Ieri am avut ocazia să butonez un pic mai mult acest model entry-level Android al celor de la Samsung. Am şi făcut ceva imagini în care l-am pus aproape de LG Optimus One şi HTC Wildfire. Înainte să vă împărtăşesc câteva impresii legate de Galaxy 5 să trecem în revistă specificaţiile tehnice:
– ecran de 2,8 inch cu rezoluţie 240×320 pixeli şi 16,7 milioane culori;
– procesor de 600 Mhz, 256 Mb RAM, 512 Mb ROM şi acceptă card microSD de până la 16 Gb cu Android 2.1 pe post de sistem de operare;
– 3G cu HSDPA pentru acces la internet, Wi-Fi b/g, DLNA, bluetooth 2.1, GPS, microUSB;
– cameră foto de 2 Megapixeli ce filmează cu 15 fps şi la rezoluţie QVGA;
– baterie de 1200 mAh, 102 grame, 12,3 mm grosime.

I. Design şi ecran:
Nu m-a impresionat modul în care este realizat. Vorbim însă şi de cel mai ieftin telefon din piaţă cu sistem de operare Android. Încape foarte bine în mână şi este uşor de lucrat prin prisma dimensiunilor compacte. Sub ecranul de 2,8 inch ce suferă într-o lumină puternică se află o groază de butoane cu rol de scurtături către elementele de bază în genul home, search, back precum şi ditamai butonul pe mai multe direcţii. Este util că nu ales butoane de tip touch care de multe ori le accesezi fără să doreşti acest lucru. Carcasa de pe spate este lucioasă şi adună amprentele ca şi ecranul. Nu cred să fie vreun touchscreen care să scape onorabil de grăsimea degetelor. Sună scabros, dar să nu îmi spuneţi că nu aţi întâmpinat problema.  Per total aş zice că este fabricat la o calitate medie. Important este că-i plăcut să-l ţii în mână. Ecranul de 2,8 inch este mic şi datorită rezoluţie de 240×320 pixeli s-ar putea ca unele aplicaţii din Android Market să nu ruleze sau să nu ofere o experienţă completă ca pe smartphoneurile din zona de top. Un compromis ce apare inevitabil când te rezumi a pune o sumă mică într-un mobil. 
II. Hardware şi sistem de operare:
Memoria ram este de doar 256 Mb RAM, dar rulează bine Android 2.1. Nu cred că va ajunge să primească un update la Gingerbread. Nu mai repet datele tehnice de mai sus. Se descurcă la accesarea webului, instalarea de aplicaţii şi altele. Nu vă lasă “în pană”. 
III. Conectivitate:
Oferă atât 3G cât şi Wi-Fi. Pentru conexiunea cu pc-ul aveţi la îndemâna conectorul microUSB prin intermediul căruia încărcaţi şi bateria de 1200 mAh. Nu vă pot spune nimic de calitatea convorbirilor pentru că nu l-am testat. Paginile web se încarcă un pic mai lent decât la Optimus One, dar soluţia GPS pare a fi instalată pe baze mai solide, rulând fin. 
IV. Camera foto:
Are 2 Megapixeli şi cu un asemenea senzor şi rezultatele sunt pe măsură. O mică suită foto mai jos şi îmi pare rău că nu am făcut şi un clip ca să vedeţi cum filmează.

V. Autonomie:
Bateria are 1200 mAh şi în combinaţie cu un ecran de doar 2,8 inch ar trebui să ofere minim 2 – 3 zile la o utilizare moderată. Nu l-am avut în teste ca să vă spun dacă se descurcă bine. Bănuiesc că asemenea unor alte mobile cu Android nu rezistă în jur de o săptămână. :)
Preţ pentru Samsung Galaxy 5 – i5500:
evoMAG – 599 lei
Pentru suma de mai sus primiţi un telefon care vă va oferi o experienţă inedită şi decentă în universul Android. Normal că  dacă sunteţi heavy user de twitter, facebook şi web în general nu vă veţi opri la Galaxy 5 ci vă uitaţi la Galaxy S sau de ce nu la Nexus S

Categorii: android
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.