Opinie

Situaţia actuală a Telekom România este demnă de un serial pe Netflix, unul cu multe necunoscute şi întrebări fără răspunsuri.

În timp ce în presă oficialii încearcă să pară siguri pe ei, acţiunile din ultima perioadă arată a disperare, disperarea grupului OTE de a vinde acest călcâi al lui Ahile. Toate deciziile sunt luate în grabă în speranţa că Telekom România va fi vândut înainte de a avea loc licitația pentru 5G programată pe sfârșit de an.

Chiar dacă se fac tot felul de speculaţii despre cine este / sunt cumpărătorul / cumpărătorii, ultimele declaraţii oferite de CEO-ul Telekom România, Miroslav Majoros, ridică mari semne de întrebare legate de finalizarea acestui proces până la sfârşitul anului. Acesta a declarat pentru Ziarul Financiar„O amânare cu câteva luni a licitaţiei ar fi bine-venită de către toţi participanţii pentru a crea un spaţiu mai mare pentru pregătire şi securizarea finanţării. Să obţinem într-o lună toate aprobările de la acţionari, să realizăm un plan de business şi desigur să obţinem finanţarea necesară este o perioadă foarte, foarte, foarte scurtă.”

Despre această licitaţie 5G se ştie de luni bune (chiar dacă nu cu date concrete), deci pregătirile se puteau face din timp. Problema reală este că grupul OTE a anunţat că nu va mai investi nimic în Telekom România, iar dacă vânzarea nu se face înainte licitaţiei 5G, sunt şanse foarte mari ca operatorul magenta să rămână pe afară. Ori dacă pierde acest tren, preţul de vânzare se va diminua semnificativ pentru că, fără doar şi poate, cine vrea să cumpere un operator telecom care nu are frecvenţe 5G într-o ţară în care licitaţia pentru acestea a avut loc deja ?

Pe cealaltă parte actuala guvernare aşteaptă ca lupii în haită cei aproximativ 1 miliard de euro estimaţi că se vor încasa în urma acestei licitaţii, mai ales că deşi suntem în plină vară se vede deja fundul sacului la bugetul pe 2019. Pe scurt, licitaţia nu se va amâna.

Ce cred eu că se întâmplă în acest moment ?

Negocierile de vânzare a Telekom România sunt destul de avansate, însă au intrat într-un impas. Oficialii OTE vor să vândă “ieri”, în timp ce cumpărătorii vor să ştie exact ce cumpără (sau poate vor să obţină cât mai multe văzând disperarea grupului elen). Acest impas pune la îndoială reuşita tranzacţiei până la licitaţia 5G, iar cum Telekom România nu are bani pentru a participa la licitaţie, “Houston, we’ve got a problem”.

Sunt foarte curios cum se vor finaliza negocierile, însă la cum par a decurge lucrurile, cei de la OTE cred că vor renunţa la multe, multe lucruri doar pentru a scăpa de Telekom România. Cred în continuare că operatorul magenta se va vinde până în licitaţia 5G.