Aș putea termina destul de repede acest material de tip review, într-un mod neprofesionist, să mă antepronunț și să spun că Samsung GALAXY Note 5 este cel mai performant smartphone Android la momentul actual.
Niciun alt phablet nu oferă un nivel superior de finisare sau o experiență de utilizare peste Note 5. Asta pentru că Samsung și-a făcut exemplar temele la GALAXY S6 și S6 Edge, iar Note 5 și S6 Edge Plus sunt continuarea firească, în aceeași linie.
Trebuie să mulțumesc QuickMobile pentru exemplarul trimis la test. Ei sunt cei ce aduc Samsung GALAXY Note 5 în țara noastră, nu ajunge pe canal oficial și nu se știe exact când va sosi prin intermediul Samsung România. Și achiziționat de la eMAG sau alte magazine online românești, tot QuickMobile le este furnizor, cel mai probabil. Repet, la momentul actual, sfârșit de septembrie 2015.
Samsung a avut primul telefon Android cu display mare și succes la public. Este vorba de Samsung GALAXY Note I lansat în 2011, avea un display Super AMOLED de 5.3 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli, Note II a urcat la 5.5 inch cu 1280×720 pixeli , Note 3 la 5.7 cu rezoluție Full HD / 1920×1080 pixeli, Note 4 s-a stabilizat la 5.7 inch cu rezoluție QHD / 2560×1440 pixeli, Note 5 păstrează diagonala și rezoluția predecesorului.
Interesant mi se pare să parcurgem raportul dimensiunile fizice și raportul dintre ecran și corpul terminalului:
Principalul rival al lui Samsung GALAXY Note 5 urmează a fi iPhone 6S Plus. Nu am testat phabletul Apple și de aceea nu mă antepronunț cu un verdict. Ca design, finisare, materiale, display, dimensiuni fizice aș spune că sud-coreeanul îi este superior, trag concluzia asta și pentru că 6S Plus = 6 Plus la aceste capitole, cu excepția folosirii unui material cu rigiditate structurală mai mare în ce privește carcasa.
Destul cu divagațiile să parcurgem specificațiile hardware pentru Samsung GALAXY Note 5.
Specificații Samsung GALAXY Note 5
Design
În pachet dați de Samsung GALAXY Note 5, manuale cu instrucțiuni de utilizare în limba română, încărcător ce necesită adaptor pentru prizele din România, cablu microUSB – USB 2.0, căști pe jack de 3.5 mm ce prin design amintesc destul de mult de cele pe care le găsești în pachetul lui iPhone 6 & 6 Plus, Samsung a păstrat meteahna asta de a mai copia câte ceva de la Apple. Mai dați și de agrafa ce ajută la deschiderea slotului dedicat cartelei de tip nanoSIM.
Folie de protecție pentru display și husă trebuie să achiziționați din comerț, sunt oferte pe măsură și aș recomanda să nu vă lăcomiți, mai ales că prețul lui Note 5 este destul de măricel, peste 3500 de lei în cea mai ieftină configurație.
Note 5 ca și GALAXY S6 adoptă un corp unibody, fără acces la bateria de 3000 mAh și slotul pentru cardurile microSD a fost tăiat din listă, de aici mai puțină versatilitate în ce privește spațiul de stocare.
Samsung GALAXY Note 5 = sticlă pe față și spate – Corning Gorilla Glass 4, ramă metalică pe lateral. Estetic aș spune că atrage, reflecțiile de pe spatele telefonului impresionează, ai zice că ai un smartphone cu o culoare cameleon ce se schimbă în funcție de mediul ambiant. Mă rog, variații pe aceeași temă, nu chiar culori distincte. Amprentele se adună rapid pe spate, sticla de pe față are o tratament oleofobic mai bun. Din păcate, gripul este de-a dreptul modest și necesită un plus de atenție la manevrare, un terminal cu adevărat alunecos. Mă rog, se rezolvă cu o husă, dar la cât de frumos este Note 5 cu greu îți vine să-l acoperi și să nu-l arăți celor din jur în adevărata sa splendoare.
Logo-ul companiei se află în partea superioară, dar fără a fi intruziv. De criticat ar fi și camera de 16 Megapixeli ce se profilează dincolo de linia generală a phabletului și pus pe o suprafață plană atinge cu obiectivul, de aici un risc suplimentar în a-l zgâria. Și aici o husă ar fi suficientă spre a scăpa de acest incovenient.
Indiferent ce ar spune un cârcotaș ca mine, Samsung GALAXY Note 5 este un produs premium, materiale și finisare la cote înalte. Personal, consider că Samsung GALAXY Note 4 oferă un plus la capitolul practic: grip excelent, acces la baterie și posibilitatea de a înlocui acumulatorul, slot pentru cardurile microSD ce suplimentează spațiul de stocare preinstalat.
Samsung a trebuit să sacrifice partea de smartphone practic spre a impresiona la capitolul design. Înțeleg o astfel de alegere, designul joacă un rol crucial în alegerea unui telefon.
Ecran și sunet
Mă amuză când mai citesc comentarii legate de tehnologia Super AMOLED și mai apare câte unul și spune că sunt culorile pe modul vivid. Asta se întâmpla la primele generații, deja astfel de probleme sunt rezolvate de la Note 3 spre iterațiile ulterioare. Note 4 și Note 5 au același display de 5.7 inch Super AMOLED cu rezoluție 2560×1440 pixeli.
Ecranul lui Note 5 = cel mai bun din piață, la momentul actual. Impresionează în ce privește luminozitatea, unghiul de vizualizare, naturalețea culorilor. Și sub acțiunea razelor de soare se descurcă decent, dacă luminozitatea este setată peste 50%.
La baza ecranului se află tasta fizică centrală multifuncțională: ieșire pe fereastra de start și cititor de amprentă. La stânga și dreapta se află tastele capacitive cu rol de Aplicații Recente și Back. Aici am ceva de menționat, Aplicații Recente deranjează mult ca poziționare când folosești telefonul în mod landscape. Spre exemplu, te joci și duci degetul spre centrul ecranului, atingi fără să vrei și Aplicații Recente și ești scos din aplicație / joc. Mi s-a întâmplat de zeci de ori. Nu ar strica o opțiune de dezactivare când te joci sau când îl ai în modul landscape etc.
Sunetul provine de la un speaker pus pe lateral, bănuiți deja ce am de spus. Tot în modul landscape ajungi a obtura difuzorul în întregime, iar sunetul are de suferit. Are ceva amplitudine ca putere, dar nu se compară cu HTC One M9, maestrul smartphone-urilor pe partea de audiție. Totuși, difuzorul lui Note 5 se situează peste LG G4, îl auzi fără probleme și când terminalul se află pus pe o suprafață plană, difuzor în lateral și nu pe spate. Căștile din pachet de tip in-ear pe jack de 3.5 mm se descurcă bine, dar pentru o audiție cu adevărat imersivă recomand achiziția unor căști produse de companii de renume, lista este mare și aveți de unde alege.
Display Note 5 – the best, Sunet – o idee mai slab față de așteptările mele. Aici ar mai fi de lucrat ca să prindă HTC și Apple din urmă.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Cel mai bun procesor din 2015 împerecheat cu 4 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare și Android 5.1.1 Lollipop cu interfața grafică a Samsung. În linii mari, Note 5 = GALAXY S6 cu mai multă memorie RAM.
Exynos 7420 = arhitectură big.LITTLE cu 4 x ARM Cortex-A57 la 2.1 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.5 GHz, accelerator grafic Mali-T760MP8 de tip octa-core, tehnologie 64-bit și proces de manufacturare pe 14nm FinFET. Este procesorul ce dă lecții lui Qualcomm Snapdragon 810, din toate punctele de vedere, de la rezultate obținute în teste de benchmark și în utilizarea de zi cu zi și până la partea de autonomie. Apropo, ambele se încălzesc puternic puse în sarcină, diferența fiind dată de faptul că Snapdragon 810 are tendința de a se supraîncălzi în orice aplicație și situație, pe când Exynos-ul se înroșește, în sens figurat, în aplicațiile și jocurile cu cerințe grafice complexe.
Interfața Samsung pusă peste Android 5.1 Lollipop a evoluat în sens pozitiv, mai puține aplicații și servicii preinstalate plus magazin de teme ce permite schimbarea de amploare a interfeței la nivel de temă, notificări, setări, apelare etc. Apropo, în galeria de screenshots vedeți cum arată Note 5 cu tema Material Design găsită în store-ul dedicat temelor.
Aplicații preinstalate pe Samsung GALAXY Note 5:
Aplicații Google: Căutare Google, Căutare vocală Google, Gmail, Drive, Play Music, Play Store, Hangouts, Setări Google, Chrome, Play Games, YouTube, Google Maps etc.
Aplicații Microsoft: Word, Excel, PowerPoint, OneNote, OneDrive și 100 GB spațiu de stocare online pentru 2 ani de zile în mod gratuit, Skype;
Aplicații Samsung & altele:
GALAXY Apps – magazin cu aplicații recomandate de către Samsung;
S Health – adună informații pe partea de fitness, dar la nevoie cu ajutorul senzorului integrat afișează și o electrocardiogramă ad-hoc & pulsul aferent;
S Note – notițe pe care le salvezi pe telefon, poți utiliza S Pen-ul integrat;
S Voice – asistent vocal;
SideSync – descarci programul dedicat pentru PC sau Mac și poți să controlezi telefonul direct de pe PC, una dintre cele mai interesante programe preinstalate pe GALAXY Note 5;
Smart Manager – adună informații legate de baterie, spațiu d stocare, memoria RAM și pe partea de securitate, ajută în procesul de optimizare al resurselor;
Samsung GALAXY Life – recomandări și oferte de aplicații, sfaturi personalizate în funcție de stilul tău de utilizare al telefonului;
S Planner – calendar ce-și ia informații și din Google Calendar.
Nu cred că are rost să mai spun că rulează orice aplicație sau joc din Google Play, indiferent de cât de complexă este grafica. Cred că fără probleme va duce orice joc Android și peste 1.5 – 2 ani.
Galerie de screenshots din interfața lui Samsung GALAXY Note 5:
Performanță
A trecut prin testele de benchmark ce au devenit uzuale pe Gadget.ro:
Conectivitate
Nu-i lipsește absolut nimic: 4G de ultimă generație cu viteze în download de până la 450 Mbps, aș vrea să văd când rețelele telecom autohtone vor fi capabile a oferi viteze de acest fel, cred că va mai trece mult, mult timp, Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, cititor de amprentă în tastat fizică centrală poziționată sub ecranul de 5.7 inch, senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac lângă camera principală de 16 Megapixeli, alături de LED-ul flash, bluetooth 4.2, suita de localizare cu A-GPS, GLONASS și Beidou.
În partea superioară se află slotul pentru cartela nanoSIM, în lateral dreapta dați de butonul de power, la bază de portul microUSB, jack-ul de 3.5 mm și speaker-ul telefonului, iar în stânga de reglarea volumului. Apreciez poziționarea pe laturi distincte a controlului de pornire și de reglare a intensității sunetului.
SpeedTest pe Samsung GALAXY Note 5 pe conexiune Gigabit și router Wi-Fi ac;
În apelurile de voce s-a descurcat exemplar, aici se vede expertiza acumulată în ani de zile, Samsung fiind un producător de telefoane de peste un deceniu. Conexiunile la internet prin Wi-Fi sau prin rețelele telecom au funcționat ireproșabil.
Cameră foto și video
16 Megapixeli cu OIS / stabilizare de imagine, filmează la 2160p cu 30 fps sau la 1080p cu 60 fps, cameră frontală de 5 Megapixeli dedicată celor interesați de autoportrete. Samsung a pus acest senzor pe GALAXY S6, GALAXY S6 Edge, S6 Edge Plus, adică pe toate vârfurile sale de gamă din 2015.
Note 5 ca și modelele menționate ocupă prima poziția la capitolul fotografie și clipuri video, între toate telefoanele Android. LG G4 stă un pic mai bine pe partea de autofocus și la fotografiile pe timp de noapte, dar în rest se situează sub liga Samsung.
Clip video făcut cu Samsung GALAXY Note 5;
Fotografii făcute cu Samsung GALAXY Note 5;
Autonomie
Bateria de 3000 mAh se încarcă repede și oferă o autonomie suficientă spre bună. Cu luminozitatea la maxim, toate sincronizările activate în fundal te duce de dimineața până seara, fără a-l forța, adică fără a avea ecranul aprins în ritm continuu.
În testul de redare al playlist-ului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube a reușit să atingă 6 ore și 5 de minute (ecran la luminozitate maximă, conexiune Wi-Fi, de la 100 la 5%).
Preț
Samsung GALAXY Note 5 de 32 GB – 3899 lei la QuickMobile.
No review box found! Insert a valid box ID.
Partea de unboxing și primele impresii pentru Note 5:
Samsung GALAXY Note 5 într-o galerie de imagini;