Retro: Nokia N97 Mini

22/12/2010
O să scriu despre un telefon care acum deja poate fi considerat istorie deşi de la prezentarea oficială nu a trecut decât puţin peste 1 an de zile. Nokia N97 Mini trebuia să fie complementar cu N97. S-a achitat de sarcină şi a spălat onoarea finlandezilor ce primeau numeroase critici.
Date tehnice Nokia N97 Mini:
– ecran de 3,2 inch TFT touchscreen cu rezoluţia de 360×640 pixeli şi 16,7 milioane culori;
– procesor de 434 mhz (aceeaşi frecvenţă cu Nokia 5230 şi C6-00), 128 Mb RAM şi 8 Gb pentru stocare de documente, suportă microSD de până la 16 Gb;
– sistem de operare Symbian OS 9.4, Series 60;
– conectivitate asigurată de Wi-Fi b/g, 3G, HSDPA, bluetooth 2.0, microUSB, GPS;
– cameră foto de 5 Megapixeli cu lentile Carl Zeiss, filmează VGA cu 640×480 pixeli, dual led flash şi autofocus;
– radio FM stereo cu RDS, mp3 player, digital compass, accelerometru, senzor de proximitate;
– baterie de 1500 mAh, 138 grame, 14,2 mm grosime.
Galerie foto cu Nokia N97 Mini:

Design:
Este un smartphone care nu impresionează la capitolul grosime. Pare mai butucănos decât alte modele deoarece ecranul este de 3,2 inch (de nivel mediu în acest moment – iPhone 4 are 3,5 inch, Galaxy S mizează pe 4 inch, Desire HD pe 4,3 inch, Dell Streak a ajuns la 5 inch). O ramă de metal înconjoară telefonul, carcasa bateriei fabricată din oţel. La bază se află 3 butoane din care două sunt de tip touch. Pe partea laterală dreapta sunt tastele de volum şi pentru activarea camerei foto şi video. Pe stânga au fost dispuse mufa microUSB prin intermediul căreia se şi reîncarcă, slide pentru intrarea sau ieşirea din stand-by. Ca la majoritatea mobilelor Nokia, butonul de oprit şi pornit fiind dispus în partea laterală superioară.
Ecran:
Cu o rezoluţie de 360×640 pixeli, 3,2 inch şi touchscreen TFT nu se face de râs dar nici nu este pe măsura competitorilor săi. Vorbim de un cost de achiziţie situat dincolo de 1.500 lei şi pretenţiile trebuiesc a fi ridicate.
Interesantă este şi acum tastatura qwerty – N97 Mini este un slide phone veritabil – cu un mecanism care cred că-i unicat. Pe C6-00 era implementată o altă metodă. Tastele sunt delimitate precis, dispuse pe trei rânduri. 
Hardware şi sistem de operare:
Symbian este un fel de  clasic în lumea s.o. Se vorbeşte că Nokia ar fi la un pas de o alianţă istorică cu Microsoft (Windows Phone 7 să fie portat pe terminale finlandeze) sau vom aştepta în continuare apariţia MeeGo în care se află inclus şi Intel. Partea hardware de pe N97 Mini nu are cu ce sau cum să impresioneze (la nivelul lui 2009 ar fi echipat decent) în faţa unor smartphone-uri ce au procesoare de 1 Ghz vs 433 Mhz, 512 sau chiar 768 Mb vs 128 Mb. Cei 8 Gb pentru storage de documente şi fişiere reprezintă o cifră onorabilă şi în prezent plus microSD de maxim 16 Gb se ajunge la valoarea de 24 Gb.
Conectivitate:
Wi-Fi, 3G pentru accesul la internet de mare viteză. Lipseşte standardul n ce a fost adoptat în special în anul aflat pe sfârşit. Pe partea de browsing nu am ce să îi reproşez. Nu se compară cu Nokia N8 ce este mai fluent (diferenţa de preţ să ştiţi că nu este uriaşă – în jur de 3 – 400 lei). Bluetooth de generaţie mai veche – 2.0 dar ştiu persoane ce nu îl utilizează mai deloc. Interconexiunea cu pc-ul se face prin intermediul unui cablu usb. GPS-ul excelează, rulează rapid dar hărţile oferite de Ovi Maps sunt sărăcute în detalii. Aveţi o sumedenie de alternative.
Camera foto şi video:
Are 5 Megapixeli şi se descurcă mai bine decât ceea de pe Nokia E5-00. Vă las cu o galerie foto făcută cu ajutorul lentilelor Carl Zeiss. Filmează VGA cu 30fps.
Fotografii făcute cu Nokia N97 Mini:
Video: 

Concluzie:
Nokia N97 Mini vine din alte timpuri dacă îl relaţionăm cu prezentul. 2010 a adus alte modele mai ofertante şi chiar Nokia şi-a îmbunătăţit considerabil portofoliul de atunci. Preţurile pentru N97 Mini:
eMAG – 1.779 lei cu Car Holder;
evoMAG – 1.561 lei;
PCfun – 1.765 lei cu Car Holder şi mobile charger.
Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.