Samsung GALAXY A80 – review

11/11/2019

Samsung GALAXY A80 este vârful de lance al seriei A în România, din ce se importă pe canal oficial. Aș putea folosi introducerea lui în nișa mid-range cu veleități premium. 

Adoptă una dintre cele mai complexe soluții pentru camera frontală. Un senzor pe slide ce face giumbușlucuri spre a fi cameră principală sau de selfie-uri / autoportrete, un mecanism ce lasă pe cei din jurul tău cu gura căscată și un wow exprimat în mod natural. 

Timpul a trecut, prețul s-a mai ajustat. Suntem la un pas de Black Friday și în articolul de față descoperiți dacă GALAXY A80 merită a fi pus pe listă. Telefonul a primit update-uri consistente de firmware, ultimul avea aprox. 500 MB și urcă nivelul de corecție pe partea de securitate la septembrie 2019. 

Specificații

Design 

În pachet se află încărcătorul pe USB Type-C ce alimentează telefonul la 25W, cablu pe USB type-C la ambele capete (exact cum se întâmplă pe seria Pixel de la Google, spre exemplu), căști de tip in-ear pe USB type-C, are o folie de protecție montată din fabrică, agrafă pentru slotul SIM, ghid de pornire rapidă. 

La 220 gr, diagonală de 6.7 inch a ecranului și grosime de peste 9 mm aș spune că avem de-a face cu un smartphone cu dimensiuni generoase. Când mecanismul camerei principale începe să facă giumbușlucuri și camera frontală este activată, slider-ul face ca telefonul să pară și mai mare. În paleolitic ne luptam parte în parte cu fiarele sălbatice, iar bărbatul modern a ajuns să se vaite de un smartphone cu peste 200 gr…

Pot să spun că m-am adaptat după câteva zile și am trecut peste dimensiunile sale. Apreciez faptul că avem o soluție inedită pentru camera frontală, că nu au adus un decupaj sau cine știe ce altă variantă aflată la îndemână. Samsung și-a permis să experimenteze în cazul lui A80, iar dacă feedback-ul este bun și nu sunt probleme s-ar putea să găsim soluția slider și pe alte modele în 2020. 

Ecranul Super AMOLED drept ocupă 85.8% din partea frontală, au mizat pe un difuzor integrat în ecran în genul a ce se găsește pe Huawei P30 Pro pentru apelurile vocale. La fel, ca să aducă un plus de raport display / corp. Cititorul de amprentă se află la rândul său integrat în display, de tip optic și nu ultrasonic precum la seri S10. 

Marginile smartphone-ului sunt îmbrăcate în metal pentru un plus de rigiditate. Doar că s-a ales soluția unui metal lucios, ce adună amprentele. Senzația de grip aș spune că este ok, ajută forma ușor curbată de pe spatele terminalului, îl face să pice cumva natural în mână. Spatele lui A80 este îmbrăcat în sticlă, iar camera principală se profilează serios, dusă și cumva spre extremitatea superioară spre a se transforma la nevoie în cameră frontală. 

Samsung GALAXY A80 este un smartphone mare, fabricat așa cum ne-a obișnuit compania sud-coreeană cu atenție la detalii și materiale de bună calitate. L-aș încadra fără absolut nicio problemă în segmentul premium, iar slider-ul cu camera rotativă îi aduce un plus, factorul wow ca să spun așa. 

Ecran și sunet

GALAXY A80 folosește un panel de tip Super AMOLED convențional de 6.7 inch cu rezoluție 2400×1080 pixeli, aspect 20:9, densitate a pixelilor de 393 ppi și raport display / corp de puțin peste 85%. Din start spun că avem un panel luminos, culori plăcute, posibilitatea de a le regla după bunul plac (modurile Viu sau Natural) etc. 

Peste ecran a fost aplicată o folie de protecție din fabrică și te scutește de achiziția separată. Plus că fiind din fabrică funcționează fără probleme și cu cititorul de amprentă optic integrat în ecran. 

Un ecran drept este mai ușor de protejat și aș spune mai practic față de unul curbat, de aceea sunt spre exemplu fan al lui GALAXY S10e. Culorile AMOLED-ului de pe A80 sunt plăcute, naturale, fără a fi suprasaturate. Plus că un panel de acest tip cu rezoluție FHD+ ajută în ce privește eficiența energetică. 

Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat la bază. Se aude puternic și clar, fără a distorsiona deranjant la amplitudine maximă. Difuzorul pentru apelurile vocale se află sub ecran și aș spune că se descurcă decent, fără a impresiona în mod deosebit. Totuși, nu am întâlnit situații în care să nu-mi înțeleg interlocutorul (este adevărat, mereu dat la volum maxim și lipit de ureche). Nu are jack de 3.5 mm, iar căștile din pachet sunt pe USB type-C. Are certificare Dolby pentru sunetul pe căști și impresionează prin bass-ul profund, prin volum și calitate. 

Difuzorul se află sub portul USB type-C și cu telefonul în landscape nu ajungi a-l obtura. Reglarea volumului se face din lateral stânga, o altă poziționare inspirată. Nu este pe aceeași parte cu butonul de pornire. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Snapdragon 730 este cel mai puternic chipset mid-range de la Qualcomm. Este dezvoltat pe un proces de litografiere în 8nm, capabil de agregare de spectru pe trei benzi, modulație 257-QAM, 4 x 4 MIMO, matrice neurală, au loc și pentru Wi-Fi ax, doar că Samsung a ales să nu deblocheze și această funcție pe GALAXY A80. 

Snapdragon 730 este structurat în 2 clustere: 2 x Kryo 470 Gold la 2.2 GHz și 6 x Kryo 470 Silver la 1.8 GHz. Presupun că unul dintre motivele pentru care gigantul sud-coreean a ales Snapdragon 730 pe GALAXY A80 este dat de faptul că este un CPU dezvoltat pe un proces de litografie pe 8nm al…, Samsung. 

Informații relevate de CPU-Z pentru GALAXY A80: 

Este un chipset anunțat în aprilie 2019, iar Kryo 470 este un nucleu semi-custom. 470 Gold = ARM Cortex-A76, iar 470 Silver = ARM Cortex-A55. Sunt pe acolo câteva tips & tricks de la Qualcomm. 

În rol de accelerator grafic se află Adreno 618 ce rulează la 825 MHz, suport pentru memorie RAM de tip LPDDR4X de tip dual-channel (422 Gflops). 

Ce este de apreciat la GALAXY A80?

Samsung a adus direct 8 GB RAM și 128 GB stocare. Întradevăr, lipsește slotul pentru cardurile microSD, element ce de obicei este adus de către smartphone-urile mid-range ale lui Sammy. 

Qualcomm Snapdragon 730 + 8 GB RAM + 128 GB stocare de tip UFS 2.1 = pachet hardware capabil să ruleze orice aplicație sau joc din Google Play. În PUBG l-am dus pe grafică HD și detalii High și s-a descurcat fără absolut nicio problemă, nici nu am simțit că s-ar supraîncălzi. 

În ce privește sistemul de operare, Android 9 cu One UI (una dintre cele mai bune interfețe grafice din universul Android). A primit update de firmware, în special pentru camera foto și video, dar și spre a îmbunătăți cititorul de amprentă. Din câte știu, va face pasul spre Android 10 – cel mai probabil în 2020. 

Aplicații preinstalate pe Samsung GALAXY A80:

Aplicații Samsung – Smart Things, Samsung Health, Internet, Măsurare rapidă, Înregistrare voce, GALAXY Wearable, Calendar, Bixby, Samsung Notes, Game Launcher, Samsung Members, Galaxy Store;

Aplicații Google – Căutare Googke, Chrome, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Duo, Google Foto, Magazin Play, Muzică Play;

Aplicații Microsoft – Office Mobile, OneDrive, Linkedin. 

Da, sunt ceva aplicații preinstalate. Unele le poți dezactiva și nu te deranjează în vreun fel. În rest, aș spune că multe dintre ele sunt utile. Folosești Samsung Health spre a monitoriza activitățile desfășurate zi de zi și spre a conecta un smartwatch sau smartband de la Samsung (prin GALAXY Wearable), Game Launcher când vrei să salvezi progresul în jocuri etc. Galaxy Store îl consider util pentru magazinul de teme. 

Bixby nu mi se pare cine știe ce, la fel și Samsung Members. Smart Things este util când prin casă se află și un smart TV de la brandul sud-coreean. 

Despre One UI nu sunt prea multe de comentat. Îmi place că avem de-a face cu o interfață aerisită, ușor de configurat și cu multiple opțiuni pentru cei interesați de a-și customiza telefonul. 

Interfața grafică de pe GALAXY A80;

Performanțe

L-am comparat cu un alt telefon testat cu Qualcomm Snapdragon 730, doar că era în combinație cu 6 GB RAM (128 GB la stocare și acolo). Îmi pare rău că nu am avut inspirația să-l testez și cu GeekBench 4. 5-ul are cerințe mult mai serioase față de 4, de aici și diferența de acolo. 

Teste de performanță rulate pe Samsung GALAXY A80;

Conectivitate

În ce privește benzile ce le acoperă:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 8(900), 12(700), 13(700), 17(700), 20(800), 26(850), 28(700), 38(2600), 40(2300), 41(2500), 66(1700/2100). 

Snapdragon 730 este capabil să urce prin modemul integrat până la 800 Mbps în download și 150 în upload. Samsung a considerat că 600 Mbps este suficient pe download și 75 Mbps la upload. 

Alte elemente de conectivitate: A-GPS, GLONASS, GALILEO și BDS pe partea de localizare, NFC, radio FM prin căștile din pachet, bluetooth 5.0, Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi direct, hotspot. 

Cititorul de amprentă se află integrat sub ecran și funcționează bine. Am precizat că are o folie de protecție din fabrică. Presupun că au dorit să prevină folosirea unor accesorii de genul care să afecteze performanțele cititorului de amprentă. 

În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate: reglarea volumului cu taste dedicate în lateral stânga, microfon în partea superioară, butonul de pornire în lateral dreapta, IUSB type-C, difuzor și slotul pentru nanoSIM la bază + al doilea microfon. 

Cameră foto și video

Camera principală prin mecanismul rotativ pus pe slider se transformă în cameră frontală. 

Sunt trei senzori:

48 Megapixeli cu f/2.0, dimensiune a pixelului de 0.8 microni, autofocus prin PDAF, echivalent a 26mm;

8 Megapixeli cu f/2.2, dimensiune a pixelului de 1.12 microni, echivalent a 12mm, ultrawide;

TOF 3D camera cu f/1.2, echivalent 30mm. 

Înregistrează la 2160p cu 30 fps, la 1080p cu până la 60 fps și la 720p cu până la 480p. 

A primit mai multe actualizări serioase la nivel firmware și rezultatele au fost îmbunătățite de-a lungul timpului. Se simte lipsa OIS, dar senzorul de 48 Megapixeli se descurcă decent pe timp de noapte, dacă ai puțină răbdare cu el. Coboară de la 48 Megapixeli spre 12 Megapixeli și combină mai mulți pixeli pentru un plus de luminozitate. Sunt momente în care aduce parcă prea mult zgomot de imagine. 

Aș spune că Samsung GALAXY A80 se adresează celor interesați de un smartphone bun pe partea de autoportrete. Cu 48 Megapixeli aduși pentru selfie-uri și tehnologie de cameră principală, GALAXY A80 nu prea are rival pe aici. :) 

Fotografii realizate cu Samsung GALAXY A80;

Autonomie

Ecran mare, baterie de 3700 mAh ajutată de un panel Super AMOLED, procesor Qualcomm Snapdragpn 730 cu 6 nuclee pe Kryo 470 Silver aka ARM Cortex-A55 (nuclee eficiente energetic). Trece testul unei zile de utilizare de dimineața până seara, fără probleme majore. 

În testul Gadget.ro cu luminozitate la 100%, redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi a obținut 8h și 45 minute, un rezultate bun. Bineînțeles, o baterie de 4000 – 4500 mAh l-ar fi ajutat să impresioneze. Se încarcă la 25W cu încărcătorul din pachet și în 1h și 20 minute îl alimentați de la 0 – 100%. 

Preț

Samsung GALAXY A80 – 2199 lei pe eMAG. Suntem cu câteva zile înainte de Black Friday, s-ar putea cât de curând să-l descoperim sub pragul a 2000 de lei. 

Concluzii

Samsung GALAXY A80 se dorește a fi selfie phone-ul cel mai bun. Aproape, că reușește. Are o cameră frontală ce prin mecanismul rotativ și slider îi aduce un plus de originalitate. Întreg pachetul îl consider a fi decent la prețul la care a ajuns în prezent. 

Este un telefon iese în evidență de la primul contact, un smartphone suficient de puternic din punct de vedere hardware, fabricat din materiale de bună calitate și cu atenție la detalii. Mecanismul slider mi s-a părut a fi suficient de rigid și rezistent la utilizare îndelungată, nu mi-aș face probleme din acest punct de vedere. 

Am structurat punctele PRO și CONTRA. 

PRO

  • factor wow adus de mecanismul rotativ și slider;
  • ecran luminos și corect calibrat;
  • sunet puternic și clar, certificare Dolby pentru căști;
  • hardware capabil să ruleze orice aplicație sau joc în condiții optime (+ RAM și stocare din plin în ediția de bază);
  • software optimizat cu Knox, interfață plină de opțiuni, lag inexistent;
  • cameră foto cu rezultate bune spre foarte bune, decent și pe timp de noapte. 
  • încărcare rapidă la 25W prin încărcătorul din pachet. 

CONTRA

  • ușor butucănos, 220 gr. și peste 9 mm la grosime;
  • o baterie cu 300 mAh l-ar fi transformat într-un campion pe partea de autonomie;
  • lipsă slot pentru cardurile microSD;
  • lipsă jack de 3.5 mm;
  • lipsă încărcare wireless.
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.