Samsung GALAXY Core 4G – review

23/07/2014

În ultimele zile am avut ocazia să văd la lucru și Samsung GALAXY Core 4G. Este unul dintre cele mai ieftine telefoane Samsung cu conectivitate 4G, din ce au lansat în 2014. Seria GALAXY de telefoane Android include zeci de modele, în variante single sim sau dual-sim, pe diferite diagonale și în categorii distincte de preț, de la sub 4 – 500 de lei și până la peste 2500 lei.

Samsung GALAXY Core 4G a sosit la fix spre a intra în portofoliul operatorilor telecom. Îl găsiți listat și în țara noastră. În funcție de valoarea abonamentelui te alegi cu un preț subvenționat și plătești, în unele cazuri, o sumă simbolică pe GALAXY Core 4G.

Samsung-GALAXY-Core-4G (3)

Am listat datele sale hardware. Aici ar fi de făcut o mică precizare. Am încercat să găsesc cât mai multe detalii legate de procesor, dual-core la 1.2 GHz + PowerVR SGX544 și mai toate aplicațiile din Google Play sau pe internet nu se specifică cine este producătorul acestui procesor. Știu doar că este un CPU dual-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A9 și însoțit de acceleratorul grafic mai sus menționat.

Specificațiile detaliate pentru Samsung GALAXY Core 4G:

specificatii-Samsung-GALAXY-Core-4G

Design

Samsung-GALAXY-Core-4G (1)

Telefonul a sosit la test din partea Samsung. Vorbim de un sample conceput special pentru review-uri și teste, pachetul de retail s-ar putea să conțină mai multe accesorii. Alături de GALAXY Core 4G am dat de încărcător, cablu microUSB – USB 2.0, ghid de utilizare rapidă și căști albe pe jack de 3.5 mm care arată într-un mare fel, din păcate nu sunt de tip in-ear.

Nu sunt prea multe de menționat la capitolul design. Sunt multe alte telefoane în gama GALAXY ce seamănă cu Core 4G. Păstrează rama din plastic ce imită metal, iar capacul spate ar fi de spus că oferă un grip excelent. Are o textură plăcută și m-aș fi bucurat să-l văd implementat la GALAXY S4 lansat în 2013. Amintește puțin de pielea falsă de la Note 3, dar grip-ul și protuberanțele spate sunt mai mari la GALAXY Core 4G. Apreciez folosirea unui plastic mat.

Logo-ul Samsung poziționat la loc de cinste, deasupra display-ului de 4.5 inch. La baza ecranului sunt deja obișnuitele taste capacitive cu rol de Mai multe detalii în aplicații sau customizare a ferestrelor de pe ecranul de start și Back și tasta fizică centrală cu dublu rol, ieșire pe ecranul de start din orice aplicație + Aplicații recente apăsat într-un col. Combinația tasta power + tastă fizică centrală apăsată în colțul din dreapta duce la captură de ecran / screenshot.

LED-ul flash și difuzorul sunt poziționate în stânga și dreapta senzorului de 5 Megapixeli. Se oferă acces la bateria de 2100 mAh, la sloturile pentru microSD-urile de până la 64 GB + slotul pentru cartelele de tip microSIM. Samsung GALAXY Core 4G este un telefon ce mizează pe simplitate și aș spune că aduce și un plus de eleganță.

Ecran și sunet

Samsung-GALAXY-Core-4G (14)

PLS de 4.5 inch cu rezoluție 540×960 pixeli, 245 ppi. Nu am găsit detalii legate de vreun element de protecție suplimentar pentru ecranul cu diagonală de 4.5 inch. Nimic de zis la acest capitol, culori corect profilate, unghi de vizualizare larg. qHD pe o asemenea dimensiune a display-ului mi se pare suficient la nivel de detalii.

Sunetul provine de la un speaker situat lângă camera de 5 Megapixeli. Te alegi cu un sound puternic, nu mă așteptam să se evidențieze atât de bine la acest capitol. Se aude mai bine decât unele tablete de 900 – 1000 lei. Jack-ul de 3.5 mm l-au poziționat în partea superioară, iar căștile din pachet deși nu sunt de tip in-ear s-ar putea să mulțumească și pe cei care doresc performanță din acest punct de vedere.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Samsung-GALAXY-Core-4G (14)

CPU no name de tip dual-core la 1.2 GHz + 1 GB RAM + 8 GB spațiu de stocare + slot pentru microSD de până la 64 GB + PowerVR SGX544 GPU. Am făcut ceva research ca să aflu producătorul acestui procesor, dar nu am avut succes. De obicei, Qualcomm are procesoare ce suportă până la 64 GB pe un card microSD, dar PowerVR SGX544 arată că ar fi vorba de altă companie. Nu am idee dacă Qualcomm, Samsung sau MediaTek fabrică acest CPU.

Observați la capitolul Performanță care sunt rezultatele sale în testele de benchmark. Rulează Android 4.2.2 Jelly Bean și nu am nicio informație de la Samsung legată de un update spre Android 4.4.2 KitKat în viitor. Era de bun augur dacă rula 4.4.2 KitKat by default. Peste Android 4.2 Jelly Bean a fost pusă interfața TouchWiz și mi-a plăcut mai mult decât TouchWiz-ul pus pe alte telefoane Samsung, dintr-o categorie superioară de preț.

Este mult mai light, puține aplicații preinstalate, bloatware la minim. În rularea aplicațiilor și jocurilor, nimic de zis. Sunt momente în care primești un lag ușor perceptibil, dar de cele mai multe ori funcționează fără a oferi întârzieri în meniu.

Dintre aplicațiile preinstalate pe Samsung GALAXY Core 4G:

ChatON – chat în vizunea companiei sud-coreene;

Dropbox – stocare în cloud;

Notă – îți iei notițe;

S Translator – permite

S Voice – comenzi vocale printr-un asistent dedicat;

Planificator S – notițe + remindere;

Samsung GALAXY Apps – magazin de aplicații Android;

Samsung Link – conținutul de pe smartphone poate fi direcționat spre TV sau laptop;

TripAdvisor – informații despre locuri pe care dorești să le vizitezi.

În browsing pe web sau YouTube se descurcă decent. Are suficientă putere de procesare pentru aplicațiile și jocurile din Google Play, cu excepția celor care au dimensiuni mai mari și au grafică mai complexă. Angry Birds, Subway Surfers sau aplicațiile de pe partea de socializare sunt rulate fără nicio problemă.

Performanță

Screenshot-Samsung-GALAXY-Core-4G (24)

A trecut prin testele de benchmark, iar rezultatele sunt modeste:

teste-benchmark-Samsung-GALAXY-Core-4G

Apropo, Motorola Moto E cu 4.4 KitKat și Qualcomm Snapdragon 200 dual-core la 1.2 GHz + 1 GB RAM a scos rezultate ceva mai bune decât Samsung GALAXY Core 4G.

Conectivitate

Samsung-GALAXY-Core-4G (10)

Punctul major de atracție îl reprezintă conectivitatea 4G și vitezele atinse în download, de până la 150 Mbps. Se adaugă Wi-Fi în standardele b/g/n, Wi-Fi hotspot și Wi-Fi direct, bluetooth 4.0, DLNA, A-GPS și GLONASS, radio FM.

În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta dați de tasta power, la bază de portul microUSB, iar în lateral stânga de reglarea volumului. Mă bucur să văd că butonul de power și tasta pentru reglarea volumului nu se află pe aceeași latură.

În apelurile de voce se evidențiază printr-un sunet clar, inteligibil și când mediul ambiant este ceva mai zgomotos. Nu am apucat să testez conectivitatea 4G, asta și pentru că nu sunt într-o zonă cu acoperire. Dacă ajungeam prin București vedeam cum stă și la acest capitol.

Cameră foto și video

Samsung-GALAXY-Core-4G (5)

5 Megapixeli, LED flash, autofocus, filmează la 720p cu 30 fps, cameră frontală de 0.3 Megapixeli. Am făcut câteva fotografii cu GALAXY Core 4G și nu m-a impresionat din acest punct de vedere. Nu-l recomand pentru cei interesați de fotografii cât de cât calitatige.

Fotografii făcute cu Samsung GALAXY Core 4G:

 

Autonomie

Screenshot-Samsung-GALAXY-Core-4G (38)

Bateria de 2100 mAh își face datoria și ai parte de o autonomie destul de bună, cu sincronizările activate în fundal și luminozitate pe 100% nu prea reușești să-i golești acumulatorul în o zi de utilizare intensivă.

Preț

Samsung GALAXY Core 4G – 1149 lei la eMAG sau 190 euro / 844 lei la Orange, fără semnarea unui contract.

Concluzii

Samsung-GALAXY-Core-4G (20)

Samsung GALAXY Core 4G este recomandat celor interesați să folosească tehnologia 4G, fără a investi vreo sumă mare în smartphone. Sunt destule persoane care apreciază compania sud-coreeană și-și doresc a avea un telefon din gama GALAXY. 4G + atracția către Samsung + preț mai mic, de aici și eventualul succes al lui GALAXY Core 4G.

PRO

– design ce mizează pe simplitate, grip excelent oferit de capacul spate;

– puține aplicații preinstalate, destul de fluent la nivel de UI;

– display corect pentru categoria sa de preț;

– 4G;

– sound puternic, bine definit;

– autonomie neașteptat de bună.

CONTRA

– rezultate mediocre în ce privește camera foto;

– Android 4.2.2 Jelly Bean și nu se știe dacă va face pasul spre Android 4.4 KitKat.

Review-ul video îl veți găsi din această seara, câteva fotografii cu Samsung GALAXY Core 4G în galeria de mai jos. Fotografiile sunt făcute cu Sony A5000.

httpvh://youtu.be/RlOO4Iy1QIU

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.