Renault EZ-GO Concept gAuto

Renault a adus mai multe noutăți în cadrul Salonului Auto de la Geneva, însă una dintre ele mi-a atras cel mai tare atenția, asta și din cauza faptului că mi-a amintit de testul cu SYMBIOZ. În cazul de față vorbim despre conceptul EZ-GO (se pronunță Easy Go), vehicul complet autonom ce-și dorește a arăta direcția de dezvoltare a transportului urban în comun în viziunea Renault.

Pentru a nu face o prezentare întinsă pe mai multe paragrafe, mă limitez în a expune principalele caracteristici ale lui Renault EZ-GO:

  • compania franceză îl prezintă ca pe un robo-vehicul, lung de 5.2 metri și lat de 2.2 metri, capabil a transporta de la una la șase persoane, pe o canapea în formă de semicerc. Accesul se face în picioare, iar suprafața vitrată extrem de generoasă, cu plafon panoramic imens, sugerează și ideea folosirii unui astfel de vehicul pentru tururile turistice urbane;

Renault EZ-GO Concept

  • în interior este oferită conectivitate Wi-Fi, încărcare wireless pentru telefoane și un display pe care pot fi afișate informații legate de ruta aleasă ori despre punctele de interes din apropiere;
  • pentru a maximiza spațiul interior, bateriile sunt montate sub podea, iar volanul lipsește;
  • acumulatorii mașinii pot fi încărcați fără intervenția unui operator, grație sistemului de încărcare automată wireless;
  • fiind un vehicul autonom de nivel 4, nu va necesita prezența unui șofer, așa că utilizatorii vor putea comanda mașina în locația lor prin intermediul unei aplicații sau o pot prelua din anumite puncte prestabilite.

Deși poate părea departe clipa când acest concept se va trasnforma într-o mașină de serie, vă reamintesc din nou de Renault SYMBIOZ, pe care l-am testat deja pe drumurile publice din Franța. Așa că, având în vedere ritmul în care înțelege Renault că este nevoie de vehicule complet autonome, nu m-ar mira dacă astfel de soluții pentru transportul urban vor deveni reale până în 2023.

Categorii: gauto

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește realme 7 Pro, Canon EOS M100 + Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon 50mm 1:1.8 STM.