Recomandări de plăci grafice și laptopuri echipate cu soluții NVIDIA GeForce RTX, perfecte pentru vacanța de iarnă

Cei care își doresc să profite la maxim de perioada sărbătorilor de iarnă, iar aici mă refer în principal la vacanța care se conturează, și vor să facă asta jucând pe PC jocurile preferate, au aici câteva recomandări de laptopuri de gaming, precum și de plăci grafice, toate cu soluții NVIDIA GeForce RTX.
19/12/2024

Luna cadourilor reprezintă ultima, dar de cele mai multe ori și cea mai importantă perioadă din an în care sunt organizate fel de fel de campanii promoționale, în care anumite produse pot fi cumpărate la cel mai bun preț din anul în curs. După ce am văzut 5 laptopuri Lenovo de gaming pe care le recomand de Crăciun, am, zis să revin cu un articol asemănător, dar care să includă și alte branduri, precum și plăci video NVIDIA GeForce RTX la ofertă, adică produse pe care le poate căuta un gamer care are nevoie de „echipament” nou.

Ideea este că în perioada sfârșitului de an cu toții avem mai mult timp liber, ne dorim un pic de relaxare, iar pentru mulți o sesiune de gaming este poate una dintre cele mai bune metode de deconectare. Ba chiar, pentru mine, de exemplu, este perioada în care încerc să-mi organizez fotografiile și clipurile video pe care le-am strâns de-a lungul anului, mai editez câte o poză (mai multe, recunosc…), mai compilez un clip video cu cele mai reușite momente…

Da, pentru mine astfel de activități chiar sunt relaxante, am ocazia nu doar de a crea fel de fel de conținut fix așa cum îmi doresc eu, dar revăd în mod activ și toate frânturile din viață pe care am considerat că merită să le imortalizez la acele momente.

Revenind la jocuri, cu noi lansări de titluri cu adevărat interesante și impresionante, precum Stalker 2 și Indiana Jones, printre altele, este evident că pentru a te bucura de ele ai nevoie și de ceva putere de procesare, de un laptop nou sau poate de un upgrade la placa video. De aceea, am ales și de această dată să aduc recomandări pentru produse ce integrează soluții NVIDIA GeForce RTX.

Plăcile grafice NVIDIA GeForce RTX oferă o combinație impresionantă de performanță, eficiență și tehnologii avansate, fiind alegerea ideală atât pentru gameri, cât și pentru creatorii de conținut. Acestea nu doar că îmbunătățesc experiența de gaming prin grafică realistă și timpi de răspuns reduși, dar și accelerează fluxurile de lucru creative, oferind un suport robust pentru aplicațiile profesionale.

Cele mai noi modele de plăci grafice NVIDIA GeForce RTX sunt cele din seria 40, care aduc un salt semnificativ în performanță și eficiență datorită arhitecturii ultraeficiente NVIDIA Ada Lovelace. Acestea sunt concepute pentru a oferi o experiență de gaming și creare de conținut de neegalat, integrând tehnologii avansate precum DLSS 3 și Ray Tracing de a treia generație.

DLSS 3 se bazează pe inteligența artificială pentru a crea cadre suplimentare de înaltă calitate, îmbunătățind considerabil performanța și calitatea vizuală a jocurilor și aplicațiilor compatibile, la acest moment fiind peste 600 disponibile. DLSS 3 (disponibilă strict pe GeForce RTX seria 40) introduce, față de ediția precedentă, funcția Frame Generation, în timp ce DLSS 3.5 (suportată de orice placă GeForce RTX) plusează cu capabilități Ray Reconstruction.

În plus, plăcile din seria 40 sunt echipate cu nuclee RT și Tensor de ultimă generație, care accelerează randarea grafică și procesele bazate pe AI, făcându-le ideale și pentru profesioniștii din domenii precum editarea video, designul grafic și randarea 3D. În plus, pentru creatorii de conținut există ecosistemul NVIDIA Studio, care le pune la dispoziție o întreagă suită software care să le ușureze munca și să confere stabilitate în fluxul de lucru.

Un alt avantaj major al plăcilor GeForce RTX seria 40 este tehnologia NVIDIA Reflex, care reduce latența sistemului, oferind timpi de răspuns mai rapizi și o precizie mai mare în jocurile competitive. Aceasta este esențială pentru gameri, permițându-le să reacționeze mai rapid și să aibă un avantaj competitiv semnificativ.

Sigur că, pe lângă cele de mai sus, sunt multe alte puncte pro în favoarea oricărei plăci video NVIDIA GeForce RTX, eu le-am specificat din nou doar pe cele mai importante dintre ele.

Acum, haideți să începem cu recomandările pentru plăci grafice desktop PC

👉 GIGABYTE GeForce RTX 4060 OC Low Profile 8GB GDDR6 🔗

GIGABYTE GeForce RTX 4060 OC Low Profile 8GB GDDR6

Am așezat-o pe prima poziție fiindcă mi se pare o ofertă excelentă. La mai puțin de 1.500 de lei primești suport pentru cele mai noi tehnologii NVIDIA, precum și o memorie GDDR6 de 8GB. Astfel, orice joc va rula în condiții mai mult decât acceptabile, ba chiar majoritatea vor permite cele mai înalte setări de calitate, iar asta chiar la rezoluție 1440p, asta grație, în primul rând, suportului pentru cele mai recente și mai performante versiuni DLSS, anume versiunile 3 și 3.5. Pe partea de design, așa cum stă scris direct în denumire, GIGABYTE GeForce RTX 4060 OC Low Profile 8GB este o placă video cu profil redus, deci ar putea fi integrată cu succes în mai multe tipuri de carcase, asta în cazul în care nu concepi de la zero sistemul, ci vrei să faci doar un upgrade.

👉 ASUS Dual GeForce RTX 4070 EVO OC Edition 🔗

Placa video ASUS Dual GeForce RTX 4070 EVO OC Edition

O placă video cu două ventilatoare, deci una cu o lungime mult mai mică decât dacă ar fi fost integrate trei ventilatoare în sistemul de răcire. Din nou asta înseamnă că sunt șanse mai mari ca această grafică să-și găsească loc într-un sistem gata existent. Așa cum am tot spus de mai multe ori, din partea mea NVIDIA GeForce RTX 4070 mi se pare cea mai echilibrată soluție grafică a seriei RTX 40, iar când poți avea asta în jurul a  2.500 de lei mi se pare că investiția are mult sens.

👉 MSI GeForce RTX 3050 LP 6G OC 🔗

Placa video MSI GeForce RTX 3050 LP 6G OC

Pentru cei cu buget ceva mai restrâns, dar care vor să aibă acces în universul NVIDIA GeForce RTX, am ales această placă. Are, la momentul la care redactez acest articol, un preț de circa 1.000 de lei, deci este soluția care nu „sparge pușculița” cum se spune, dar care îți permite să beneficiezi de mai toate tehnologiile NVIDIA RTX.

👉 GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER GAMING OC 16GB GDDR6X 🔗

GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER GAMING OC 16GB GDDR6X

La polul cumva total opus față de placa video imediat de mai sus este este aceasta, care se adresează celor care își doresc performanță de vârf în orice joc, oricât de complex. Tocmai ce am testat o placă similară cu aceasta în S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, deci putem avea o idee la ce să ne așteptăm de la ea.

Trecem la laptopuri ce integrează soluții NVIDIA GeForce RTX pe care le văd potrivite în această perioadă

👉 ASUS Vivobook 16X K3605ZC 🔗

Laptop ASUS Vivobook 16X K3605ZC

Un laptop cu un preț mai mult decât corect în această perioadă, unul care nu este din gama dedicată de gaming, ci mai degrabă poate fi considerat un all-rounder deghizat în „straie business”, cu o grosime de sub 19 mm și o greutate de 1.8 kg. Pentru puțin peste 3.000 de lei ai placă video NVIDIA GeForce RTX 3050 cu 4GB memorie, procesor Intel Core i5-12500H, SSD de 1TB și, într-adevăr, doar 8 GB de memorie RAM (lipită pe placa de bază, dar există un slot liber, deci se poate face upgrade). Ecranul de 16 inch este în format 16:10 și vine cu rată maximă de refresh la 120Hz.

👉 Acer Nitro V15 ANV15-41-R5DY 🔗

Laptop Gaming Acer Nitro V15 ANV15-41-R5DY

Unul dintre cele mai accesibile laptopuri de gaming cu grafică RTX 40, mai precis cu placă video NVIDIA GeForce RTX 4050 cu 6GB memorie GDDR6. Procesorul este unul potrivit pentru gaming, un AMD Ryzen 5 7535HS, memoria RAM este de tip DDR5 și este de 16GB (2 sloturi, poate fi făcut upgrade la 32GB), iar SSD-ul în format M.2 PCIe este de 512GB. Ecranul IPS de 15.6 inch cu rezoluție Full HD este Anti-Glare și poate urca la 144Hz, iar conectivitatea este bine acoperită – Wi-Fi ax 2×2, Bluetooth 5.2, HDMI, USB-C 4.0 Gen3, 3 x USB-A 3.2 Gen1, RJ-45 10/100/1000 și jack audio combo.

👉 MSI Thin GF63 12VF-1239XRO 🔗

Laptop Gaming MSI Thin GF63 12VF-1239XRO

Urcăm încă o treaptă pe scara NVIDIA GeForce RTX 40, mai precis către placa RTX 4060 cu 8GB memorie GDDR6, lângă care este așezat un CPU Intel Core i5-12450H, 16GB memorie RAM și un SSD M.2 PCIe de 512GB. Mare parte dintre celelalte specificații sunt clasice pentru această zonă de preț, anume ecran IPS de 15.6 inch Full HD la 144Hz, conectivitate fără fir cu Wi-Fi ax 2×2 și Bluetooth 5.2, HDMI, USB-C, 3 x USB-A, RJ-45 10/100/1000 ș.a.m.d.

👉 LENOVO Legion Pro 5 16ARX8 🔗

Laptop gaming LENOVO Legion Pro 5 16ARX8

L-am pus în această listă dintr-un motiv foarte întemeiat, fiind laptopul meu de gaming, cel pe care îl folosesc pentru sarcinile dificile atunci când nu sunt în fața desktop PC-ului. Fiind din gama Legion Pro, este un notebook care face față cu brio oricât de tare și pentru oricât de mult timp îl pui la treabă, fie că vorbim despre editare video 4K, fie despre cele mai pretențioase jocuri, ca să mă refer doar la ceea ce ajunge a face în mâinile mele, respectiv ale băieților mei. A ajuns în această listă și pentru că NVIDIA GeForce RTX 4070 se descurcă admirabil, la fel ca și procesorul AMD Ryzen 7 7745HX, în timp ce ecranul de 16 inch cu rezoluție 2560 x 1600 pixeli (format 16:10) și rată de refresh la 240Hz afișează în mare fel conținutul nativ HDR. Și bateria este mare, de 80Wh, iar conectivitatea este cu adevărat extinsă și cu elemente performante – Wi-Fi 6E tri-band, HDMI; 2 x USB-C, 4 x USB-A, RJ-45 10/100/1000 și jack audio combo.

Nu am mers mai departe cu recomandările de laptopuri către cele cu plăci grafice NVIDIA GeForce RTX 4080 și RTX 4090, fiindcă acelea pe de o parte sunt destul de scumpe, deci nu pentru oricine, iar pe de alta, nu prea cred că mai poți da greș cu vreunul dintre modele, mai toate fiind din segmente care nu mai fac compromisuri pe vreo direcție.

Închei aici acest articol, cu mențiunea că puteți contribui și voi cu recomandări în secțiunea de comentarii, chiar m-aș bucura să ajutați comunitatea cu cele mai bune oferte pe care le-ați descoperit în această perioadă.

Acest articol este susținut de NVIDIA.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.