Înainte de a diseca umilul meu articol trageţi o privire pe ce se scrie în Gândul.
Nu sunt „profan” în domeniu şi tot mi se pare că este o reformă fără de egal în ce priveşte şcoalele noastre.
În primul rând se schimbă acele 4 – 4 – 4 cu 4 ani la învăţământul primar, 4 la gimanzial şi 4 la liceu. Se pare că vom trece la 4 – 5 – 3. Liceul va fi un fel de add-on. Nici nu începe bine că se şi termină.
Originală este evaluarea şi în special trecerea de la gimnaziu la liceu. Majoritatea părinţilor şi elevilor nu vor pricepe o iotă. Este cel mai alambicat mod de evaluare „ever”.
– testări în al doilea semestru din clasa a IX-a;
– evaluare competenţe la limba română şi comunicare;
– testare transdisciplinară (probabil la pachet materii precum matematică, fizică, chimie, biologie);
– competenţe digitale şi transformarea informaticii în obiect de studiu extrem de important;
– posibil o a treia testare transdisciplinară cu materiile umaniste (istorie, geografie);
– portofoliu pentru fiecare materie în parte. Portofoliu format din media obţinută la care se adaugă remarcă scrisă de profesor şi punctaj acordat elevului privind capacitatea sa de a folosi informaţiile primite la clasă (inutil în contextul în care se dă deja o notă).
Toate cele enumerate mai sus vor fi doar 70% din medie urmând ca fiecare liceu, în funcţie de numărul celor înscrişi, să îi supună şi la alte probe.
Se doreşte şi coborârea vârstei pentru clasa I la şase ani. Presupun că nu va mai intra toată lumea la liceu ca acum sau poate mă înşel. Îmi este teamă că va ieşi un mare talmeş-balmeş şi nimic din cele afirmate nu va fi pus în aplicare. Înţeleg să pună accentul pe gimnaziu dar de multe ori bazele şcolilor de la ţară sunt insuficiente pentru efectivele de elevii (se lucrează în două schimburi) dar să mai adaugi un 25% după-amiază este ca o bombă cu un ceas ce ticăie din ce în ce mai repede. Sportul este impracticabil în multe unităţi şcolare de la ţară. Nivelul profesorilor de informatică lasă de dorit (sunt sigur că în vreo 6 – 7 ani se va umple golul de cadre didactice, „uzinele” de profesori vor scoate informaticieni pe bandă rulantă).
Update: O minte odihnită şi cu viziune trebuie să gândească această reformă. Nu ne permitem să ne jucăm cu viitorul celor ce până la urmă sunt nucleul învăţământul românesc (mă refer la cei mici şi nu la cei mari).
Update2: Limbile străine şi matematica sunt puse în plan secund. Inexplicabil până la urmă.
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro;
Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc.
Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.