Iniţial acest serviciu a avut doar două bănci partenere, însă iată că la jumătate de an distanţă vorbim de o reţea mult mai dezvoltată.
Serviciul RoPay funcţionează în prezent pentru utilizatorii a cinci bănci:
- LIBRA Internet Bank;
- CEC Bank;
- BRD Groupe Société Générale;
- Banca Comercială Română;
- ING Bank România.
În perioada imediat următoare (vorbim de zile) se va alătura o a şasea bancă, Banca Transilvania.
Dar ce reprezintă acest RoPay?
RoPay este serviciul de inițiere plăți instant cu mobilul, direct de la un cont bancar la altul A2A, (”account-to-account”), care utilizează tehnologii precum scanare de cod QR, deep link, NFC (contactless) sau numărul de mobil ca alias (”proxy”) pentru IBAN.
RoPay este disponibil non-stop, 24/7, inclusiv în weekenduri și zilele de sărbătoare legală, garantând astfel accesul continuu la fonduri pentru toți utilizatorii. Prin RoPay se pot iniția plăți instant între conturi aflate la bănci diferite sau între conturi aflate la aceeași bancă, fără utilizarea detaliilor bancare. Serviciul este pus la dispoziția consumatorilor finali prin intermediul aplicațiilor de mobile banking ale băncilor participante și oferă în utilizare o experiență de plată (inițiere și execuție) simplă şi rapidă.
Pentru a utiliza RoPay, este nevoie ca atât plătitorul, cât și beneficiarul să aibă instalate aplicațiile de mobile banking ale băncilor unde dețin conturile, iar băncile lor să ofere serviciul. Plățile sunt procesate instant, în mai puțin de 10 secunde, la cele mai înalte standarde de securitate, asigurându-se protecția datelor și tranzacțiilor. Prin RoPay poți plăti unui prieten sau poți să-i soliciți bani, vei putea plăti pentru cumpărăturile online sau la POS la supermarket, vei putea plăti vânzătorului din piață sau vei putea să-ți achiți biletul de autobuz sau facturile de utilități – acestea fiind doar câteva cazuri de utilizare ale serviciului.
Limitele maxime pentru sumele tranzacționate prin RoPay sunt de 49.999 lei pentru o plată către o persoană fizică și de 99.999 lei pentru o comandă online la un comerciant (E-commerce) sau la POS.