Puterea de procesare din smartphone-urile moderne este similară cu ceea ce aduceau PC-urile de acum câțiva ani de zile. De aici și deschiderea spre transformarea unui smartphone într-un desktop station veritabil.
Samsung l-a prezentat pe DeX, alături de GALAXY S8 și S8 Plus. Este compatibil și cu GALAXY Note8 și cred că gigantul sud-coreean nu se va opri în această etapă inițială.
Samsung DeX emulează o interfață desktop friendly, concepută din start spre a fi utilizată cu tastatura și mausul. Haideți să descoperim împreună la ce te ajută și mai ales cui se adresează acest accesoriu.
Material video
httpvh://youtu.be/grVL5WYYREc
Specificații
- conectivitate asigurată de port Ethernet, 2 x USB 2.0, HDMI și USB type-C;
- dimensiuni de 105.2 x 47.5 x 105.2 mm;
- 230 de gr.
Design
În pachet dați de dock station și ghidul de utilizare. Nu are încărcător și pentru a-l alimenta l-am folosit pe cel primit la pachet cu Note8.
Este fabricat dintr-un plastic negru, cu logo-ul Samsung în partea superioară. Este destul de compact și ușor de strecurat într-un rucsac. Are un mecanism pe slide, așa se oferă acces la USB type-C, iar telefonul poate fi poziționat astfel încât nu alunecă. DeX poate fi folosit și în rolul de încărcător. Avantajul este dat de faptul că nu există posibilitatea de a scăpa din spațiul respectiv, bărbia de la încărcătorul wireless destinat S8, S7 etc este prea mică și stai un pic cu grijă, mai ales dacă ai accesoriul la extremitatea biroului, situația mea.
Samsung DeX se alimentează pe USB type-C, alt port USB type-C în partea superioară pentru a realiza conexiunea cu telefonul.
În ce privește partea de conectivitate, pe spatele său dați de HDMI, port Ethernet, 2 x USB 2.0. Aici îți conectezi tastatura & mausul, pe HDMI faci conexiunea cu monitorul. Totul este plug and play, fără necesitatea în a instala diverse programe etc. În maxim 30 de secunde poți să pornești DeX-ul și să te navighezi prin interfața sa.
Interfață
Samsung a adus o interfață optimizată pentru tastatură și maus. Mi-a amintit puțin de Chrome OS. În colțul din stânga veți remarca shortcut-urile către Fișierele mele, Galerie și Setări.
La bază sunt câteva aplicații pe taskbar – Chrome, YouTube, Cameră foto și de acolo poți accesa sertarul cu aplicațiile de pe smartphone, modul multi-tasking. Setările rapide & alte informații sunt în partea dreaptă a taskbar-ului.
M-a impresionat viteza de reacție a întreagului ansamblu. În interfața nu am dat de lag sau întârziere în preluarea comenzilor. Nu este la fel de rapid ca smartphone-ul propriu-zis, dar nici nu se află la mare distanță. În browsing se încarcă aproape la fel ca desktop-ul meu bazat pe un ASUS ROG G552 ediție 2015.
În clipurile de pe YouTube aș remarca viteza de încărcare, există și posibilitatea în conecta DeX-ul pe fir la internet. Recunosc că nu am avut curiozitatea să văd cum s-ar descurca, bănuiesc că ar aduce un plus de viteză.
Samsung a optimizat mai multe aplicații pentru DeX: e-mail, Samsung Internet și Samsung Focus (mail bazat pe formatele EAS, IMAP și POP3 cu combinarea unui calendar, notițe + contacte – totul într-o singură aplicație).
Alte aplicații ce se pretează în modul DeX: Word, Excel, PowerPoint, OneNote, OneDrive, Skype, Outlook, Adobe Acrobat Reader, Adobe Photshop Lightroom, Adobe Photoshop Express, Adobe Photoshop Mix, Behance, Gmail, Chrome, Google Drive, Google Photos etc. Mai toate aplicațiile și jocurile din Google Play pot fi aduse pe DeX.
Recunosc că nu am testat, dar Samsung permite accesarea de mașini virtuale cu Windows din interfața Samsung DeX (prin intermediul VDI și al unor soluții precum Citrix Receiver, VMware Horizon Client și Amazon WorkSpaces).
Preț
Samsung DeX – 529 lei la eMAG.
Concluzii
Cu Samsung DeX aș spune că pentru operațiunile de bază nu mai ai nevoie de un PC. Când spun operțaiuni de bază mă refer la internet, YouTube & orice alt serviciu de streaming video, editarea de documente.
Întradevăr ești limitat cumva la drum lung, în sensul că ai nevoie de un kit tastatură + maus șI cablu HDMI (încărcătorul nu se ia în calcul pentru că oricum ai smartphone-ul cu tine). Poți merge pe mâna unui kit tastatură și maus de dimensiuni mai reduse.
Pentru operațiuni mai complexe, ai nevoie de un laptop sau PC. DeX este abia la început, iar compania sud-coreeană sunt sigur că-l va dezvolta, va conține cont de feedback-ul primit în piață.
Aș spune că este un pas în direcția corectă. Închei așa cum am început acest articol, smartphone-urile de top au multă putere de procesare, iar DeX arată ce ne rezervă viitorul.
PRO
- ușurință în utilizare, setare inițială realizată în câteva secunde;
- conectivitate ridicată;
- interfață desktop friendly;
- posibilitatea de a controla o mașină virtuală;
- Samsung pregătește și rularea unei distribuții Linux pe DeX, etapa de dezvoltare avansată.
CONTRA
- fără difuzor dedicat;
- nu poți folosi telefonul ca atare când este conectat în interfața Samsung DeX (poți să primești apeluri, să trimiți mesaje, direct în interfață cu ajutorul mausului și tastaturii);
- lipsă încărcare wireless (puteau implementa și încărcarea wireless, când DeX nu are slide-ul ridicat – îți așezai telefonul pe suprafața plană și se încărca fără fir).