Sunt client al Orange de o bună perioadă de timp și am făcut pasul spre serviciile lor pentru că am fost convins de calitatea rețelei. Testam smartphone-uri și veneau cu un SIM dedicat de la operator și mi-am dat seama că erau peste serviciile pe care le aveam contractate la momentul respectiv. 

De-a lungul timpului am vorbit despre oferta lor comercială, am testat și am relatat impresiile formate de servicii lansate în premieră etc. Mi se pare că Orange are cea mai bună strategie la nivel local, o strategie axată pe inovație, colaborare de lungă durată cu instituții reprezentative (Universitatea Politehnică din București, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași etc), iar programele de digitalizare au ediții ce an de an reușesc să strâng un număr și mai mare de participanți (SuperCoders pentru cei mici, integrare digitală pentru cei ce caută un alt job, Tech a Break pentru părinți și bunici etc). 

Compania își propune de fiecare dată să ofere printre cele mai bune servicii din piață, indiferent că discutăm de internetul mobil sau fix, cablu TV sau experiența de shopping. Și ține cont și de cele mai noi politici de mediu în mixul său de dezvoltare. 

Orange este operatorul de telecomunicații din România ce investește 200 milioane de euro anual în dezvoltarea rețetelor de internet mobil și fix, dar și în servicii conexe ce asigură o mai bună calitate pentru client, indiferent că discutăm de persoane fizice sau mediul business. 

2023 a început sub efectul licitației de spectru desfășurată pe sfârșit de 2022, Orange a alocat cea mai mare sumă și a cumpărat mai mult spectru față de concurență: peste 264 milioane euro vs 122.5 milioane – locul 2 și 45.5 milioane – locul 3. Putem concluziona că Orange a investit doar aici mai mult față de pozițiile 2 și 3 combinat. 

Un alt anunț important este legat de fuziunea ORO – OROC (Orange România + Orange Romania Communications). Mai multe detalii în acest sens veți descoperi la sfârșit de articol. 

Care sunt noutățile pe care Orange le-a adus pe parcursul lui 2023?

🗓️ Ianuarie a început cu programul de educație digitală pentru copii

🔺Unul dintre cele mai longevive programe derulate de către Orange în țara noastră

30.01.23 – Peste 540 de animații au fost realizate prin Scratch în Competiția Națională Orange SuperCoders. Este un program pe care Orange mizează de o bună perioadă de timp și se adresează elevilor cu vârste între 10 – 14 ani. A IX-a ediție a strâns 2300 de participanți, iar 50 de câștigători au intrat în Academia SuperCoders, 12 săptămâni de cursuri online în care au avut ocazia să învețe noțiuni de Web Development – HTML și CSS. 

🗓️ Februarie a reconfirmat că Orange are cele mai bune viteze medii

15.02.23 – Startup-urile Blume Technologies, CardioMedive, Rastel.io și Spectro:o s-au alăturat programului de accelerare Orange Fab. Blume Technologie dezvoltă un sistem de avertizare pentru trecerile de pietoni nesemaforizate pe bază de inteligență artificială. CardioMedive a dezvoltat un dispozitiv Hospital@Home ce se pliază pe o gamă largă de scenarii și afecțiuni. Rastel.io și-a propus să rezolve problema locurilor de parcare pentru biciclete și Spectro:o a realizat o soluție de afișaj digital pentru o experiență de cumpărături în magazine cât mai personalizată. 

23.02.23 – Măsurătorile realizate de ANCOM prin Netograf au confirmat că Orange are cele mai bune viteze medii de internet mobil și fix. Pe internetul prin cablu, Orange a avut viteze medii de 802.98 Mbps la download și 726.65 Mbps la upload, iar la internetul mobil au atins viteze medii de 56.6 Mbps la download și 24.22 Mbps la upload. 

🗓️ Martie a fost deschis al doilea laborator 5G, în Iași

14.03.23 – Orange România se implică în 6 proiecte de inovație Horizon Europe ce vor ajuta la dezvoltarea sustenabilă a 5G și vor deschide drumul spre 6G. Aveți mai toate detaliile în linkul ce trimite către comunicatul de presă. Observați că deja la nivel internațional a început dezvoltarea 6G. 

🔺Laborator 5G deschis de către Orange la Iași

29.03.23 – Orange a deschis al doilea laborator 5G din România. Este un parteneriat pe care l-au încheiat cu Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și Continental. Știați că Gheorghe Asachi este unul dintre cei ce au întemeiat Academia Mihăileană, prima instituție de învățământ superior din Moldova unde printre altele se predau cursuri de astronomie și arhitectură? 

🗓️ Mai a venit cu vestea schimbării CEO-ului Orange

3.05.23 – Orange a avut o campanie blitz de o zi prin care cei ce au ales să recicleze telefoane vechi cu valoare mai mare de 10 euro se alegeau automat cu un voucher de 100 euro. Era aniversarea de 1 a programului Re (recumpărare, reciclare, reparare și recondiționare)

5.05.23 – Orange își extinde rețeaua 5G în Oradea. Oradea este un oraș din țara noastră pe care sper să-l vizitez în viitorul apropiat, am auzit numai de bine. Orange și-a adus rețeaua 5G și aici, din prima parte a lui 2023. Era al 29-lea oraș cu 5G de la operatorul portocaliu. 

18.05.23 – Orange încheie un parteneriat cu SPI International spre a extinde acordul de distribuție de canale TV. Au fost adăugate posturi TV precum FilmBox, Filmbox Extra HD, FilmBox Premium, Filmbox Stars, FashionBox HD, Fast & Funbox HD, Fightbox HD, Timeless Dizi Channel și Docubox HD. De asemenea, clienții Orange cu servicii TV prin satelit au primit acces la canalele FilmBox Premium și Timeless Dizi Channel. 

🔺Julien Ducarroz este noul CEO al Orange România

23.05.23 – Julien Ducarroz este anunțat drept noul CEO al Orange România de la 1 septembrie 2023. 

🗓️ Iunie a adus cele mai mari viteze de internet mobil din România, 5G+

15.06.23 – Clienții Orange au primit acces gratuit în vara lui 2023 la cel mai rapid internet 5G din România, cu viteze de până la 1.5 Gbps. Țin minte că la Summer Well am făcut câteva teste, iar vitezele au trecut de 900 – 1000 Mbps, deși erau peste 10 – 15.000 de participanți. 

5G+ înseamnă viteze de până la 1.5 Gbps, de 4 ori mai mult față de 4G+ / 0.35 Gbps. Sunt viteze pe care niciun alt operator din România nu este capabil să le ofere nici pe sfârșit de 2023. 

Satu Mare a fost al 30-lea oraș cu 5G din România. 

19.06.23 – Noile abonamente digitale Yoxo porneau ca preț de la 9 lei pe lună. Era lansat un abonament de 19 lei pe lună cu 60 GB internet și altul de 39 lei pe lună cu 160 GB internet naționa în 5G, roaming activ, NELIMITAT la minute și SMS-uri la nivel național și în roaming SEE. 

🗓️ Iulie 

🔺Testele ANCOM validează poziția Orange de lider, atât pe internet fix cât și mobil

12.07.23 – Netograf – powered by ANCOM validează în continuare Orange drept cel mai bun operator de telecomunicații pe partea de internet mobil. Sunt 6 ani în care Orange a fost pe locul 1 la viteza medie de download pentru internetul mobil. 

18.07.23 – Baia Mare este al 37-lea oraș cu 5G din rețeaua Orange (la momentul respectiv). 

24.07.23 – Centrul de interconectare comunicații din Timișoara a primit peste 200 de noi panouri solare, cel din Constanța – noiembrie 2022 și cel din Brașov – mai 2023 au primit panouri solare, iar consumul de energie pentru data centere este acoperit în zilele cu soare în proporție de până la 80%. 

🗓️ August 

🔺Summer Well a ajuns în 2023 la 12-a ediție

11 – 13.08.23 – Summer Well a ajuns la 12-a ediție. Este unul dintre cele mai longevive festivaluri organizate la nivel local pe segmentul muzică alternativă. 

23.08.23 – Brăila intră sub acoperire 5G / 5G+ de la Orange. Cosmin Mușat a scris pe acest subiect

25.08.23 – Orange România a semnat un acord de achiziție de energie obținută din surse regenerabile pe termen lung printr-un acord vPPA cu ENGIE România. Ținta este ca până în 2040 să fie atinsă neutralitatea emisiilor de carbon prin operațiunile desfășurate la nivel local. 

31.08.23 – Clienții prepay au primit acces la 5G / 5G+ și tehnologia eSIM. Tehnologiile la care aveai acces doar pe abonament la Orange au ajuns și la cei ce folosesc planuri tarifare preplătite. 

🗓️ Septembrie a fost redeschis Orange shop-ul din Piața Victoriei sub un nou concept mai verde

15.09.23 – Galați primește acoperire în 5G / 5G+. Sunt 38 de orașe ce au 5G sau 5G+ în rețeaua Orange: Arad, Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, București, Craiova, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Miercurea Ciuc, Sibiu, Suceava, Oradea, Timișoara și Târgu Mureș, dar și în localități din județul Ilfov, stațiuni montane și estivale. Acoperire în proporție de 100% este oferită în București, Arad, Baia Mare, Miercurea-Ciuc, Satu Mare, Sibiu, Suceava și Târgu-Mureș. 

🔺Telefoanele recondiționate sunt parte a economiei circulare

29.09.23 – Smart shop-ul de la Victoriei a fost redeschis sub un concept nou ce pune accentul pe economie circulară (20% din smartphone-urile expuse sunt recondiționate, iar 70% din portofoliul de accesorii sunt eco-friendly cu ambalaje biodegradabile și compostabile. 

🗓️ Octombrie 

2.10.23 – 6 alte startup-uri sunt adăugate în programul Orange Fab. Acestea au dezvoltat soluții inovatoare în logistică și managementul inteligent al depozitelor, navigarea la distanță a barjelor de marfă, servicii de recunoaștere vizuală și analiză bazată pe AI sau software pentru controlul la distanță al roboților umanoizi printr-o soluție VR. 

🗓️ Noiembrie 

🔺Orange aduce oferte interesante de Black Friday, atât la abonamente cât și la telefoane mobile & gadgets

1.11.23 – Black Friday la Orange a venit cu prețuri atractive la telefoane mobile, reduceri la abonamente și gadgeturi etc. Mai multe detalii ați descoperit într-un articol dedicat

13.11.23 – Fibră 2300 este cel mai performant abonament de internet fix pe care Orange îl aduce în oferta sa comercială pentru persoane fizice. Prețul la care Fibră 2300 + TV Premium erau aduse mi s-a părut ofertant – 78 lei pe lună. Vitezele pe internet fix ajung până la 2100 Mbps la download și 1000 Mbps la upload (router Wi-Fi 6 cu port de 2.5 Gbps). 

🗓️ Decembrie 

11.12.23 – Orange a introdus livrarea în lockere pentru comenzile înregistrate pe Orange.ro. Livrarea la lockere reduce emisiile de CO2 și este o soluție prietenoasă cu mediul, iar până pe 9 ianuarie 2024 este și gratuită la orice produs comandat din shop-ul online. 

Concluzia este că a fost un an plin pentru Orange, însă în continuare rămân la părerea că au cea mai bună rețea din țara noastră, iar această părere nu este fundamentată doar pe utilizarea de zi cu zi, dar și pe ce văd că face Orange de-a lungul timpului, de la achiziția de spectru peste orice alt concurent și până la investițiile constante făcute și pe partea de sustenabilitate, utilizarea de energie verde, până și magazinele sunt concepute din 2023 în aceeași linie. 

2024 sunt sigur că ne va aduce alte lucruri noi din partea Orange. Mă aștept la extinderea 5G, dar și la o rețea de internet fix multi-gigabit cu prezență mai mare. Presupun că vom vedea și soluții ce folosesc 5G-ul și ne fac viața mai ușoară. 

Știrea sfârșitului de 2023 a fost dată de acordul pe care Orange l-a primit din partea statului român cu privire la fuzionarea dintre Orange România SA și Orange România Communications SA. Orange va deține 80% din capitalul social, iar MRID – 20% (MCID – Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării). Este un pas important ce va permite Orange România să-și consolideze poziția pe piața locală, dar mai ales să vină cu servicii din ce în ce mai atractive către clientul final. 

Acest articol este susținut de către Orange. Opiniile exprimate aparțin strict autorului. 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.