hardware, sistem de operare și aplicații

🔺Puține aplicații preinstalate și multe funcții AI integrate direct în sistem.

Aici avem o premieră, în sensul că Realme GT 7 Pro este primul smartphone pe care îl testăm cu Qualcomm Snapdragon 8 Elite, cel mai puternic procesor din lumea actuală Android. Este primul de la producătorul american realizat pe 3nm, iar specificațiile sunt în tabelul de la începutul recenziei. Acceleratorul grafic este un Adreno 830, și el unul dintre cele mai capabile de la ora actuală, din lumea Android. Memoria RAM este de 16 GB în cazul de față de 16GB, dar există și variante cu 12GB, în timp ce spațiul de stocare aici este de 512 GB UFS 4.0, fiind disponibile și versiuni Realme GT 7 Pro cu 256 GB.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Realme GT 7 Pro:

Realme GT 7 Pro vine din fabrică cu Android 15, ceea ce nu poate fi decât o veste excelentă pentru utilizatori. Având în vedere că pentru acest smartphone Realme promite 3 actualizări de sistem, deci se va ajunge la Android 18, în timp ce update-urile de securitate se vor întinde pe 4 ani. Eu zic că bine, chiar dacă unii producători merg spre 7 ani.

Interfața Realme UI 6.0 care este aplicată peste Android-ul 15 este foarte asemănătoare cu ceea ce știam de la edițiile precedente. Nu zic că arată rău, dar mi se pare că la partea de design se cam bate pasul pe loc din partea Realme. Pe de altă parte, nu doar datorită unui ansamblu, hardware excepțional de puternic, ci a unei foarte bune optimizări, totul se mișcă incredibil de rapid, de fluent. Nimic și niciodată nu agață măcar un pic, iar în decurs de 12 zile am primit nu mai puțin de 3 actualizări software. 

Android 15 cu interfața Realme UI 6.0 pe Realme GT 7 Pro:

Am apreciat că nu sunt deloc prea multe aplicații preinstalate, dar și că sunt integrate diferite funcții AI direct în interfață. Pe lângă Google Gemini, care este aplicație separată, sunt disponibile funcții precum AI Eraser 2.0 (integrat în aplicația Galerie, partea de Edit a imaginii), AI Ultra Clarity (tot în Galerie – Edit), AI Studio (aplicație dedicată), AI Smart Loop 2.0 și AI Smart Summary (integrat în aplicația Recording, unde poate face sumar al înregistrării audio).

Performanță

🔺Ansamblul hardware este super performant, dar Snapdragon 8 Elite nu reușește să treacă de 3 milioane de puncte în AnTuTu pe Realme GT 7 Pro.

Atunci când eram în perioada de promovare care a precedat lansarea oficială, Realme GT 7 Pro era prezentat ca fiind smartphone-ul care trece de bariera celor 3 milioane de puncte în AnTuTu. Doar că eu nu am reușit asemenea performanță cu unitatea de test, cel mai bun scor trecând ușor de 2.8 milioane de puncte în AnTuTu. Sunt în total trei capturi de ecran mai jos din care vedeți cele trei scoruri, cu mențiunea că toate au fost rulate cu modul GT activ, cel care ar trebui să folosească toate resursele hardware, dar și software, la potențial maxim.

Teste benchmark

Smartphone
Realme GT 7 Pro
AnTuTu v10.3.72819024 puncte
PCMark 10
Work 3.0 Performance
Storage 2.0
Internal Sequential Read
Internal Sequential Write

22645 puncte
219549 puncte
3557.07 MB/s
3717.18 MB/s
Geekbench 6 v6.30 / v.6.2.2
CPU Single-Core
CPU Multi-Core

3073 puncte
9383 puncte
3DMark
Wild Life Vulkan
Wild Life Extreme Vulkan
Solar Bay Vulkan
Steel Nomad Light

Maxed Out!
5842 puncte
11153 puncte
2439 puncte

Testele de benchmark rulate pe Realme GT 7 Pro:

Au tot circulat zvonuri cum că Qualcomm Snapdragon 8 Elite ar avea probleme cu supraîncălzirea, dar în cazul Realme GT 7 Pro nu afost cazul de așa ceva. Sau poate nu s-a trecut de 3 milioane de puncte în AnTuTu tocmai din cauza unor limitări impuse, spre a nu se ajunge la temperaturi cu adevărat ridicate. În timpul tuturor testelor testelor de benchmark pe spatele telefonului nu s-a trecut de 41.6 grade Celsius, ceea ce nu mi se pare deloc ceva exagerat, mai ales având în vedere cât de performant este acest smartphone.

Conectivitate

Viteza Wi-Fi Realme GT 7 Pro

🔺Chiar și fără banda de 6 GHz, pe Wi-Fi se ating viteze mai mult decât mulțumitoare.

Aici aș avea o singură nemulțumire. Bine, aș putea exagera și să zic că nu avem jack audio de 3.5 mm, dar așa ceva nu se mai găsește în zona flagship de ani buni.. Dar altul ar fi lipsul mai însemnat, anume inexsistența benzii de 6 GHz pe Wi-Fi. Păcat, mai ales că avem Wi-Fi 7, ceea ce este de lăudat, dar fără 6 GHz, ceea ce reprezintă o decizie ciudată.

În rest, mai nimic nu lipsește, totul este de top pe zona wireless, în timp ce pe partea de elemente fizice de conectivitate avem: port USB-C, slot SIM (2 x nano SIM), difuzor și microfon principale pe latura de jos; port IR și microfon secundar sus; butoane pentru reglarea volumului și buton Power pe dreapta, pentru ca pe latura din stânga să nu avem nimic.

Senzorul de amprentă integrat în ecran este bine poziționat, iar faptul că este de tip Ultrasonic vine cu o recunoaștere foarte exactă, aproape perfectă de fiecare dată, și cu un răspuns instant.

Camere foto și video

🔺HYPERIMAGE+ este denumirea sub care sunt reunite capabilitățile foto-video ale Realme GT 7 Pro.

Un capitol care contează enorm în segmentul flagship este acesta, mai ales când prețul cerut pe telefon merge spre zona de 1.000 Euro, adică acolo unde a ajuns și Realme GT 7 Pro. Iar din unele puncte de vedere, Realme GT 7 Pro nu prea și-a făcut tocmai bine temele. Mă refer la ultrawide, unde avem un senzor modest de 8 megapixeli, care nici nu propune autofocus.

Interfața aplicației Camera de pe Realme GT 7 Pro este una clasică, nimic ieșit din comun.

Interfața aplicației Camera de pe Realme GT 7 Pro:

Pe timp de zi, așa cum mă așteptam, pozele ultrawide nu sunt deloc demne de prețul afișat de Realme GT 7 Pro. Chiar dacă pe culori, contrast și interval dinamic nu stăm deloc rău, la detalii este grav în întreaga scenă și mult mai rău pe margini. Senzorul wide generează imagini bune și foarte bune, dar parcă nu este nici aici de nivel flagship, mai ales pe zoom 2X unde se pierd evident mult din detalii. În schimb, pe telephoto, dar doar pe zoom 3X, Realme GT 7 Pro chiar se descurcă foarte bine mai mereu. Totuși, deja la zoom 6X imaginea începe să aibă evident de suferit la conturare, iar mai sus de atât este din ce în ce mai rău.

Poze Ultrawide 0.6X, Wide 1X, Zoom 2X cu camera wide, Zoom 3X și Zoom 6X cu camera telephoto realizate cu Realme GT 7 Pro:

Și când activăm modul Noaptea se menține același comportament ca pe zi. Ultrawide dezamăgitor, wide bine și foarte bine (dar doar la 1X), la fel ca la telephoto (doar pe 3X).

Poze în low-light cu modul Noaptea activat pe Realme GT 7 Pro (Ultra Wide 0.6X, Wide 1X și Zoom 2X cu camera wide, Zoom 3X și Zoom 6X cu camera telephoto):

Camera frontală de 16 Megapixeli nu este nici ea de top. Selfie-urile sunt ok, dar absolut nimic de aplaudat, ba din contră în acest segment de preț.

Poze realizate cu camera frontală de pe Realme GT 7 Pro (fără și cu mod Portret):

Pe filmare, Realme GT 7 Pro se laudă cu captură la rezoluție maximă 8K, cu 24 fps. Dar poate face asta strict cu senzorul wide și doar la perspectiva 1X. Pe 4K avem 30 și 60 fps, dar aici nu poate fi folosit senzorul ultrawide, care apare în schemă doar la rezoluția Full HD, însă și acolo doar la 30 fps, la 60 fps tot nu putem capta ultrawide. Mi se pare o nouă scăpare majoră, în sensul că (eu cel puțin) am nevoie de multe ori să filmez ultrawide, iar dacă o pot face doar Full HD cu 30 fps cu un smartphone precum Realme GT 7 Pro, nu e bine.

Clip video 4K 2160p 30 fps filmat cu Realme GT 7 Pro (treceri prin 1X, 2X, 3X și 6X):

Autonomie și încărcare

Autonomie Realme GT 7 Pro

🔺Baterie de 6500 mAh într-un flagship care păstrează dimensiuni absolut normale (și mă refer aici în special la grosime).

Realme GT 7 Pro ar putea fi considerat foarte bine un battery phone. Nu știu câte smartphone-uri de top se mai pot lăuda azi cu un acumulator de 6500 mAh, nici măcar cele de gaming nu au ajuns prea multe la astfel de cifre. Și chiar dacă Snapdragon 8 Elite consumă mult atunci când îl pui serios la treabă, Realme GT 7 Pro tot poate oferi o autonomie generoasă. Din partea mea, doar dacă joci continuu titluri foarte solicitante vei putea consuma bateria de 6500 mAh în mai puțin de 3 ore, în rest, la o utilizare normală și chiar cu unele excese de 20 – 30 de minute pe zi, tot vei prinde 2 zile pline de autonomie. Dacă nu ai nici cele câteva minute de utilizare intensivă, atunci te poți duce chiar spre trei zile. Foarte bine.

Cum la fel de bine este și la încărcare. Doar că, Realme GT 7 Pro nu are încărcător în pachet, așa că aici i se scad puncte serioase. Adică, cum să suporți încărcare la 120W și să te lauzi cu asta (pe bună dreptate, de altfel), dar să nu aduci un adaptor în pachet?! În fine, iată cât de repede se încarcă Realme GT 7 Pro, după două încercări.

Încărcare

Smartphone
Realme GT 7 Pro (test 1)Realme GT 7 Pro (test 2)
5 minute1 - 22%1 - 28%
10 minute1 - 41%1 - 42%
15 minute1 - 56%1 - 55%
20 minute1 - 66%1 - 65%
25 minute1 - 79%1 - 77%
30 minute1 - 89%1 - 87%
35 minute1 - 97%1 - 96%
40 minute 1 - 100%1 - 100%

Mi se pare că timpii sunt foarte, foarte buni, mai ales că trebuie să ne amintim mereu că duratele sunt valabile la o baterie de 6500 mAh.

Unde mai pierde din nou câteva puncte este la încărcarea wireless, care de fapt nu există. Încă ceva pe care îl așteptam în categoria de preț unde concurează Realme GT 7 Pro.

Preț

Realme GT 7 Prode la 4.499 lei pentru versiunea cu 12 + 256 GB și 4.999 lei pentru varianta cu 12 + 512 GB (prețuri valabile la data publicării acestui review).

Realme GT 7 Pro
4.2 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție de cea mai bună calitate, telefonul este pe cât se poate de solid + certificare IP68 / IP69;
  • ecran excelent, cu o luminozitate de-a dreptul uriașă;;
  • ansamblu hardware dintre cele mai puternice de la ora actuală din universul Android;
  • Android 15 cu interfața Realme UI 6.0 rulează impecabil tot timpul și este plin de opțiuni adiționale utile, cu multe funcții AI integrate direct în sistem;
  • autonomie de excepție + încărcare foarte rapidă (vezi și puncte contra).
Contra
  • fără banda de 6GHz pe Wi-Fi 7;
  • camera ultrawide dezamăgește, dar nici cea frontală nu este tocmai ce trebuie;
  • fără încărcare wireless și fără adaptor de încărcare prin cablu în pachet.
Concluzii

Realme GT 7 Pro este vârful de gamă al producătorului chinez și din multe puncte de vedere are tot ce-i trebuie să se bată cu concurența cu renume, să-i spunem. Doar că, sunt și unele lipsuri care nu justifică prețul cerut. Mă refer în special la camera ultrawide, care merita să fie una cu mult mai performantă, precum și la camera frontală, nici ea tocmai demnă de statutul de flagship. La fel, nu avem nici încărcare wireless și nici banda de 6 GHz pe Wi-Fi. Pe de altă parte, sunt multe plusuri pentru Realme GT 7 Pro, dar, în același timp, prețul s-a dus prea aproape de cel al unor alte vârfuri de gamă. Câți vor alege Realme în dauna Samsung, Pixel, Oppo, OnePlus sau Honor, ca să amintesc doar câteva nume mai însemnate din zona Android, nu știu! Din partea mea, cu ceva ajustări de preț, acest Realme GT 7 Pro are mari șanse de a aduce clienți noi pentru compania chineză, dar altfel va fi greu să convingă pe deplin.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Realme GT 7 Pro a fost testat timp de 12 de zile și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.