Diverse

Vedem în stânga şi în dreapta cum mai toată lumea vorbeşte despre inteligenţa artificială şi despre cum aceasta va schimba lumea pe care o cunoaştem astăzi, însă în funcţie de statutul fiecăruia, îi dam o mai mare sau o mai mică crezare.

Însă când Sam Altman, omul din spatele fenomenului ChatGPT, se pronunţă pe acest subiect, cred că trebuie să îl ascultăm şi să digerăm cu ceva mai multă seriozitate spusele sale, mai ales că ştie mult mai multe lucruri decât ne este nouă permis să vedem în prezent.

Într-o discuţie avută cu presa zilele acestea, Sam Altman a declarat că omenirea nu este conştientă încă de impactul pe care îl va avea inteligenţa artificială asupra economiei globale. „Îmi este frică de viteza şi magnitudinea pe care inteligenţa artificială o poate avea în sfera socio-economică. Cred că lumea încă nu realizează cu ce se confruntă. Mă tem că lumea nu ia în serios efectul inteligenţei artificiale asupra economiei, iar asta va crea o problemă reală în viitor.” au fost cuvintele sale.

Sam Altman este conştient că apariţia ChatGPT şi dezvoltarea sa va însemna într-un viitor foarte apropiat dispariţia a numeroase locuri de muncă în toată lumea.

Conform unui studiu recent al FMI (Fondului Monetar Internaţional) se estimează că implementarea inteligenţei artificiale sub diverse forme va afecta direct şi indirect peste 60% din locurile de muncă din economiile avansate.

Viitorul pare greu de înţeles în prezent deoarece schimbările au loc cu o viteză atât de mare încât tehnologia de ieri nu mai este de actualitate azi, iar tehnologia de azi nu va mai fi de actualitate mâine. Deşi mulţi sunt pesimişti, oamenii au minunata capacitate de a se adapta la schimbare şi foarte mulţi vor face acest pas. Păcat de cei ce vor rămâne blocaţi în trecut, adică în prezentul de azi.

Sursa: zf.ro