Samsung GALAXY A5 (2016) – review

11/09/2016

Samsung nu trece prin cea mai bună perioada sa, după ce au fost nevoiți să înlocuiască peste 2.5 milioane unități de GALAY Note7. Astăzi nu vorbim de phabletul premium, livrările pentru modelul fără probleme la baterie pornesc din 19 septembrie, ci despre un smartphone din categoria mid-range, probabil, cea mai interesantă propunere a companiei sud-coreene.

Prețurile lui GALAXY A5 (2016) au început a fi mai așezate, a se citi – promoții permanente ce-i cresc gradul de atractivitate. Ca idee, seria A de la Samsung pune accentul pe design, pe capacitățile foto și video, dar și pe un raport preț / specificații mai atractiv față de telefoanele high-end din seria GALAXY S. Îl găsiți și în oferta operatorilor telecom, iar acolo îl puteți primi la un cost mult mai bun, pe partea de portare, fidelizare / prelungire abonament etc.

samsung-galaxy-a5-2016-4

Samsung deține în România o cotă de piață de peste 50%, iar de multe ori – smartphone de calitate = Samsung, în accepțiunea celor ce au cunoștințe generale în domeniu. De aici și succesul lui GALAXY A5 (2016), prin faptul că nu-ți golește buzunarul și aduce o parte din experiența de utilizare oferită de gigantul asiatic pe nișa premium.

Specificații

specificatii-samsung-galaxy-a5-2016

Design

samsung-galaxy-a5-2016-9

Am testat Samsung GALAXY A5 2016 în ediția GALAXY SM-A510FZDAROM cu procesor Exynos octa-core + Mali-T720MP2. Mai există o variantă cu Qualcomm Snapdragn 615 de tip octa-core ( 4 x ARM Cortex-A53 la 1.5 GHz + 4 x ARM Cortex-A53 la 1.2 GHz) și accelerator grafic Adreno 405.

În pachetul de retail se află smartphone-ul, agrafă prin care se accesează slotul dedicat SIM-ului și cardului microSD, încărcător pe 5.0V la 2A sau 9.0V la 1.67A, cablu de tip USB – microUSB, ghid de pornire rapidă și căști de tip in-ear albe pe jack de 3.5 mm.

În primul rând trebuie precizat că la modul în care arată GALAXY A5 2016 fără nicio problemă ar putea fi încadrat în linia premium, nu neapărat pe segmentul mid-range. Adoptă o carcasă de tip unibody cu șasiu metalic și sticlă în partea frontală, dar și pe spatele terminalului. Arată elegant, linii simple și finisare de foarte bună calitate. Nu i-am găsit niciun punct slab.

Mă rog, ar fi ceva. Unitatea sosită la mine a trecut și prin mâinile altora, nu au avut prea mare grijă și observ că adună zgârieturile destul de rapid – mai ales pe părțile sale laterale. Recomand folosirea unei huse de tip flip care să-l protejeze suplimentar. Sunt sigur că a existat și multă neglijență la mijloc. Totuși, un plus de atenție nu strică niciodată. O zgârietură urâtă strică partea estestică, dar scade și valoarea device-ului la revânzare. Camera de 13 Megapixeli se profilează foarte puțin, dar mi s-a părut a fi destul de bine protejată și pe o suprafață plană nu riști a o zgâria.

A sosit în varianta gold – negru în partea frontală și auriu pe spate, partea metalică fiind mai degrabă argintie și mai puțin aurie. În rest, un smartphone Samsung – tastă fizică centrală + două taste capacitive, logo-ul Samsung în partea frontală – superior, elemente de conectivitate la bază – microUSB, jack de 3.5 mm, difuzor.

GALAXY A5 2016 plusează prin modul în care arată, prin liniile elegante, drepte și simple, forma rectangulară – puțin rotunjită la colțuri. Mai multe impresii vă puteți forma în galeria dedicată de imagini – galerie în care A5 2016 a fost suprins din toate unghiurile.

Ecran și sunet

samsung-galaxy-a5-2016-10

Super AMOLED de 5.2 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, protejat cu Corning Gorilla Glass 4 și peste 400 ppi. De notat ar fi și raportul display / corp – 72.5%. Sticla este de tip 2.5D, ușor curbată în marginile ecranului. Față de alte telefoane, la GALAXY A5 2016 chiar se obervă curbura. 

Display-ul punctează foarte bine la capitole-cheie: unghi de vizualizare, calitate a culorilor, lizibilitate sub acțiunea razelor de soare fără reflecții puternice ale mediului ambiant.

Sunt patru setări pentru display:

screenshot-samsung-galaxy-a5-2016-28

  • Ecran adaptabil – optimizare automată a gamei de culori, a saturației și a clarității afișajului;
  • Cinema AMOLED – nu am sesizat diferențe notabile față de ecran adaptabil, un plus la luminozitate;
  • Foto AMOLED – o ușoară îngălbenire a display-ului și o reducere a saturației;
  • De bază – precum AMOLED-urile mai vechi.

L-am ținut pe Ecran adaptabil și pot să spun că de vreo 2 ani de zile – Super AMOLED-urile nu au concurent real în ce privește claritatea, redarea negrului, plăcerea de a naviga prin interfață, browsing, YouTube. Dacă mai adăugam și economia de energie față de concurența sa, iese cu o adevărată o rețetă câștigătoare. AMOLED-urile nu mai sunt suprasaturate la maxim, de zici că sunt pe vivid în mod continuu. De pe la GALAXY S5 au început să le calibreze corect.

Sunetul provine de la un speaker poziționat la bază, în dreapta portului microUSB. Se aude puternic în adevăratul înțeles al termenului, clar și cu suficient de mult bass – un pic prea ascuțit pentru urechile mele și fără a transmite vibrații în carcasă. Jack-ul de 3.5 mm se află în stânga portului microUSB, iar reglarea volumului se face din lateral stânga. Căștile din pachet sunt de tip in-ear și le-aș considera decente, fără a epata în sensul bun al termenului. Cu căști in-ear de bună calitate = audiție la cote superioare din partea lui A5 2016. Apropo, A5 2016 este unul dintre telefoanele pe care nu ai cum să nu le auzi când primești un apel – mai ales dacă este reglat la volum maxim.

Hardware, sistem de operare și aplicații

samsung-galaxy-a5-2016-11

Am testat GALAXY A5 2016 cu procesor Exynos 7580 de tip octa-core – 8 x ARM Cortex-A53 la 1.6 GHz + acceleratorul grafic Mali-T720MP2 la 600 MHz. Este un procesor litografiat pe un proces de manufacturare pe 28nm, 64-bit, optimizat să ofere autonomie mare, știe LTE Cat.6 – agregarea a două benzi din spectru și are suport pentru tehnologia VoLTE. Memoria este de tip LPDDR3 cu un controller de tip 2 x 32bit și un maxim teoretic de 14.9 GB/s.

Informații furnizate de CPU-Z

Exynos 7580 îl regăsim și în Samsung GALAXY S5 Neo. Are suficientă putere de procesare ca să ruleze majoritatea jocurilor și aplicațiilor din Google Play. Nu le-am testat pe toate, dar în jocurile cu grafică mai complexă am observat că se descurcă decent. Teoretic, nu ar trebui să aibă nicio problemă – indiferent de complexitatea aplicației sau jocului. Normal, că s-ar putea ca timpul de așteptare să fie ceva mai mare față de un smartphone din segmentul premium.

Rulează Android 6.0.1 Marshmallow cu interfața TouchWiz dezvoltată de către Samsung. În perioadă de test am făcut update de la 5.1 Lollipop la 6.0 Marshmallow, iar update-ul avea în jur de 970 MB. TouchWiz a devenit mult mai light / simplu de-a lungul timpului, nu mai este plin de bloatware și nici nu mai face smartphone-ul să ruleze cu încetinitorul. A5 2016 cu 2 GB RAM și procesorul menționat se descurcă neașteptat de bine, corect pentru gama sa de preț. Îl simți că nu are resurse maxime de putere, dar nici nu te lasă la greu / a se citi în multitasking.

Aplicații preinstalate pe Samsung GALAXY A5 2016

Google – Căutare Google, Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Drive, Muzică Play, Hangouts, Google Foto;

Microsoft – Word, Excel, PowerPoint, OneNote, OneDrive, Skype + 100 GB spațiu de stocare în OneDrive;

Samsung – Contacte, Mesaje, Browser, Galerie, Cameră foto, Muzică, Video, Radio, Email, Calculator, Instrumente – Notă, Fișierele mele și Înregistrare voce, Planificator S, Smart Manager – optimizare a sistemului de operare și eliminare a fișierelor rămase în memorie, S Voice.

Pe lângă Google Play se oferă acces la magazinul Samsung denumit GALAXY Apps – acolo găsiți aplicațiile recomandate de către compania sud-coreeană, oferte recomandate.

Setările sunt destul de complexe, găsiți o multitudine de submeniuri. Important este că Samsung aduce și aici magazinul de teme și-l puteți customiza în voie. Sunt multe teme gratuite și interesante. Personal, aș schimba launcher-ul stoc cu Google Now + tema Material Dark – Nexus style pentru icoanele aplicațiilor etc.

Cititorul de amprentă necesită o apăsare a sa. M-am obișnuit cu cel de la Nexus 6P unde doar îl atingi și ai ecranul deblocat. M-aș obișnui în timp și cu soluția adusă de Samsung pe A5 2016.

Avem un smartphone destul de puternic, echilibrat, cu o interfață plăcută și customizabilă în detaliu după preferințele utilizatorului.

Screenshots din interfața lui A5 2016;

Performanță

screenshot-samsung-galaxy-a5-2016-22

A trecut prin suita de teste de benchmark cu care v-am obișnuit.

teste-benchmark-samsung-galaxy-a5-2016

Galerie cu testele de benchmark;

Conectivitate

samsung-galaxy-a5-2016-7

Samsung GALAXY A5 2016 în ediția cu procesor Exynos 7580 știe LTE Cat.6 cu viteze în download de până la 300 Mbps și 50 Mbps în upload. Spectrul acoperit:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE Band 1(2100), 3(1800), 5(850), 7(2600), 8(900), 20(800), 40(2300).

Fac o mică paranteză, A5 2016 este unul dintre telefoanele pe care am testat 4G-ul Digi Mobil în FDD-LTE pe 2100 MHz. Mai multe detalii – aici. Nu are 4G în TDD-LTE, cel puțin configurația testată.

În lateral dreapta se află butonul de pornire + slotul pentru SIM și cardul microSD, la bază dați de jack-ul de 3.5 mm, portul microUSB și difuzorul device-ului, în lateral stânga se află reglarea volumului.

screenshot-samsung-galaxy-a5-2016-12

În ce privește conexiunea la internet pe Wi-Fi în 5GHz pe SpeedTest a obținut în jur de 100 Mbps la download și puțin peste 110 Mbps la upload – rezultat satisfăcător. Se aude clar și puternic în apelurile de voce, știe și VoLTE.

Cameră foto și video

samsung-galaxy-a5-2016-5

Spun din start că este un mare punct PRO pentru GALAXY A5 2016. Vrei un smartphone care să se descurce foarte bine, nu vrei să mizezi pe produse importate pe canal neoficial și neapărat îți dorești un Samsung – A5 2016 este soluția.

Interfața camerei foto și video de pe Samsung GALAXY A5 2016;

Camera de 13 Megapixeli se descurcă excelent, atât în fotografii cât și la captura video, chiar și în situațiile low light oferă imagini de bun augur. Știe OIS – stabilizare optică de imagine. Se vede experiența acumulată de Samsung de-a lungul timpului. Filmează la 1080p cu 30 fps, diafragmă f/1.9, LED flash puternic. Camera frontală dedicată selfie-urilor are 5 Megapixeli – rezultate plăcute.

Clip făcut cu GALAXY A5 2016;

Fotografii făcute cu GALAXY A5 2016;

Autonomie

samsung-galaxy-a5-2016-8

Folosește un procesor octa-core, display Super AMOLED cu rezoluție FHD, acumulator de 2900 mAh și te-ai aștepta ca autonomia să fie din zona medie. Greșit, se descurcă impecabil. Rezistă de dimineața până seara fără absolut nicio problemă, chiar la utilizare intensivă și cu luminozitatea reglată la valoarea maximă.

În testul nostru de autonomie – conexiune Wi-Fi, redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube, luminozitate la 100& a obținut…, 9 ore și 10 minute – una dintre cele mai bune valori înregistrate de un dispozitiv cu baterie de 3000 mAh, doar S7 l-a depășit.

Adaugă un alt punct important în favoarea achiziției lui A5 2016 de la Samsung. Bateria știe încărcare rapidă – de la 0 la 80% în 60 de minute și de la 0 – 100% în mai puțin de 90 de minute.

Preț

Samsung GALAXY A5 2016 – 1349 lei la eMAG.

Concluzii

samsung-galaxy-a5-2016-16

Samsung GALAXY A5 2016 este o alegere sigură, nu riști nimic când îl cumperi. Îți aduce un design elegant ce merge încadrat fără probleme într-un segment de preț superior, cameră foto și video cu rezultate notabile și autonomie bună.

Samsung și-a făcut temele în mod corect, iar A5 2016 ar trebui să le aducă vânzări din ce în ce mai bune în țara noastră – mai ales că prețul a început a fi redus de pe la 1800 la sub 1400 lei.

PRO

  • design reușit;
  • display ireproșabil;
  • sunet clar și puternic;
  • cameră foto și video ce impresionează;
  • autonomie bună.

CONTRA

  • 3 GB RAM ar fi adăugat un plus în ce privește puterea de procesare, mai ales că procesorul pare a fi gândit mai mult pentru eficiență energetică și mai puțin pentru puterea de procesare ca atare;
  • căștile din pachet sunt modeste;
  • 32 GB spațiu de stocare ar fi completat peisajul hardware.
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.