A fost o perioadă extrem de aglomerată cu multe produse sosite la review și veți avea mai multe surprize plăcute din acest punct de vedere în viitorul apropiat. Am trecut de aproximativ 2 luni pe internetul de 500 Mbps al RCS-RDS.
Router-ul meu D-Link nu este capabil să treacă de pragul a 100 Mbps pe fir / 300 Mbps pe Wi-Fi. De aici rezultă nevoia unui upgrade în viitorul apropiat. D-Link s-a oferit să-mi trimită un produs la test ce atinge viteze de peste 500 Mbps. Este vorba de router-ul D-Link DIR-850L cu Wi-Fi AC. Am structurat câteva din detaliile sale tehnice în tabel.
Router | D-Link DIR-850L |
Porturi LAN | 4 x RJ-45 |
Porturi WAN | 1 x RJ-45 |
Rată de transfer | 10 / 100 / 1000 Mbps |
Standard Wi-Fi | Wi-Fi ac |
Conectivitate | 1 x USB 2.0 |
Securitate | WEP 64 / 128 bit;WPA, WPA2, WPS |
Antena | Internă |
Frecvență | Dual-band pe 2.4 și 5 GHz |
Greutate | 330 gr. |
Dimensiuni | 93 x 116 x 145 |
Ce promite standardul Wi-Fi AC?
– 1 x stream cu rată de transfer de până la 433 Mbps;
– 3 x stream-uri cu rată de transfer de până la 1300 Mbps;
– folosește exclusiv rețeaua în bandă de 5 GHz.
Trebuie să fac o precizare înainte să încep review-ul propriu-zis. Laptopul meu este un ASUS U36S cu Intel Core i5, 8 GB RAM, SSD Kingston de 120 GB și vitezele atinse de placa de rețea sunt de până la 100 Mbps, știe Wi-Fi în standardele b/g/n, iar pentru Wi-Fi ac ar fi avut nevoie de un adaptor special prin intermediul căruia ar fi atins viteze mai mari.
De aici și imposibilitatea de a scoate vitezele pe care D-Link DIR-850L le oferă. Pe viitor urmează să cumpăr un adaptor pentru Wi-Fi ac și fac un upgrade în ce privește placa de rețea din laptop, asta dacă este cu putință. Și astfel nu aveți parte de un review ca la carte ci de unul care prezintă router-ul în detaliu, până la testele de benchmark, a se citi testele de viteză prin SpeedTest sau alt software adițional, uzitat în astfel de situații de gen.
Design
În pachet dați de router, manuale de instrucțiuni, cablu de rețea pe RJ-45, încărcător, cd-ul cu software + manual + informații privind instalarea rapidă a router-ului wireless.
D-Link DIR-850L păstrează forma cilindrică cu antena internă, D-Link are o întreagă gamă de astfel de produse. Eu folosesc un D-Link DIR-626L și pus lângă D-Link DIR-850L post să spun că la exterior nu este nicio diferență între cele două modele, deși DIR-626L a costat puțin peste 200 lei și acum îl găsiți pe la 169 lei, iar D-Link DIR-850L urcă la peste 400 de lei și are suport pentru viteze mai mari, mai multă tehnologie încorporată.
În partea frontală sunt două LED-uri ce se aprind verde sau portocaliu, unul indică conexiunea la internet (portocaliu = probleme, verde = traficul de date se face în condiții optime), iar al doilea afișează alimentarea cu energie a router-ului wireless. Pe spatele lui DIR-850L se află elementele de conectivitate, 4 x RJ-45 pentru rețeaua LAN, 1 x RJ-45 pentru WAN și acolo înfigeți, cu ghilimelele de rigoare, cablu de internet. În aceeași zonă de jack-ul pentru încărcător, butonul de reset și portul USB 2.0.
Întreg router-ul este îmbrăcat într-un plastic negru, lucios. De-a lungul celor câteva săptămâni de utilizare am remarcat uimit că nu adună praful într-un ritm alert.
Interfață pentru PC și aplicația pentru telefonul mobil
În pachet dați de rețeaua Wi-Fi configurată din fabrică (dlink-1A44 și dlink-5GHz-1A46 cu parola lumeb15386). Pentru prima dată conectezi router-ul direct la laptop sau PC, pe fir, prin intermediul cablului de rețea inclus în pachet. Asta pentru a-i face setările inițiale.
Accesezi http://dlinkrouter.local sau http://192.168.0.1 cu username-ul Admin. Aici poți intra și setezi o nouă parolă pentru router, configurezi rețelele Wi-Fi pe 2.4 și 5 GHz cu parolele aferente, te conectezi la internet prin intermediul username-ului și parolei furnizate de către providerul de internet.
Am făcut câteva capturi de ecran din interfața afișată de D-Link pentru DIR-850. Sunt destul de multe funcții și recunosc că eu m-am oprit la setările minimale (configurat Wi-Fi și cam atât).
Există o aplicație destinată produselor cu iOS, Windows Phone și Android prin care poți monitoriza router-ului D-Link de oriunde te-ai afla.
MyDlink există și în variantă web:
Teste făcute cu SpeedTest
Da. Recunosc. Nu am excelat în ce privește capitolul acesta. Am precizat de la bun început care este motivul, nu puteam atinge vitezele de până la peste 800 Mbps decât dacă aș fi făcut un upgrade laptopului. O să fac acest pas în viitorul apropiat. Router-ul D-Link este prea bun pentru configurația mea.
Totuși, în ce privește utilizarea de zi cu zi aș spune că indiferent de device-ul cu care m-am conectat la router îmi oferea un plus de viteză în download și upload, plus resimțit din plin pe YouTube, în browsing, pe partea de torrente, deși nu sunt un heavy user. Aș mai remarca stabilitatea sa. S-a întâmplat decât o singură dată să nu meargă, iar de vină era RCS-RDS care făcea lucrări în zonă la infrastructura sa.
Câteva rezultate obținute în SpeedTest, pe diferite telefoane, tablete etc:
2. HTC One max
3. Samsung GALAXY Tab 4 10.1
4. Allview P7 Xtreme
5. Allview X2 Soul
ASUS U36 pe Wi-Fi:
ASUS U36 pe reteaua RJ-45:
Conectivitate
Sunt câteva elemente care-l caracterizează pe D-Link DIR-850L: dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi în standardele b/g/n/ac, 4 x rețea de tip LAN pe RJ-45 și viteze de până la 100 Mbps, 1 x WAN pe RJ-45 și viteze de până la 1 Gbps, 1 x USB 2.0 pentru a transforma router-ul într-un media server ad-hoc.
În ce privește semnalul pot să spun că aveam o liniuță pe banca din fața blocului, iar la etajul 4 se află apartamentul meu. Aș spune că excelează din acest punct de vedere. Plus că în apartamentul meu de 2 camere aveam semnal integral în orice colț al său, chiar și pe scară până la etajul 3. Nu am idee în ce scenariu de utilizare nu ai avea acoperire de calitate din partea lui DIR-850L.
Concluzii
D-Link DIR-850L este o alegere inspirată pentru cei care au internet de mare viteză de la vreun operator local. Este cam greu să atingi viteza sa maximă la download, contează configurația pe care accesezi internetul. Mai degrabă l-aș vedea util dacă ai mai multe telefoane, tablete, laptopuri etc prin casă și dorești a avea un spor la download și upload pe internet.
PRO
– dual-band pe 2.4 și 5 GHz;
– aplicație gândită pentru telefoanele și tabletele cu Android și iOS;
– ușor de configurat;
– Wi-Fi ac și viteze în download de peste 800 Mbps;
– design plăcut, fără antene externe, ușor de introdus în peisajul unei case sau apartament, fără a atrage atenția asupra sa.
CONTRA
– nu am găsit nimic, niciun punct slab pe care să îl pot reproșa.