Router wireless Tenda AC15 AC1900 – review

31/03/2019

Îl folosesc de câteva săptămâni bune și a sosit momentul să-i redactez review-ul, Tenda AC15 este un router de tip best-buy. L-a scos la pensie ca să spun așa pe D-Link DIR-850L după 5 ani.

Tenda este o companie din China ce dorește a ieși în evidență cu precădere pe segmentele low-cost și mid-range, dar din ce în ce propun soluții și din categoria high-end. AC15 este o propunere solidă în segmentul de routere wireless mid-range. Are conexiune gigabit, Wi-Fi ac, viteze combinate de până la 1900 Mbps, USB 3.0 etc. Apropo, și pe partea de design își dorește să impresioneze, dar mai multe detalii la capitolul dedicat.

Nu înțeleg de ce au ales să-l denumească și AC15 și AC1900. Aș fi mers pe una dintre variante, iar logic ar fi fost AC1900 – viteza maximă teoretică atinsă în Wi-Fi, dar Tenda știe mai bine aceste aspecte și cum să-și integreze produsele în gamă.

Specificații

Design și conectivitate

În pachet dați de router, adaptor de încărcare cu input la 0.3A și output la 12V / 2.5A, cablu cu mufă RJ-45 la ambele capete, instrucțiuni de utilizare, standul ce permite poziționarea în poziție verticală.

Antenele sunt fixe, iar designul său a fost conceput spre a fi poziționat în picioare, cu ghilimelele de rigoare. Standul din pachet îl ajută în acest sens, aș spune că este ușor înclinat în spate. Partea de susținere este destul de bine dimensionată astfel încât nu ai senzația că prea ușor ar putea să cadă într-un sens sau altul. Ar fi fost util un sistem în genul VESA care să permită prinderea pe un perete etc.

Întreg router-ul este îmbrăcat în plastic, partea din spate într-un plastic rigid și mat, iar pentru față au ales un model tridimensional și plastic lucios. Trebuie să spun că din față arată într-un mare fel și atrage atenția celui ce-l descoperă pentru prima dată. Mă rog, nu știu cât contează designul la un router wireless, dar Tenda și-a dorit să aducă o tușă personalizată și aici.

În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate: în partea frontală se află LED-urile de notificare ce mizează în întregime pe albastru, în spate dați de porturile propriu-zise: 3 x LAN, 1 x WAN, jack-ul proprietar ce permite alimentarea cu energie electrică, USB 3.0 și butonul de pornire / oprire. În partea superioară au poziționat butoane dedicate pentru Wi-Fi, WPS și locașul pentru resetare manuală. În laterale nu se află niciun element de conectivitate.

Hardware și interfață

Folosește un procesor Broadcom dual-core la 1 GHz și 256 MB de tip DDR3. Nu am găsit informații legate de spațiul de stocare, presupun că sunt câțiva MB în poziția de ROM. Nu aș spune că avem un hardware care să se evidențieze în mod deosebit. Se încadrează în rândul routerelor de tip mid-range. De apreciat faptul că CPU-ul urcă în frecvență la 1 GHz.

Interfața router-ului poate fi accesată pe 192.168.0.1. A trecut ceva timp de ultimul Tenda testat și pot să spun că impresionează în mod plăcut. Au ales o interfață aerisită, dar cu suficiente opțiuni pentru cei pasionați de customizarea în detaliu.

Principalele secțiuni:

  • Internet Status;
  • Internet Settings;
  • WiFi Settings;
  • Guest Network;
  • Parental Control;
  • VPN;
  • USB App;
  • Advanced Settings;
  • System Settings.

Interfața în versiunea desktop;

Mai multe detalii sunt în capturile de ecran ce însoțesc articolul. La Advanced Settings dați de control al benzii, posibilitatea de a activa / dezactica aplicația Tenda pentru smartphone, modul Sleeping, LED Control, filtru pentru adresele MAC, Firewall, IPTV, DDNS, Virtual Server, DMZ Host, UPnP.

Una dintre tehnologiile încorporate de AC1900 de la Tenda este Beamforming+. Ce presupune? Semnalul este concentrat către dispozitivele conectate și nu împrăștiat pe o arie largă. Portul USB 3.0 permite conexiunea unui HDD extern sau a unei memorii flash și îl transformi într-un NAS ad-hoc.

Interfața aplicației Tenda pentru Android;

Performanță

L-am conectat cu mai multe telefoane mobile și laptopuri, iar rezultatele obținute cu SpeedTest le-am trecut în rândurile ce urmează.

ASUS ROG G551 pe fir;

ASUS ROG G551 pe 5 GHz în Wi-Fi n;

ASUS ROG G551 pe 2.4 GHz în Wi-Fi n;

Acer Triton 500 pe 5 GHz și Wi-Fi ac;

Samsung GALAXY S10 Plus pe 5 GHz în Wi-Fi ac;

Huawei Honor View 20 pe 5 GHz în Wi-Fi ac;

Preț

Router Tenda AC15 – 349 lei la eMAG.

Concluzii

Tenda AC15 AC1900 este un router ce mizează pe o rețetă cumva clasică la design, cu o interfață prietenoasă și ușor de accesat și performanțe decente. Aș spune că merită investiția a 350 lei, cu ghilimelele de rigoare pe investiție. 

Pentru un router wireless contează și modul în care-și păstrează performanțele în timp, iar D-Link-ul 850 s-a ținut bine. Acum râmâne de văzut dacă Tenda AC15 se ridică la înălțimea așteptărilor. În ultima lună, de fapt de când îl folosesc, nu am avut nicio problemă, nicio cădere de conexiune etc. A funcționat de-a dreptul impecabil.

PRO

  • design plăcut;
  • interfață prietenoasă în versiunea desktop și smartphone;
  • performanțe bune pentru prețul cerut.

CONTRA

  • 3 porturi LAN când standardul în domeniu este de 4 (camera IP pentru parcare, cea de interior și sistemul Smart Home de la Orange și gata cu porturile LAN pe AC15). 
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.