Samsung GALAXY Note 3 – review

04/11/2013

Am testat GALAXY Note 3 prin programul Orange Smartphone Tester. M-am jucat cu el în ultimele trei săptămâni și impresiile formate le regăsiți în articolul de față. Aș fi putut rezuma tot review-ul într-o singură propoziție: Samsung GALAXY Note 3 este de departe cel mai bun device cu Android pe care l-a scos compania sud-coreeană.

Samsung GALAXY Note prezentat în 2011 nu a fost primul phablet. Aș face o comparație cu iPad. Nici iPad nu a fost prima tabletă ci prima cu succes la public, la fel și GALAXY Note a dovedit că un phablet poate fi vândut în milioane de unități. GALAXY Note 2 și Note 3 au mers pe aceeași linie. Ca design primele două generații aduceau aminte direct de GALAXY S II, S III, dar specificațiile erau ușor superioare.

GALAXY Note 3 față de GALAXY S4 se evidențiază printr-un CPU mai puternic și aici discutăm de Qualcomm Snapdragon 800 quad-core la 2.3 GHz + Adreno 330 GPU vs Qualcomm Snapdragon 600 quad-core la 1.9 GHz + Adreno 320 GPU, 3 GB RAM vs 2 GB RAM. GALAXY Note 3 beneficiază din start de un boost de putere care duce device-ul pe primul loc în mai toate testele de benchmark și asta se resimte și în experiența dată la utilizarea de zi cu zi. Pe de altă parte, GALAXY Note 3 se diferențiază față de GALAXY S4 și prin câteva artificii de design, mai multe detalii la capitolul dedicat.

Specificațiile detaliate pentru Samsung GALAXY Note 3:

Phablet

Date tehnice

Samsung GALAXY Note 3

Ecran

Super AMOLED de 5.7 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli și 386 ppi

Procesor

Qualcomm Snapdragon 800 de tip quad-core la 2.3 GHz

Memorie

3 GB RAM, 16 / 32 / 64 GB și slot pentru microSD de până la 64 GB

GPU

Adreno 330

Sistem de operare

Android 4.3 Jelly Bean

Conectivitate

4G / LTE și viteze de până la 150 Mbps, Wi-Fi a/ac/b/g/n, dual-band, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, NFC, jack de 3.5 mm, microUSB, A-GPS și GLONASS

Cameră foto și video

13 Megapixeli, autofocus, dual LED flash, filmează la 2160p cu 30 fps și la 1080p cu 60 fps, cameră frontală de 2 Megapixeli ce filmează la 1080p cu 30 fps

Baterie

3200 mAh

Greutate

168 gr.

Grosime

8.3 mm

Design

Samsung-GALAXY-Note-3 (1)

În pachet dați de phabletul Note 3, bateria de 3200 mAh, căști albe de tip in-ear pe jack de 3.5 mm identice cu cele întâlnite la GALAXY S4 sau GALAXY Note 8.0, încărcător, cablu microUSB pe 3.0 – USB. Este primul device cu suport pentru tehnologia microUSB 3.0. Conectorul este de două ori mai mare decât cel microUSB. Se păstrează compatibilitate cu microUSB 2.0. Poți încărca GALAXY Note 3 cu un încărcător clasic pe microUSB, dar viteza de încărcare este mai redusă. Se adaugă certificatul de garanție.

Înainte de a discuta de designul phabletului aș mai evidenția și dorința Samsung de a avea o politică eco cât mai bine pusă la punct. Cutia și manualul cu instrucțiuni le-au fabricat din hârtie reciclată.

De când scoți Note 3 din cutie remarci cât de ușor este phabletul sud-coreen, 168 gr. pe când alte telefoane pe diagonală de 4.5 sau 4.7 inch cântăresc mai mult. Nokia Lumia 920 atinge 185 de gr. Note 3 este mai ușor și decât Note II, 182 gr. Un element PRO este spatele lui GALAXY Note 3 fabricat dintr-un plastic negru prelucrat să semene cu pielea perforată pe marigini. La prima vedere zici că-i îmbrăcat în piele, dar când scoți capacul ce acoperă bateria și sloturile pentru microSD de până la 64 GB și slotul pentru microSIM îți vei da seama că este plastic, destul de fexibil.

Mă bucur că Samsung a renunțat la plasticul lucios de la GALAXY S4. Pe lângă aspectul plăcut punctează și la grip, nu ai senzația că phabletul îți va scăpa din mână, deși are 5.7 inch la diagonala display-ului. Fiind mat nu evidențiază praful sau amprentele. Plus că Samsung este capabil să ofere o soluție care să preîntâmpine criticile, destul de numeroase la GALAXY S III și S4. Nu prea mai vrea nimeni un plastic lucios și ieftin la un smartphone de top. Soluția aplicată la GALAXY Note 3 aș zice că-i de efect și nici prea scumpă.

Display-ul de 5.7 inch este dus către extremitățile device-ului. Ne apropiem din ce în ce mai mult de acel display edge-to-edge dorit de toată lumea. Totuși, au făcut loc pentru cele două taste capacitive și butonul fizic central. Tasta Back din partea stânga mi-a pus unele probleme. Sunt momente în care apeși și nu ai feedback, asta pentru că spațiul dedicat îi destul de mic.

Senzorul de 13 Megapixeli se profilează pe spatele lui GALAXY Note 3, alături de LED-ul flash. Aș recomanda o husă de protecție, un senzor profilat față de nivelul carcasei este predispus a se zgâria ușor atunci când este scos din buzunar sau în diverse alte situații de utilizare.

Samsung GALAXY Note 3 pare a fi o întoarcere la primul Note, colțurile sunt mai puțin rotujinite ca la Note 2, formă ceva mai rectangulară. Este un phablet premium și Samsung a pus ce are mai bun la momentul actual în vârful său de gamă. Grosimea și greutatea redusă plus marginile înguste contribuie la un plus de portabilitate. V-aș recomanda să puneți un HTC One Max de 5.9 inch pe lângă GALAXY Note 3 de 5.7 inch și imediat veți constientiza cât R&D a utilizat Samsung spre a livra un device cu dimensiunile lui Note din generația a treia.

Ecran și sunet

Samsung-GALAXY-Note-3 (3)

Ecran de tip Super AMOLED de 5.7 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 386 ppi, două taste capacitive la bază și o tastă fizică cu dublu rol ce afișează Aplicațiile Recente dacă-i apăsat puțin în dreapta și Revista mea pe stânga. Știți că un display Super AMOLED uimește la capitolul culori puternice, un negru afișat intens, natural. Nu stă la fel de bine în ce privește lizibilitatea sub acțiunea razelor solare și culorile par a fi date pe modul Vivid.

GALAXY Note 3 are un display calibrat bine. Nu am ce să-i reproșez. Mi-aș dori ca Samsung să mai inoveze ceva mai mult în domeniul ecranelor. Tehnologia Super AMOLED are punctele sale PRO importante și și-a format un public țintă.

Sunetul provine de la o micuță boxă poziționată la bază, pe lateral. Atunci când vei folosi phabletul în modul landscape vei reuși de multe ori să acoperi zona respectivă și de aici un mic deranj. GALAXY Note 3 oferă un sound bun. Nu uimește neapărat prin amplitudine sau calitate. Este sub HTC One la acest capitol. Pe căștile de tip in-ear albe impresionează prin nivelul de detalii. Jack-ul de 3.5 mm l-au poziționat în partea superioară, lateral și reglarea volumului se face prin lateral stânga.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Samsung-GALAXY-Note-3 (17)

Au implementat cel mai bun procesor pentru telefoane Android, Qualcomm Snapdragon 800 de tip quad-core pe ARM Cortex-A15 la 2.3 GHz, Adreno 330 accelerator grafic + 3 GB memorie RAM + 16,  32 sau 64 GB spațiu de stocare + microSD de până la 64 GB.

Pentru prima dată, soluția hardware Qualcomm a fost împerecheată cu 3 GB RAM. Aici îi punctul PRO maxim pentru GALAXY Note 3. Și asta se vede nu doar în testele de benchmark cât și în experiența de utilizare de zi cu zi, în browsing sau în aplicații, în jocurile cu cerințe grafice ceva mai mari. Excelent. Acesta-i cuvântul de ordine și asta în contextul în care GALAXY Note 3 are o sumă de funcții integrate peste Android 4.3 Jelly Bean. Un device la fel  ca sprinten ca phabletul sud-coreean nu mi s-a părut decât iPhone 5S (iOS nu are atât software adiacent cât are Note 3, acolo ți se oferă câteva aplicații preinstalate și restul ți le descarci din App Store).

Rulează Android 4.3 Jelly Bean și peste acesta au pus interfața grafică TouchWiz. Bineînțeles că dacă nu sunteți fani ai TouchWiz puteți să-l fentați printr-un launcher din Google Play. Sunt o multitudine de opțiuni, pentru gusturile fiecăruia. Totuși, de data asta și TouchWiz mi s-a părut ceva mai prietenos. Icoanele utilizate nu mi s-au părut intruzive, nu a mai dat impresia de culoare folosită în exces. Nu am simțit nevoia să-i pun Nova Launcher etc. Meniul cu notificările mi s-a părut destul de complex, multe funcții pe care le accesezi instant și de multe ori nu vei mai simți nevoia să intri la Setări. Pe de altă parte și Setările sunt grupate în Conexiuni, Dispozitiv, Control și General. Nu este meniul specific Android 4.3 Jelly Bean, ce găsești pe un Nexus, spre exemplu. Aveți capturi de ecran în galeria dedicată și mai multe detalii în review-ul video de la final.

Nu cred că are rost să mai spun că rulează orice aplicație sau joc din Google Play în condiții optime și faci browsing în mare viteză. Trebuie să punctez că GALAXY Note 3 include și un stylus, elegant integrat în carcasă pentru cei care vor să facă operații de finețe, să deseneze etc.

Stylus-ul l-au denumit S Pen și prin click pe butonul inclus activează Air Command, un fel de paletă grafică cu cinci funcții care promit rezolvare rapidă a task-urilor.

Air Command oferă accesul la Action Memo, Scrapbook, Screen Write și S Finder. Action Memo îți permite să iei notițe scrise pe care le convertește automat. Prin Action Memo poți să efectuezi apeluri, să adaugi contacte în Agendă, să faci căutări pe web, salvezi o sarcină etc.

Scrapbook este un fel de agendă virtuală în care poți reuni conținut din diverse surse de la YouTube până la galeria de fotografii, include și URL-urile surselor etc. Screen Write face capturi de ecran și poți să notezi diverse chestii pe lateral, impresii sau orice altceva. S Finder permite search-ul în device în funcție de anumite coordonate: loc, format, dată, denumire fișier.

S Note vă dați seama că îți oferă posibilitatea de a-ți lua notițe, impresii și acum se poate sincroniza cu Evernote sau cu un cont al Samsung. Multi Windows ajută în multi-tasking și mereu ai posibilitatea de a face switch către altă aplicație, în lateral stânga este un panel ce așteaptă să fie activat. Pen Windows îți permite să aduci o anumită aplicație pe display și tu în același moment să faci altceva. Nu știu dacă-i chiar așa util la un telefon de 5.7 inch. Spre exemplu poți să urmărești un clip pe YouTube și să-ți notezi impresii lăsate de acesta sau browsing pe alte pagini de internet.

Group Play a debutat pe GALAXY S4 și permite să conectezi mai multe device-uri și să faceți share de muzică, să jucați același joc, partajare de documente. Un alt element adăugat de Samsung în GALAXY Note 3 este Samsung KNOX pentru un spor de confidențialitate și securitate. Ești protejat de malware și phishing. Într-un așa numit container poți stoca fotografiile, clipurile video, aplicațiile, informații din mediul corporate.

Find My Mobile te duce cu gândul la o aplicație similară din iOS și îți permite să localizezi sau dezactivezi telefonul atunci când este pierdut sau furat. Interesant este că prin această funcție cel care fură telefonul nu-l mai poate reseta și poți să ștergi fișiere de la distanță.

Pe lângă Google Play mai este și secțiunea Samsung Apps pentru care ai nevoie de un cont dedicat. La un telefon Samsung cam este obligatoriu să ai cont în Samsung Apps. O parte din software-ul integrat se actualizează prin magazinul de aplicații Samsung, mai dai și de ceva freeware pe acolo, aplicații interesante. Aplicația pentru GALAXY Gear se descarcă în acest mod. Pentru a crea un cont Samsung trebuie să ai un SIM în telefon, mai țineți minte voi vreun alt smartphone la care te lovești de aceeași chestie? Da. iPhone.

Samsung GALAXY Note 3 ne-a sosit prin intermediul Orange și de aceea mai dați de aplicațiile lor: Deezer pentru cei pasionați să asculte muzică stocată în cloud, Fotbal Info, Orange Film, Orange Travel.

Alte aplicații preinstalate pe Samsung GALAXY Note 3:

– SketchBox for GALAXY, Flipboard, Dropbox și ceva stocare gratuită oferită pentru doi ani de zile, Evernote, TripAdvisor;

– S Health ce monitorizează activitățile de zi cu zi, Album de povești ce grupează fotografiile și clipurile video, S Translator, S Voice ce pare a fi un fel de Siri mai bine pus la punct, Samsung WatchON;

– aplicațiile Google: Gmail, YouTube, Hangouts, Fotografii, Google+, Căutare vocală, Muzică Play, Jocuri Play etc.

Samsung preferă o abordare exhaustivă și integrează o multitudine de aplicații, mult software adiacent care te așteaptă să-l descoperi și să-l folosești. Bineînțeles că ai acces la Google Play și aplicațiile preferate din magazinul de aplicații Android. Configurezi GALAXY Note 3 după bunul tău plac.

Capturile de ecran / Screenshoturile se fac prin apăsare concomitentă a tastei de power și a tastei fizice centrale. Mă rog, există și alternativ de a utiliza S Pen / stylusul. Pentru a dezinstala aplicații din GALAXY Note 3 trebuie să intri în meniul cu aplicațiile, apeși tasta capacitivă din partea stânga și apare textul Dezinstalează. Apeși pe el și toate aplicațiile sunt bifate cu un minus. Apeși pe cele pe care vrei să le ștergi.

Performanță

Screenshot_2013-11-04-19-53-51

Și rezultatele din testele de benchmark:

Phablet

Teste de benchmark

Samsung GALAXY Note 3

Quadrant Standard

15901 puncte

AnTuTu Benchmark

26826 puncte

CF-Bench

36889 puncte

NenaMark 1

60.2 fps

NenaMark 2

60.1 fps

Vellamo

HTML5 – 2418 puncte

METAL – 943 puncte

3DMark

Ice Storm – Maxed out! A recomandat să trec direct pe următorul standard în testul Futuremark

Ice Storm Extreme – Maxed out și aici!

Ice Storm Unlimited – 16107 puncte

BrowserMark 2.0

2656 puncte

HTML5test

457 puncte cu browserul integrat și 449 puncte cu Chrome pentru Android

Conectivitate

Samsung-GALAXY-Note-3 (9)

4G cu viteze de până la 150 Mbps în download, 3G cu viteze de până la 42 Mbps, Wi-Fi în toate standardele a/b/g/n/ac, Wi-Fi hotspot, bluetooth de ultimă generație, NFC, Wi-Fi direct, DLNA. Nu-i lipsește nimic. Conectivitate maximă și nu i se poate imputa lipsa niciun element de conectivitate de pe smartphone-urile lansate în 2013.

În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, la bază au poziționat portul microUSB 3.0. În lateral dreapta dați de tasta de power cu rol în blocarea / deblocarea display-ului de 5.7 inch, iar în lateral stânga regăsiți controlul dedicat pentru volum.

A lăsat impresie excelentă și în ce privește calitatea sunetului din apelurile clasice de voce. La capitolul conectivitate, GALAXY Note 3 punctează decisiv. Este un device care nu se va demonetiza din acest punct de vedere în 2014 sau 2015.

Cameră foto și video

Samsung-GALAXY-Note-3 (5)

13 Megapixeli cu LED flash și filmează 4K / 3840×2160 pixeli sau la 1080p cu 60 fps, cameră frontală de 2 Megapixeli ce filmează la 1080p. LED-ul flash l-au pus sub camera de 13 Megapixeli. Este destul de puternic și se descurcă ok în multe situații cu luminozitate slabă, dar nu-i cereți imposibilul.

Samsung nu s-a sfiit să adauge multe funcții și la camera foto & video. Le descoperi treptate și o privire exhaustivă asupra lor vei avea după câteva săptămâni de utilizare. Câteva capturi de ecran din interfața camerei foto și video de pe GALAXY Note 3:

Și clipurile video:

4K

1080p cu 60 fps

Fotografii făcute cu Samsung GALAXY Note 3:

Autonomie

Samsung-GALAXY-Note-3 (14)

Screenshot_2013-11-04-19-37-41Bateria de 3200 mAh se dovedește de mare ajutor. Este printre puținele telefoane de top testate în 2013 care impresionează în ce privește autonomia oferită. La utilizare moderată, GALAXY Note 3 îți aduce 2 zile de autonomie. La utilizare intensivă cu greu vei reuși să-i termini acumulatorul de dimineață până seară și asta cu toate sincronizările în fundal, luminozitate la maxim etc. Pe de altă parte, acumulatorul de 3200 mAh se încarcă mult mai repede pe microUSB 3.0 cu încărcătorul dedicat, la fel ca unul de 1500 mAh spre exemplu. Nu mai este acel timp mare de așteptare.

Preț

Samsung-GALAXY-Note-3 (2)

Îl găsiți în oferta Orange. Costă 249 euro cu Pantera 44 / 44 euro pe lună, minute nelimitate în rețea, minute nelimitate naționale, minute internaționale către fix, SMS-uri în rețea și SMS-uri naționale nelimitate, 3 GB trafic de date inclus, acces nelimitat la m.orange.ro, Backup Kit, Orange Cloud, Orange TV Go, Orange Antivirus.

Concluzii

Samsung-GALAXY-Note-3 (22)

Dacă ai un prieten care te întreabă: Care este cel mai bun device Samsung cu Android?

Pe de altă parte știți că nu este limitat la portofel. Răspunsul la momentul actual poate fi unul singur: Samsung GALAXY Note 3. Impune standarde noi de calitate și în ce privește experiența oferită pe segmentul phablet. I-am structurat punctele forte și cele contra.

PRO

– design premium, soluție inedită pentru spatele său ce contribuie la grip, rezistența în timp etc;

– hardware de top, cel mai puternic din piață pe final de 2013;

– consolă portabilă ad-hoc, sunt suportate toate jocurile din Google Play;

– multe funcții atașate care se dovedesc utile celor care folosesc phabletul la maxim, devine un adevărat tool, o unealtă de lucru;

– conectivitate maximă, pregătit de pe acum pentru 2014 – 2015;

– excelent în ce privește captura video, fotografii de calitate;

– autonomie excelentă.

CONTRA

– display-ul reflectă ușor cam tare spațiul ambiant sub acțiunea razelor de soare;

– boxa dispusă pe lateral poate fi obturată ușor în modul landscape;

– unele funcții sunt ascunse prin meniu și le descoperi, de multe ori, accidental.

Nota finală

Samsung-GALAXY-Note-3 (19)

Și un pic de suspans la final… 9.5 din 10 și cea mai mare notă obținută de vreun gadget testat în 2013. Bravo Samsung!

Phablet

Samsung GALAXY Note 3

Design

9.5

Display și sunet

9

Hardware, sistem de operare și aplicații

10

Conectivitate

10

Cameră foto

9.5

Autonomie

10

Preț

8.5

Nota finală

9.5

Update: V-aș propune în secțiunea de comentarii să discutăm despre punctele PRO și CONTRA pentru Samsung GALAXY Note 3. Care ar fi acestea în opinia voastră și cum credeți că va evolua phabletul sud-coreean în ediția pe 2014. 

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.