Retelistica

Spania a înregistrat peste 9100 persoane infectate cu Covid-19 și se află pe locul 4 la nivel internațional. Au fost impuse mai multe restricții, iar traficul de date a explodat. În acest context au venit mai multe recomandări de la filiaele locale ale Telefonica, Orange, Vodafone, Masmovil etc.

  1. Descărcați doar documente sau fișiere de care aveți nevoie în mod real. Dacă puteți aștepta, faceți această operațiune pe timp de noapte;
  2. De câte ori este cu putință, nu trimiteți fișiere mari. Trimiteți linkuri către locul în care sunt stocate. Este recomandat să fie comprimate într-un format de mărime mai mică;
  3. Evitați trimiterea de mailuri la mai multe persoane în mod simultan;
  4. Folosiți telefonia fixă în loc de telefonia mobil, când este posibil;
  5. Optimizați traficul de date pentru ceea ce aveți nevoie în mod deosebit (muncă la distanță, aplicații pentru școli etc) și entertainment-ul lăsați-l pentru orele cu trafic mai puțin (gaming, streaming de content video etc). 

Traficul prin rețelele de internet fix ar fi crescut cu 40%, iar utilizarea telefoanelor mobile pe voce cu 50% și pe date cu 25%. Traficul generat de WhatsApp a crescut de 5 ori.

Un alt aspect inedit punctat în comunicatul operatorilor din Spania: infrastructura de fibră optică ar fi a 3-a din lume și prima din Europa. Prin China și alte țări asiatice au trecut prin situații similare și nu am găsit comunicate date către utilizatori în sensul în care se recomandă o utilizare rezonabilă a internetului. Până la urmă știu ei mai bine ce se întâmplă prin rețelele de telecomunicații din posesie. Să rămâi închis în casă sub amenințarea coronavirus și fără conexiune la internet aș spune că-i destul de greu să faci trecerea timpului mai ușoară.

Să vedem dacă și în România va sosi la un moment dat un comunicat în genul celui primit în Spania. Rețelele de magazine au adus o astfel de notă informativă – detalii pe aici.

Și la noi sunt sigur că s-a înregistrat o creștere a traficului, în contextul în care școlile au fost închise, multe companii practică munca la domiciliu via internet etc. Ar fi interesantă o statistică în genul celei din Spania cu valorile crescute față de normal.

Sursa: Hotnews.ro

Categorii: retelistica

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează OnePlus 7T, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.