TP-Link își dorește să iasă în evidență pe nișa routerelor Wi-Fi de tip best-buy, iar pentru a realiza acest deziderat l-au scos în față pe Archer C5 (router cu conexiune gigabit pe fir și Wi-Fi ac, totul la un preț excelent – 189 lei).

TP-Link este no. 1 în România pe routere wireless și din câte știu ocupă aceeași poziție și la nivel global. În chestionarul realizat pe sfârșit de 2017 au ieșit pe primul loc și în opinia voastră.

Apropo, trebuie să aveți grijă să nu-l încurcați pe Archer C5-ul lansat de curând cu iterațiile mai vechi, de acum câțiva ani. Avem un fel de Archer C5 2018, dacă-mi permiteți o formulare care să nu lase loc de discuții. De fapt, TP-Link Archer C5 V4.

Specificații

Design

În pachet dați de router, cele 4 antene externe, alimentator la 12V / 1A, cablu galben cu RJ-45 la ambele capete, instrucțiuni de utilizare . Nu sunt prea multe de spus pe partea de design, nu iese în evidență prin cine știe ce formă. Avem un produs clasic, ce pune accentul pe partea funcțională. Cele 4 antene sunt dispuse 2 în spate și câte una pe lateral stânga și dreapta, 2 antene pe 2.4 GHz și 2 antene pe 5 GHz.

Elementele de conectivitate le găsiți în partea din spate, iar LED-urile de notificare în poziție superioară, informația afișată fiind ușor de vizualizat.

Corpul router-ului este ușor concav, cu un pattern special, îmbrăcat în plastic alb. Un pic de culoare avem în partea spate, cele 4 porturi LAN gigabit în galben, WAN-ul pe albastru.

Repet, nu sunt prea multe de comentat, iar galeria de imagini ce însoțește articolul ar trebui să fie suficientă spre a vă face o părere legată de modul în care arată acest router Wi-Fi de tip best-buy.

Hardware și interfață

Generațiile precedente de TP-Link Archer C5 mizau pe procesoare de la Qualcomm sau Broadcom, iar acum din rațiuni ce presupun că țin de cont s-au orientat spre MediaTek. Archer C5 folosește un procesor MediaTek MT7620A de tip single core la 600 MHz cu 64 MB RAM și 8 MB alocați pentru ROM, switch Realtek RTL8367S.

Au făcut economii în ce privește numărul de porturi USB și marca procesorului, dar au mărit numărul de antene, 4 antene externe promit o acoperire mai bună.

Setarea inițială;

Este realizată așa după cum TP-Link ne-a obișnuit: simplu și rapid, în câteva secunde îl ai setat cu tot ce trebuie și te bucuri de internet la viteze gigabit pe fir sau de ordinul a sute de Mbps pe Wi-Fi ac sau n.

  1. Conectați router-ul la alimentator și la priză, cablul Ethernet prins în locașul dedicat din partea spate;
  2. a. Pe cablu – conectează PC-ul la router, tastează http://tplinkwifi.net sau http:/192.168.0.1 și dacă este necesar folosiți admin pentru utilizator și parolă;
  3. Pe wireess – SSID-ul și parola aduse by default sunt inscripționate pe eticheta din  

           spatele router-ului. În rest, se procedează precum la punctul 1.

  1.   Treceți prin setările rapide, setați user și parolă, aduceți date de la providerul de                     

internet etc.

Meniul + opțțiunile le găsiți în galeria de screenshots. Recunosc că sunt printre cei ce fac setările inițiale și după aceea nu mai intru pe acolo, nu-mi prind urechile la nivel de customizare etc, iar cazul meu aș spune că se repetă în proporție de 95%.

Interfata lui TP-Link Archer C5;

Performanță

L-am pus la lucru în SpeedTest. Livrează performanțe bune spre foarte bune pe Wi-Fi ac în 5 GHz, pe fir aș spune că se descurcă de-a dreptul excelent, cumva sub așteptările mele pe Wi-Fi n pe 2.4 GHz. 

ASUS ROG G551 pe fir – 870.23 Mbps la download și 492.73 Mbps la upload;

ASUS ROG G551 pe Wi-Fi n în 2.4 GHz – 21.10 Mbps la download și 42.11 Mbps la upload;

ASUS ROG G551 pe Wi-Fi n în 5 GHz -105.56 Mbps la download și 74.46 Mbps la upload ;

ASUS ROG G551 pe Wi-Fi ac prin adaptor dedicat – 205.98 Mbps la download și 379.55 Mbps la upload;

ASUS ZenBook UX310UQ cu Wi-Fi ac integrat – 345.82 Mbps la download și 303.01 Mbps la upload;

ASUS ZenBook UX310UQ pe Wi-Fi n – 90.22 Mbps la download și 72.75 Mbps la upload;

Samsung GALAXY S8 Plus pe Wi-Fi ac în 5 GHz – 309 Mbps la download și 397 Mbps la upload;

Samsung GALAXY S8 Plus pe Wi-Fi n în 2.4 GHz – 79.8 Mbps la download și 81.4 Mbps la upload;

OnePlus 5T pe Wi-Fi ac în 5 GHz  – 326 Mbps la download și 351 Mbps la upload;

OnePlus 5T pe Wi-Fi n în 2.4 GHz – 52.4 Mbps la download și 54.8 Mbps la upload;

Huawei P20 Pro pe Wi-Fi ac în 5 GHz  – 347 Mbps la download și 309 Mbps la upload;

Huawei P20 Pro pe Wi-Fi n în 2.4 GHz – 83.6 Mbps la download și 90.6 Mbps la upload;

Conectivitate

Aș spune că avem specificațiile minimale. Nu recomand niciun router pe conexiune 10 / 100 Mbps pe fir, 10 / 100 / 1000 Mbps în contextul vitezelor oferite în 2018 de către provideri de internet din țara noastră aș spune că trebuie bifat la modul neapărat.

Tot așa și în ce privește Wi-Fi ac-ul. Mai toate telefoanele mobile din categoriile mid-range și premium aduc Wi-Fi ac, iar sporul de viteză față de Wi-Fi n aș spune că este destul de serios, mai ales pentru cei ce preferă streamingul video pe YouTube, Netflix, jocuri în genul PUBG etc.

În partea spate dați de butonul de reset, 4 x LAN pe RJ-45 și conexiune gigabit, 1 x WAN pe 10 / 100 / 1000 Mbps, 1 x USB 2.0, buton de pornire / oprire, jack pentru alimentarea cu energie.

Preț

TP- Link Archer C5 – 188.99 lei la PCgarage.

Concluzii

TP-Link Archer C5 în ediție 2018 îl consider a fi o propunere solidă pe segmentul entry-level. La 189 lei îl avem din start, dar aș face pariu că în câteva săptămâni încep promoțiile și ajunge pe la 120 – 140 lei, acolo devine deja un best-buy în adevăratul înțeles al termenului.

PRO

  • design clasic ce mizează pe funcționalitate;
  • 4 antene externe pentru acoperire cât mai bună a spațiilor largi;
  • conectivitate bună pentru prețul afișat;
  • simplitate și organizare intuitivă la nivel de interfață grafică;
  • performanțe notabile pentru nișa routerelor cu preț de sub 200 lei, pe fir și Wi-Fi ac aș spune că impresionează;

CONTRA

  • merge pe mâna unui procesor mai puțin cunoscut în piața de rețelistică;
  • rezultate ceva mai modeste sau sub așteptările mele pe Wi-Fi n;

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.