Știam că urmează un astfel de pas și asta pentru că infrastructura 3G este depășită ca performanțe, consum de energie etc. Totuși, nu știam că sunt așa de avansați pe plan local.

Este un articol interesant pe HotNews redactat de către Adrian Vasilache. Acolo se povestește de un ajutor de 45 milioane lei / aprox. 9.08 milioane euro pe care ANCOM urmează a-i vira către furnizorii de comunicații electronice mobile spre a operaționaliza soliția de localizare pentru 112 cu fiabilitate și acuratețe în rețelele 2G, 4G și 5G.

Din documentul Guvernului este trasă concluzia că a început deja dezafectarea rețelelor 3G și până la sfârșit de an nu vor mai fi operaționale.

Despre ce este vorba?

Sunt întâmpinate probleme în apelarea numărului unic 112 pe partea de localizare cu precizie a apelantului, informații despre telefonul folosit etc în contextul în care rețelele 3G se restrâng și dispar până la sfârșit de an. Tehnologia 5G nu are servicii de voce asociate și în versiunea NSA (non-standalone) face trecerea pentru apelurile de voce spre 4G sau 2G. Apelurile de urgență nu sunt preluate în rețeaua 4G și se face trecerea pe 2G, iar asta limitează volumul de date transmis.

Spre a rezolva această problemă, Guvernul alocă puțin peste 9 milioane de euro pentru a operaționaliza suplimentar serviciul de urgență 112 prin preluarea apelurilor cu date suplimentare, indiferent de rețeaua folosită (2G, 4G și 5G). Suma va fi folosită pentru achiziționarea de hardware, software, licențe și servicii de configurare necesare.

Categorii: retelistica
Tag-uri: 1123g4G5G

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.