Diverse

Nu mică ne este bucuria când ne cumpărăm un gadget nou, însă nu trebuie uitat nici faptul că un device nou înseamnă de cele mai multe ori un altul vechi aruncat la gunoi / trimis la reciclat.

Conform celor de la Clearitwaste.co.uk România este pe locul 27 în Europa când vine vorba de generarea de deşeuri electronice cu o medie anuală de 30.8 kilograme per gospodărie. În ţara noastră există 7.056.300 de gospodării, iar cantitatea totală de deşeuri electronice produsă în 2019 a fost de 217.334.040 kilograme.

Dar ce ştiu românii despre aceste tipuri de deşeuri ?

  • 58% dintre români ştiu la ce se referă aceste deşeuri electronice, în timp ce restul de 42% nu deţin această informaţie;
  • din cei 42%, doar 14% înţeleg problemele ce pot fi asociate cu excesul de deşeuri electronice;
  • 69% dintre români consideră că guvernul ar trebui să informeze mai bine populaţia despre această problemă;
  • doar 25% dintre români ştiu cum să renunţe corect la electronicele vechi pentru reciclare.

Că tot am vorbit despre Europa, analiza celor de la Clearitwaste.co.uk a fost realizată în 39 de ţări europene. Cele mai multe deşeuri electronice sunt generate în Norvegia (57 kilograme per gospodărie), Marea Britanie (55 kilograme per gospodărie) şi Irlanda (52.4 kilograme per gospodărie), în timp ce la polul opus se află ţări precum Armenia (20.3 kilograme per gospodărie), Ucraina (19.3 kilograme per gospodărie) şi Republica Moldova (11.6 kilograme per gospodărie).

Categorii: diverse

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.