Rolls-Royce Cullinan gAuto

Există persoane la noi în țară pentru care un SUV precum Bentley Bentayga ori Lamborghini Urus nu-s tocmai suficient de scumpe spre a arăta nivelul lor de trai. Așa că abia așteaptă să cumpere noul Rolls-Royce Cullinan, ce a fost lansat oficial în România pe 12 noiembrie. Astfel, din prima parte a anului viitor, câțiva români vor avea șansa de a cumpăra SUV-ul suprem, ce are un preț de pornire de circa 315.000 Euro cu TVA. Cu ”doar” ceva mai mult de 100.000 de Euro decât un Bentley Bentayga ori un Lamborghini Urus.

De ce m-am dus eu la un asemenea eveniment de lansare? Din curiozitate maximă, din dorința de a-mi putea imagina chiar și preț de câteva clipe cum este să ai bani. Mulți bani. Și nu doar atât. Dacă tot aveam ocazia, de ce să nu urc în cel mai scump SUV din lume, să fiu încojurat numai de piele fină, esențe rare de lemn, metal și sticlă finisate cu măiestrie de cei mai pricepuți meșteri din Regatul Unit al Marii Britanii?

Și, așa cum au făcut-o majoritatea jurnaliștilor prezenți la eveniment, trebuie să recunosc că n-ar fi rău să nu duci grija banilor. Deloc.

Dacă deocamdată nu mă văd drept potențial client de Rolls-Royce, indiferent de cât aș avea în cont, nu știu ce o să zic peste 20 de ani, când Emil îmi va da bonusul după vânzarea site-ului Gadget.ro. Poate atunci, după ce voi fi condus cele mai exotice supercaruri din lume, pe cele mai vestite circuite de viteză, voi spune că e momentul să mai stau și în dreapta spate. Și voi cumpăra cel mai nou Rolls-Royce Cullinan, despre care îmi voi aminti că-l văzusem la o lansare de presă în urmă cu mulți ani. Clar, așa va fi!

Gata, trebuie să ies din starea asta de visare cu ochii deschiși și să vă spun câteva date concrete despre Rolls-Royce Cullinan:

  • denumirea modelului vine de le cel mai mare diamant găsit vreodată;
  • fiindcă oficialii mărcii britanice afirmau cu tărie acum ceva timp că nu vor avea vreodată un SUV în gamă, pe Cullinan îl consideră un Rolls-Royce înălțat, cu tracțiune 4×4 și roți directoare spate, ce poate trece prin vaduri de apă de 0.54 metri adâncime. Deci nu e SUV;
  • noul model este poziționat în gamă peste Ghost, dar sub nava amiral Phantom;
  • cu peste 5.3 metri lungime și un ampatament de aproape 3.3 metri, Cullinan propune extrem de mult spațiu interior și un portbagaj de 560 de litri, delimitat de zona pasagerilor cu un geam ce-i va proteja de aerul exterior când haionul va fi deschis;
  • bancheta spate poate acomoda fie trei pasageri, în ediția Lounge, fie doar doi, în versiunea Individual;
  • va fi disponibilă o singură motorizare, un V12 pe benzină de 6.75 litri ce produce 571 CP la 5000 rpm și 850 Nm la 1600 rpm. Puterea este pusă la sol prin intermediul unei cutii automate cu 8 rapoarte și a unui sistem de tracțiune integrală;
  • tradiția se întâlnește cu sisteme avansate de siguranță, precum Lane Change Warning, Cross Traffic Warning, Night Vision, Vision Assist, Alertness Assistant, Wildlife and Pedestrian Warning ș.a.

Galerie de fotografii de la evenimentul de lansare în România a Rolls-Royce Cullinan: