Retelistica

Cred că foarte mulţi dintre noi suntem conştienţi că în acest moment suntem una dintre ţările cu cele mai mici costuri de folosire a internetului. Într-o lume în care peste 4.5 miliarde de oameni au acces la internet (adică peste 58% din populaţia planetei), să ai acest statut nu este de ici-colea.

Cei de la picodi.com au verificat preţurile celor mai mari 233 de furnizori de internet din 62 de ţări, iar în acest clasament suntem pe locul 3 la cele mai mici tarife (plătim în medie cam 8 euro pe lună pentru o viteză minimă de 150 Mb/s). Cei din Africa de Sud plătesc cel mai mult pentru 100 Mb/s şi anume 78.96 euro / lună.

Stăm bine şi la viteze, ajungem până la 1 Gb/s. Sunt ţări care oferă această viteză cetăţenilor la preţuri uriaşe, dar există şi cazuri unde această viteză nu există nici măcar la nivel teoretic.

În 22 din 44 de ţări unde există această ofertă de 1 Gb/s, costul lunar este de peste 50 euro, cel mai scump fiind în Austria cu 199 euro / lună şi Australia cu 209 euro / lună. România are cel mai mic preţ pentru această viteză din toate ţările analizate, doar echivalentul a 8 euro / lună.

Observaţi că România stă excelent comparativ cu multe alte state atât la viteză, dar mai ales la preţ. Pentru noi abonamentul de mare viteză la internet este ceva banal, pentru alţii (din păcate) este încă un moft.

Categorii: retelistica

Urmărește-ne pe Google News

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Aspire V3-571G.