Foto si Video

Scriam acum câteva zile despre Rollei – unii dintre primii producători de aparate foto. Pe lângă aparate foto, Rollei mai produce și alte gadget-uri: rame foto, accesorii smartphone-uri, MP3 playere, scannere, gadget-uri sportive și alte diverse accesorii.

Astăzi vă prezentăm o ramă foto, mai exact Rollei DesignLine 4083.

Caracteristici

– ecran TFT de 8 inchi (20.32cm)
– rezoluție 800×600
– aspect-ratio 4:3
– suport card-uri de memorie SD/SDHC/MMC
– 15 efecte de tranziție
– funcții de ceas și calendar
– conectivitate mini-USB
– telecomandă: da

În pachet

Pachetul conține (aproape) tot ce este necesar pentru funcționarea, conectarea ramei foto la PC și controlul de la distanță: încărcător, adaptor mini-USB și telecomandă. Nu ne-a plăcut este faptul că în pachet este inclus doar un adaptor de la mini-USB la USB, lipsind însă cu desăvârșire…cablul USB. În consecință, dacă dorești să achiziționezi această ramă, asigură-te că ai deja un cablu USB de la un alt device.

Design și functionalitate

Rama este produsă pe două culori – negru și alb – noi primind pentru review varianta pe alb.

Rollei DesignLine 4083 surprinde în primul rând prin formatul extrem de curat. Spre deosebire de alte rame foto, chiar și cele „de brand”, această ramă foto nu conține elemente „deranjante”, cum ar fi logo-ul sau numele firmei, butoane colorate, etc. Este excelentă pentru personalizări sau campanii publicitare.

Arată bine pe orice birou, oferind o senzație plăcută, non-intruzivă. Produsul este în totalitate din plastic, de o calitate decentă, putem spune chiar bună.

Grosimea ramei este ok, de 12mm. Am fi preferat ca produsul să fie ceva mai subțire însă, ținând cont că vorbim de un produs cu preț mic, grosimea este mai mult decât acceptabilă.

Pe partea dreaptă găsim piciorul de susținere. Cei de la Rollei au ales ca întreaga ramă să fie susținută de către o bucată destul de mare de plastic care, privită din lateral, oferă un aspect interesant.

În „interiorul/spatele” piciorului de susținere se găsesc o boxă, intrarea mini-USB și alimentarea.

Din păcate alimentarea se poate face doar prin fir, ne existând posibilitatea utilizării produsului pe bază de baterii sau acumulator intern reîncărcabil. Deci, dacă dorești să folosești această ramă pe un birou „minimalist”, pregătește-te să ai cel puțin un cablu atârnat.

Butoanele de control se află pe lateralul piciorului de susținere, oferind acces la toate funcțiile necesare. Tot pe lateralul piciorului de susținere se află butonul de pornire/oprire și slot-ul SD. Am fi preferat ca slot-ul SD sa fie puțin mai discret, poziționarea actuală oferind senzția de „gaură aruncată la întâmplare” între butonul ON/OFF și butoanele de control. Totuși, ca și funcționalitate, elementele sunt la îndemână.

Acest setup are însă un mare dezavantaj, și anume faptul că rama nu poate fi poziționată decât într-o singură poziție: orizontală. Bine înțeles, se poate folosi și pe verticală însă cu un dezavantaj evident: se obstrucționează accesul la butoanele de control și la cardul SD.

În momentul în care se introduce un card SD, acesta va fi ieșit în exterior cu câțiva milimetrii, întreaga greutate a ramei lăsându-se direct pe card. Este deci evident, produsul a fost gândit pt. a fi folosit într-o singură poziție – orizontală.

Telecomanda are toate funcțiile la care ne-am fi putut aștepta, plus multe altele: pornire/oprire, dreapta/stânga/sus/jos, rotirea imaginii, zoom, slideshow, setup și exit. Practic toate funcțiile pot fi controlate prin intermediul telecomenzii.

Surprinzător, telecomanda conține mai multe butoane/funcții decât butoanele de pe ramă.

Privită din față, calitatea imaginii afișate pe display-ul TFT este bună. Nu vei câștiga nici un premiu pt. claritatea imaginii și cu siguranță nu vei concura cu un display IPS, însă calitatea imaginii este net superioară altor produse la același preț. Cu toate că în documentație se precizează un unghi de vizualizare laterală de 60-70 de grade, în practică – privită din lateral – imaginea afișată este aproximativ „invizibilă”.

Efecte, software, formate suportate

Efectele de tranziție între imagini – 19 la număr – sunt interesante (fade in/out, scroll up/down, dissolve, etc), avand o calitate bună.

Un lucru foarte bun este faptul că există posibilitatea setării vitezei de derulare a imaginilor, în 9 trepte.

Se pot seta contrastul, luminozitatea și saturația. Există și funcții suplimentare de calendar, ceas și alarmă. Apreciem toate aceste opțiuni care lipsesc uneori chiar și la unele produse mai scumpe.

Din păcate nu există meniu în limba română.

Cel mai mare dezavantaj este însă suport extrem de limitat de formate. Succint, se pot utiliza doar imagini în format JPEG. Nu există suport pt. alte formate (TIFF, PNG, BMP, etc).

Cu toate că – așa cum am specificat mai sus – produsul beneficiază de o boxă, aceasta își arată utilitatea doar în momentul utilizării…alarmei. Nu există nici un fel de suport pt. fișiere video sau audio.

Preț

Produsul poate fi achiziționat de la 3e.ro la prețul de 279ron.

Concluzii

Ne-a plăcut:

– aspectul curat, neintruziv
– telecomanda cu funcții multiple
– multiplele efecte și funcții software

Nu ne-a plăcut:

– faptul că nu poate fi utilizată, în mod optim, în poziție verticală
– faptul că alimentarea este exclusiv de la priză
– faptul că suportă doar un singur tip de fișier și nu există suport pt. fișiere video/audio

Vrei să cumperi acest produs dacă ești în căutarea unui produs ieftin, plăcut ochiului, ești dispus/ă să încarci imagini doar în poziție orizontală, în format JPEG.