Samsung a anunțat GALAXY Gear în cadrul evenimentului ce a precedat IFA Berlin 2013, alături de GALAXY Note 3 și GALAXY Note 10.1 în ediția pe 2014. Se discută de ceva timp de conceptul de ceas inteligent / smartwatch sau cum doriți să-i spuneți. Sony a făcut pasul în această direcție de ceva timp. Au ajuns la a treia generație. Primul a fost Sony Ericsson MN800, a urmat Sony Live View și Sony SmartWatch 2. Niciunul dintre ele nu a avut mare priză la public, nu a creat o nișă în jurul său (Apple cu iPad pentru tablete, Samsung cu GALAXY Note în segmentul phablet etc). Am testat GALAXY Note 3 și GALAXY Gear prin programul Orange Smartphone Tester.
În 2013 s-a tot vorbit de intenția Apple de a lansa un smartwatch. Nu s-a concretizat nimic, iar lansarea GALAXY Gear din cadrul Samsung Unpacked 2013 pot spune că a fost un fel de supriză pentru mai toată lumea prezentă. Ceva specificații și detalii au scăpat cu doar 1 – 2 zile înainte de eveniment și concretizarea zvonurilor nu s-a lăsat așteptată. Samsung a reușit să țină totul secret și asta-i destul de greu în contextul interesului blogurilor și site-urilor specializate pe tehnologie din întreaga lume. Fiecare vrea să dea lovitura cu o specificație, un detaliu ceva.
Samsung GALAXY Gear reprezintă debutul companiei sud-coreene pe o nișă nouă. Vă dați seama că așteptările sunt pe măsură, iar pentru 299 euro te aștepti să primești o experiență de top de la prima generație. Partea de unboxing o găsiți aici.
Specificații pentru Samsung GALAXY Gear:
Smartwatch |
Samsung GALAXY Gear |
Ecran |
Super AMOLED de 1.63 inch cu rezoluție 320×320 pixeli |
Procesor |
Single core la 800 MHz |
Memorie |
512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare |
Sistem de operare |
– |
Conectivitate |
bluetooth 4.0, accelerometru, giroscop |
Cameră foto și video |
1.9 Megapixeli cu autofocus și tehnologie BSI, filmează la 720p |
Baterie |
315 mAh |
Greutate |
73 de gr. |
Grosime |
11.1 mm |
Design
În cutie dați de ceas, manual de instrucțiuni, încărcător + accesoriu cu NFC ce ajută la încărcarea smartwatch-ului, certificat de garanție. Varianta sosită la review este pe negru cu rama argintie, dar mai sunt și alte versiuni colorate pe alb, galben, maro, portocaliu etc. Aș pune că varianta sosită la review este cea mai business oriented. Se potrivește la mâna unui tip ahtiat după tehnologie, posesor de ultrabook și GALAXY Note 3. Apropo, GALAXY Gear este compatibil cu GALAXY Note 3 și GALAXY S4, urmează a fi extinsă lista și către GALAXY Note II, GALAXY S4 Mini, GALAXY Mega 5.8 și Mega 6.3, Samsung GALAXY S4 Zoom.
Este unul dintre acele device-uri care în realitate arată mai bine ca în imaginile de presă. La IFA nu m-a impresionat prea puternic, au fost și doar câteva minute petrecute alături de el, dar sosit la review prin programul Orange l-am redescoperit. Cureaua au ales să fie fabricată dintr-un material cauciucat, striat ce dă impresia de rezistență în timp și contribuie la greutatea redusă a ceasului. Cureaua nu poate fi reglată prea amplu. La mine se potrivea pe reglaj maxim. Marginile ecranului lui GALAXY Gear sunt produse din oțel, patru șuruburi vizibile. Spatele l-au fabricat dintr-un plastic rigid.
Nu are decât un singur buton pe lateral cu rol în pornirea / oprirea sa cât și atunci când vrei să vezi informațiile de pe display și ai impresia că acceleratorul integrat nu-și face datoria. Trebuie o mișcare amplă a brațului, în unele situații, ca GALAXY Gear să se “trezească”.
Camera de 1.9 Megapixeli au poziționat-o pe curea. Iese imediat în evidență. Nu are LED flash, ar fi fost interesant să pună și un astfel de element. Pentru 1.9 Megapixeli cu BSI mi se pare un senzor destul de mare, ocupă mult spațiu. GALAXY Gear este printre puținele produse ale companiei sud-coreene fără logo deasupra sau sub display ci poziționat pe spatele său și pe curea la clema de prindere.
Nu mi s-a părut a fi gigantic, deși câte un prieten spunea că i se pare prea mare. Dimensiunile mi se par chiar bine calibrate. Sunt ceasuri mai mari de atât. Din păcate nu ai libertatea de la Sony în a alege cureaua device-ului etc. Nu treci neobservat cu GALAXY Gear, vei fi întrebat legat de el, iar atunci când îl folosești prin metrou, mijloace de transport în comun devine imediat un punct de atracție. Mai este unul care se uită ciudat la tine când își dă seama că dispune de cameră pe curea.
Ecran și sunet
1.63 inch cu rezoluție 320×320 pixeli. Este un display lizibil sub acțiunea directă a razelor de solare. Reglat pe luminozitate maximă te descurci fără probleme să navighezi prin meniu, să citești diverse notificări și informații, să-l setezi, să umbli prin meniu în adâncime.
Boxa lui GALAXY Gear este pe curea, în clema care închide cureaua. Se activează atunci când vorbești la telefon sau când redai clipuri video filmate cu ceasul. La conferința Samsung s-a stârnit rumoare în sala când CEO-ul companiei a adus GALAXY Gear spre față, mâna lipită de ureche și a simulat că ar vorbi la el. Mai toată lumea prezentă a zâmbit sau râs. Nu trebuie să faci asta dacă vrei să folosești ceasul Samsung pe post de headset bluetooth ad-hoc. Mergeam pe bicicletă și vorbeam la el, se auzea foarte bine și interlocutorul meu la fel nici nu auzea vreun foșnet sau ceva deranjant.
Hardware, interfață și aplicații
Câteva din specificațiile lui GALAXY Gear: CPU single core la 800 MHz, 512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare. Samsung GALAXY Chat are astfel de specificații și rulează Android într-o versiune 4.x. Mă rog, GALAXY Gear nu are nevoie de un hardware de top pentru funcțiile pe care le îndeplinește. Răspunde rapid comenzilor și nu are lag, navighezi prin intermediul swipe-urilor pe 4 direcții.
La început trebuie să activezi smartwatch-ul. Accesoriul care facilitează încărcarea lui GALAXY Gear integrează și NFC. În procedeul de activare atingi GALAXY Note 3 de acel încărcător. După aceea poți descărca aplicația GALAXY Gear din Samsung Apps și începi setările pentru smartwatch.
Navigarea prin meniul său se face cu ajutorul gesturilor de tip swipe, cum spuneam și mai sus. Printr-un swipe de sus în jos activezi camera foto de 1.9 Megapixeli, interfața sa-i simplă, dar mai multe la capitolul dedicat. Printr-un swipe de jos în sus ți se oferă un dialer pentru formarea unui număr de telefon și implicit suni prin intermediul lui Note 3 sau al device-ului la care a fost conectat. Printr-un swipe din stânga în dreapta sau invers navighezi prin meniu, ieși la un nivel superior, iar prin gesturile touch activezi / dezactivezi diverse funcții. Totul îi simplu și intuitiv, ușor de înțeles.
Interfața grafică de pe GALAXY Gear este structurată în: Notificări, S Voice, Notiță vocală, Galerie, Controler Media, Pedometru, Setări, Aplicații, Jurnale, Contacte și ecranul de start cu ceasul propriu-zis și acesta putând fi customizat după placul fiecărui utilizator.
La Setări dați de Ceas, Sunet, Volum, Ecran, Baterie, Bluetooth, Blocare confidențial, Limbă, Resetare Gear, Informații (Despre Gear și Depanare USB). Meniul l-au configurat simplist, ușor de accesat indiferent de ce activitate desfășor cu ajutorul ceasului inteligent.
Gear Manager este aplicația pe care trebuie să o descarci din Samsung Apps. Ai mai multe modele de ceasuri pe care să le pui pe ecranul lui GALAXY Gear, analogic sau digital, cu notificări legate de vreme sau din pedometru etc. Aplicațiile mele este scurtătura care te duce către Jurnale, Contacte, S Voice, Notiță Vocală, Galerie, Controler media, Pedometru, Setări. Controlezi ceasul și direct de pe phablet.
Samsung Apps include multe aplicații optimizate pentru GALAXY Gear și grupate în mai multe secțiuni: Divertisment, Sănătate / Fitness, Socializare, Stil de viață, Utilitare, Ceas. La ultima categorie sunt 12 skinkuri, dar presupun că de-a lungul timpului va fi un store din ce în ce mai animat. La Divertisment sunt șase aplicații: RadiON for GALAXY Gear, Pocket for Samsung GALAXY Gear, Zite for GALAXY Gear, QuickDice, Camera 360 și QuickSpinthebotle.
Pe partea de sănătate / fitness este compatibil cu Runtastic, MyFitnessPal, RunKeeper, Golf Navi Lite, Golf Navi la prețul de 1.86 euro, QuickSpeedometer. La capitolul socializare dați de suport pentru Twitter, Facebook, ChatOn, Banjo, Path, miniSquare etc.
Are o multitudine de aplicații și la început ai ce să testezi pe el. Nu vine fără suport nativ pentru aplicații. Samsung a furnizat .apk-ul către dezvoltatori de aplicații și așteptați-vă la suprize plăcute în viitorul apropiat. Pe GALAXY Gear poți vizualiza tot felul de notificări fără a fi nevoie să scoateți telefonul din buzunar. Pe de altă parte, pentru operații mai complexe vei trece pe telefon. Aș putea spune că joacă și rolul de înlocuitor de headset bluetooth ad-hoc și face treaba asta într-un mod excelent.
Conectivitate
Bluetooth 4.0 – elementul central de conectivitate cu ajutorul căruia menține conexiunea cu telefonul compatibil, în cazul meu cu GALAXY Note 3. Cum spuneam și la capitolul design dispune de un singur buton în lateral dreapta cu rol de power pentru device (precum butonul de power de la un smartphone, aceleași funcții).
GALAXY Gear dispune de accelerometru și giroscop. Pe baza lor se activează ecranul și afișează notificările, în funcție de modul în care miști mâna. Nu funcționează extrem de precis, dar nici atât de rău încât să deranjeze.
Cameră foto și video
1.9 Megapixeli cu BSI, filmează la 720p. Clipurile sunt de maxim 15 secunde. Interfața este simplă, minimalistă de-a dreptul. După ce faci câteva fotografii sau filmezi imediat se aburește senzorul de 1.9 Megapixeli la interior și totul iese în ceață.
Câteva fotografii și o compilație de clipuri video făcute cu Samsung GALAXY Gear:
Autonomie
Baterie de 350 mAh. Se încarcă rapid și autonomia în funcție de utilizarea ceasului variază destul de mult. Nu am reușit niciodată să-i consum cei 350 mAh în mai puțin de 12h. Aș zice mai degrabă că la utilizare moderată se duce ușor spre două zile de autonomie. Da. Știu. Sunt multe persoane care nu-și doresc să mai aibe și grija ceasului care trebuie pus la încărcat. Plus că la GALAXY Gear ai combinația accesoriu + încărcător, un alt plastic prin bagaje.
Preț
299 euro în oferta Orange.
Concluzii
Samsung GALAXY Gear este cel mai complet smartwatch la momentul actual. Are suport pentru multe aplicații, iar Samsung trage tare ca să aducă o masă cât mai mare de dezvoltatori de aplicații în apropierea lui GALAXY Gear și a .apk-ului aferent.
Camera de 1.9 Megapixeli mi se pare un feature care putea fi lăsat de o parte. Mă rog, pe de altă parte așa se diferențiază de concurență.
PRO
– design plăcut, aspect premium;
– headset bluetooth ad-hoc;
– destul de multe aplicații disponibile;
– interfața simplă și intuitivă, ușor de operat.
CONTRA
– preț;
– compatibilitatea doar cu unele telefoane din gama GALAXY.