L-am testat pe Realme GT Neo2 în configurația cu 8 GB RAM și 128 GB stocare pe parcursul a câteva zile, iar impresiile formate le-am grupat în recenzia de față.
Este un smartphone ce are câteva elemente interesante ce merită a fi menționate din start:
- display-ul AMOLED de 6.62 inci cu rată de refresh la 120Hz și luminozitate în peak de până la 1300 nits;
- unul dintre cele mai puternice procesoare Qualcomm din piață – Snapdragon 870 5G;
- răcire eficientizată concepută spre a menține puterea de procesare pe perioade mai lungi de timp (stainless steel vapour cooling plus de 4129 mm pătrați);
- bateria de 5000 mAh cu încărcare la 65W;
În perioada de precomandă este adus și într-un combo special.
Realme GT Neo2 cu 8 GB RAM și 128 GB stocare – 2249 lei + ceasul realme Watch 2;
Realme GT Neo2 cu 8 GB RAM și 256 GB stocare – 2449 lei + ceasul realme Watch 2 Pro.
Va fi disponibil din 6 decembrie, iar oferta cu smartphone + smartwatch sosește în cantitate limitată.
Specificații
Design
În pachet dați de smartphone, husă de protecție din plastic închis la culoare ce oferă un grip excelent (+ îi protejează marginile foarte bine, le încastrează pur și simplu și iese și puțin în relief, iar dacă-l poziționezi cu display-ul în jos pe o suprafață plană nu atinge cu ecranul) agrafă pentru slotul dedicat celor două cartele nanoSIM, ghid cu instrucțiuni de utilizare, încărcător la 65W și cablu USB Type-C – USB.
Mi s-a părut destul de compact pentru cei 6.62 inci ai ecranului. Pică și cumva natural în mână, ușor curbat pe spate (marginile mai înguste contribuie la acest efect). Structura de rezistență este din plastic + spate îmbrăcat în același material. În cele câteva zile de utilizare mi-a lăsat impresia unui smartphone robust, în niciun caz nu l-am simțit drept mai puțin rigid pentru că este făcut din plastic și nu din metal (mă refer în special la șasiul său).
Sunt mai multe variante de culoare, iar cel sosit la review în Neo Black / negru mi se pare că joacă cel mai mult la siguranță (spatele din plastic dorește a imita senzația vizuală și tactilă dată de satin). Cine dorește un plus de culoare poate alege modelul îmbrăcat în verde neon cu anumite elemente ce atrag atenția în partea spate.
Sunt trei senzori în partea spate și două LED-uri flash. Ies în relief față de linia generală și ai nevoie de husă de protecție spre a-i proteja de zgârieturi accidentale. Camera frontală se află într-un decupaj tip bulină din lateral stânga sus. Butoanele de pornire și de volum sunt concepute spre a fi utilizate cu husă și ies în relief mai pronunțat.
Una peste alta, este un smartphone ce nu iese neapărat în evidență prin designul său, nu are niciun element care să-l individualizeze puternic în segmentul de preț al smartphone-urilor cu preț de peste 2000 lei. Apreciez că are husă de protecție dintr-un material ok și că are folie de protecție aplicată din fabrică peste display-ul de 6.62 inci.
Ecran și sunet
Aici este un punct PRO important pentru Realme GT Neo2. Display-ul mi se pare bine pus la punct, dar mai ales timpul de răspuns. Răspunde prompt comenzilor, are un sampling rate de 600Hz. Pur și simplu, comenzile date sunt preluate foarte rapid, instant în adevăratul înțeles al termenului.
Display-ul are rată de refresh variabilă și dacă îl lași în modul auto face trecerea în mod automat între 30Hz, 60Hz, 90Hz și 120Hz. L-am setat la valoarea maximă. Culorile sunt plăcute și ai trei moduri de culoare: Realist / DCI-P3, Domol / sRGB și Strălucitor (între DCI-P3 și Strălucitor nu am găsit cine știe ce diferențe). Poți seta temperatura de culoare pe mai rece, implicit și mai caldă. Are un mod prin care reduce flicker-ul de imagine, în special în condiții de întuneric, spre a nu deranja vizual.
Urcă până la 1300 nits în peak. L-am dat la maxim și am măsurat 824 nits, iar cei 1300 nits îi obține pe modul Auto pentru câteva secunde când îl folosești în acțiunea directă a reazalor de soare. Și da, își păstrează lizibilitatea și sub un soare puternic. Poți face trecerea spre Dark Mode spre a prezerva consumul de energie din partea display-ul AMOLED.
Sunetul revine în sarcina a două difuzoare stereo (unul aflat la bază și altul deasupra ecranului). Este cel mai gălăgios smartphone din ce am testat până acum. La 10 cm distanță de cele două difuzoare a atins 93 dB. Se aude tare, foarte tare, dar bass-ul mi se pare că nu ține pasul cu cât de tare se aude. Efectele stereo sunt destul de bine redate. Legat de volum, la 100% distorsionează puțin, dar pe la 70 – 80% din ce putere oferă = un sunet mai bine legat, un bass-ok.
Reglarea volumului se face din lateral stânga, nu le-au pus la pachet cu butonul de pornire din dreapta. Nu are jack de 3.5 mm, iar conexiunea cu căștile se face pe USB Type-C sau bluetooth 5.1. Am testat cu căști pe USB Type-C (aici poți activa și Dolby Atmos pe diferite scenarii: Profil de mediu sau profil după scenariu cu mai multe profile sonore: Inteligent, Teatru, Joc, Muzică. Poți să setezi egalizatorul pe echilibrat, Domol, Detaliat sau Închidere. La maxim îți mută urechile din loc, iar bass-ul este state of the art. De pe vremea HTC nu cred că am avut un smartphone care pe căști să fie atât de bun (căștile pe USB Type-C cu care le-am testat sunt de la HTC). Jos pălăria pentru Realme ce a realizat aici împreună cu cei de la Dolby.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Qualcomm Snapdragon 870 5G este procesorul aflat fix sub Snapdragon 888 în momentul de față ca putere de procesare în universul Android. Aș putea spune că este un fel de Snapdragon 888 Mini.
Informații oferite de CPU-Z:
Avem și aici o structură tri-cluster:
- 1 x Kryo 585 la 3.2 GHz;
- 3 x Kryo 585 la 2.42 GHz;
- 4 x Kryo 585 la 1.8 GHz.
Este dezvoltat pe 7nm, iar Adreno 650 în poziția de GPU (frecvență ce variază de la 250 la 670MHz – dezvoltat tot pe 7nm) și observați că nucleul principal urcă peste cel adus pe Snapdragon 888. Ideea este că avem un procesor puternic, capabil să ruleze orice joc sau aplicație în condiții optime, indiferent de cerințele grafice.
Și Qualcomm Snapdragon 870 5G pe Realme GT Neo2 livrează. Interfața este printre cele mai sprintene, comenzi preluate instant indiferent că discutăm de jocuri sau UI, descărcări rapide pentru actualizări, nu simți lag.
Te obișnuiești rapid cu Realme UI 2.0, pentru că interfața amintește destul de mult de Android-ul nativ cu câteva tweaks de la producătorul chinez. Poți să setezi o sumedenie de funcții și la câteva săptămâni de utilizare aș face pariu că mai găsești câte un submeniu pe care nu-l cunoșteai.
Rulează PUBG Mobile cu detaliile date în Ultra, nu se supraîncălzește și temperatura în partea spate nu a depășit 37 – 38 grade Celsius, când alte modele cu Snapdragon 888 se duc și la peste 50 grade Celsius, iar consumul de energie a fost de-a dreptul excelent ( 5 – 6 procente într-o sesiune de joc de 30 de minute).
Realme UI 2.0 dezvoltat pe Android 11;
Aplicații preinstalate pe Realme GT Neo2:
Aplicații Google: Google Asistent, Chrome, Drive, Duo, Files, Căutare Google, Google Foto, Google One, Google Pay, Play Store, Maps, Podcasturi, Știri, YouTube, YouTube Music, Note Keep;
Aplicații Realme: Clonă telefon, Busolă, Manager telefon,
Alte aplicații: Amazon Music, Amazon, Booking, Facebook, Linkedin, Prime Video, Netflix, PUBG Mobile, Twitter.
Nu pot spune că bloatware-ul este inexistent, chiar din contră. Sunt prea multe aplicații preinstalate în opinia mea. Concluzia la acest capitol este cât se poate de simplă: multă putere de procesare, un software cu setări ușor de parcurs și o multitudine de aplicații preinstalate.
Android 11 pe Realme GT Neo2;
Performanță
L-am trecut prin mai multe teste de benchmark, iar în comparativ îl descoperiți și pe Motorola Edge 20 Pro (Qualcomm Snapdragpn 870 5G, 12 GB RAM și 256 GB stocare).
Teste de benchmark rulate pe Realme GT Neo2;
Conectivitate
Este un smartphone cu suport pentru două cartele de tip nanoSIM, 5G în standardele NSA și SA, Wi-Fi 6, bluetooth 5.1, fără slot pentru cardurile microSD, NFC, localizare de tip dual-band printr-o suită de rețele de sateliți (A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS și NavIC), cititorul de amprentă a fost integrat în display.
În partea superioară se află un microfon, în lateral dreapta veți da de butonul de pornire, la bază de un difuzor, portul USB Type-C, alt microfon și slotul dedicat pentru cele două cartele nanoSIM, iar pe stânga au pus taste dedicate cu Up și Down pentru reglarea volumului.
Din păcate, nu am pentru moment un router cu Wi-Fi 6, dar voi rezolva această problemă în viitorul apropiat. Pe un router cu Wi-Fi ac ce dispune de conexiune gigabit a obținut 495 Mbps la download și 520 Mbps la upload.
În rețeaua 5G pe semnal full a scos 241 Mbps la download și 86.2 Mbps la upload. Aici ar trebui să urce mult mai sus, dar este nevoie de o rețea mai bine pusă la punct din partea operatorului de telecomunicații.
Cameră foto și video
Nu mi-am setat așteptări prea mari de la camera foto și video adusă pe Realme GT Neo2, dar telefonul pot spune că m-a impresionat. Nu are OIS pe niciun senzor, dar software-ul este de-a dreptul excelent.
Interfața camerei foto și video pe Realme GT Neo2;
Procesarea imaginilor se face pe repede înainte, rezultate notabile și pe timp de noapte sau în low-light, interfața organizată spre a fi ușor de parcurs etc. Poți activa Night Mode în ultrawide, wide și în imaginile trase cu zoom.
Nu mă așteptam să puncteze atât de bine pe partea de cameră foto și video, iar sample-urile făcute mi se pare că sunt o dovadă în acest sens.
Clip 4K 60 fps realizat cu Realme GT Neo2;
Fotografii făcute cu Realme GT Neo2;
a. Prima imagine este fără Night Mode și a doua cu Night Mode activat;
b. Alte imagini făcute cu Realme GT Neo2;
Autonomie
Bateria este un alt punct PRO. În sensul în care este ajutat și de către faptul că avem un display AMOLED, dar și un procesor ce stă bine pe partea de eficiență energetică. Ai un SOT de 7 – 8 ore lejer, iar în condiții normale de utilizare poți avea până la 2 zile de autonomie, iar încărcarea la 65W este cu adevărat sprintenă, în diar câteva minute la priză câștigă zeci de procente în ritm alert.
Când îți bei cafeaua de dimineața și te pregătești să pleci la lucru, telefonul urcă de la 0 – 100% (în jur de 35 minute sunt necesare). Încărcătorul nu mi s-a părut a se supraîncălzi în mod excesiv, iar cablul cu care este conectat telefonul zici că este conceput să tragi obiecte mai grele cu el.
Preț
Realme GT Neo2 cu 8 GB RAM și 128 GB stocare – 2249 lei + ceasul realme Watch 2;
Realme GT Neo2 cu 8 GB RAM și 256 GB stocare – 2449 lei + ceasul realme Watch 2 Pro.
Îl veți găsi în bundle-urile de mai sus, de astăzi – cadou de Sfântul Nicolae.
- display superb (luminozitate, detalii, rată de refresh);
- sunet puternic (Cel mai zgomotos smartphone din ce am testat până acum) și bine calibrat (încercați și căști pe USB Type-C, o să rămâneți plăcut surprinși);
- putere de procesare din plin + nu se supraîncălzește când este pus la lucru în regim intensiv pentru că răcirea a fost eficientizată;
- conectivitate excelentă (dual-sim, 5G, Wi-Fi 6, localizare dual-band etc);
- cameră foto și video cu rezultate bune;
- autonomie excelentă + încărcare cu adevărat rapidă;
- prea multe aplicații preinstalate;;
- lipsa unui senzor tele dedicat;
Realme GT Neo2 dovedește câtă putere de procesare stă în procesorul Qualcomm Snapdragon 870 5G și că telefoanele cu acest chipset oferă o experiență de utilizare similară cu Snapdragon 888, mai puțin partea cu consumul de energie deșănțat și încălzirea excesivă în sarcini ce necesită putere de procesare & grafică de top.
Plus că Realme dovedește că are capacitate să ofere un software ușor de parcurs, o cameră foto și video destul de bună, ar trebui să mai reducă din bloatware-ul implementat și ar fi de-a dreptul excelent.