Retelistica

Începând cu ora 16:00 utilizatorii din România s-au plâns de lipsă de conexiune atât în cazul reţelei fixe Orange, cât şi în cazul internetului mobil de la Telekom.

La prima vedere s-ar părea că există o explicaţie comună deoarece problema a plecat de la un incident de reţea din afara României, iar în cazul Orange vorbim de veche infrastructură Telekom.

Ambii operatori au evidenţiat problemele pe reţelele de socializare:

Orange;

Telekom.

Problemele persistă în continuare, deşi plângerile pe downdetector.ro au mai scăzut în intensitate:

Orange;

Telekom.

Update: S-ar părea că probleme mai mici au şi Digi, Vodafone (nu ştiu dacă au legătură, însă pe downdetector.ro s-au înmulţit plângerile cam în acelaşi interval) şi NextGen, însă nu la acelaşi nivel precum Orange şi Telekom. La rândul lor mai multe site-uri nu pot fi accesate, confirmări avem pentru voyo.ro şi next-gen.ro

Pe reţelele de socializare se vorbeşte despre o avarie serioasă la reţeaua de fibră optică europeană (nu din România).

Update 2: şi site-ul stirileprotv.ro este căzut.

Update 3: toate site-urile trustului Media Pro sunt afectate.

Update 4: Conform zf.ro “o avarie majoră la reţele de fibră optică din Germania, care fac legătura cu internet exchange-ul din Frankfurt – un nod cheie pentru reţelele globale de telecom – a dat peste cap furnizarea de servicii de comunicaţii şi în România pentru operatorii care aveau legături către acel nod pe o anumită rută (unde a fost înregistrată avaria). Nu este vorba de o infrastructura Deutsche Telekom ci de operatori de infrastructură internaţionali care oferă servicii pentru operatori.

După apariţia incidentului operatorii au demarat procedurile de rutare a traficului pe alte rute, operaţiune care nu poate fi realizată instantaneu în asemenea cazuri şi pentru un asemenea volum de clienţi / date. Cele două companii afectate au fost Telekom România Mobile şi Orange România.”