Diverse

România generează anual peste 100.000 de tone de deşeuri electronice, iar acest lucru nu ar fi neapărat un lucru rău dacă am ştii să le colectăm sustenabil.

Conform asociaţiei ENVIRON, din cele 100.000 de tone, ţara noastră reuşeşte să colecteze undeva la 35.000 de tone, adică doar 35% din total. Românii reciclează foarte uşor electrocasnice mari, cele care ocupă mult spaţiu, în cazul maşinilor de spălat de exemplu, rata de colectare fiind de peste 70%. La polul opus se află electronicele mici precum telefoanele mobile (rată de colectare de aproximativ 11%) şi accesoriile (încărcătoare, cabluri etc.).

„O explicație este aceea că românii, în special seniorii, renunță cu greu la echipamentele electrice și electronice pe care le au. Iar atunci când vine vorba de cele de dimensiuni mici, cum sunt de exemplu telefoanele mobile și cablurile, încărcătoarele, aparatele foto, țigările electronice etc, am constatat că de multe ori nici nu conștientizează că acestea sunt tot deșeuri și de aceea nu le dau spre reciclare, preferă să le păstreze prin sertare sau și mai rău, să le arunce la gunoi”, a declarat Roxana Puia, Marketing Manager la ENVIRON.

Este foarte important să ştim că orice dispozitiv aruncat, dus la groapa de gunoi, ne poate afecta în timp viaţa prin poluarea mediului înconjurător. Spre exemplu, frigiderele vechi conțin ficlorofluorocarboni(CFC) și hidroflorocarbon (HCFC), substanțe care deteriorează stratul de ozon, problemă asociată cu dezechilibrul climatic al planetei, respectiv cu afecțiuni serioase provocate oamenilor, între care scăderea imunității. La rândul lor, televizoarele şi monitoarele vechi conţin metale grele precum plumb, cadmiu, oxid de bariu, oxid de stronţiu, europiu, mercur etc., toate acestea putând provoca în timp afecţiuni grave.

„Vestea proastă este că toate substanțele din echipamentele electronice aduse la groapa de gunoi ajung în pământ și afectează pânza freatică, cu impact teribil asupra sănătății oamenilor și a animalelor. Vestea bună este că cel puțin 85% din aceste echipamente pot fi reciclate. Calitatea vieții noastre, a tuturor, depinde de acțiunile noastre. A recicla deșeurile, indiferent de natura lor, trebuie să fie un gest firesc, normal și responsabil”, a adăugat Roxana Puia.

Sursa: hotnews.ro